Σάλος στην Κύπρο - Αντιδράσεις για τον πρόεδρο της ομοσπονδίας που φωτογραφήθηκε με φανέλα της Τουρκίας - iefimerida.gr

Σάλος στην Κύπρο - Αντιδράσεις για τον πρόεδρο της ομοσπονδίας που φωτογραφήθηκε με φανέλα της Τουρκίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κίνηση του Προέδρου της Κυπρικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να φορέσει φανέλα της Τουρκίας σε φιλικό παιχνίδι στην Κωνσταντινούπουλη σχολιάστηκε αρνητικά από κόμματα και ομάδες της Κύπρου. O Κωστάκης Κουτσοκούμνης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασής του, είναι ο εκπρόσωπος της FIFA στις συζητήσεις με την Ελλάδα και μάλιστα βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας προκειμένου να πάρει μέρος στο έκτακτο ΔΣ της ΕΠΟ.

Στο πλαίσιο ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ όσων μετέχουν σε συγκέντρωση Ομοσπονδιών της ΟΥΕΦΑ στην Κωνσταντινούπολη, ο Κωστάκης Κουτσοκύμνης φωτογραφήθηκε μαζί με τους προέδρους των άλλων ομοσπονδιών με την εμφάνιση της Τουρκίας, προκαλώντας ακόμη και την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης.

«Παρά το γεγονός ότι το όλο θέμα δεν άπτεται πολιτικών αποφάσεων της Κυβέρνησης ή εν γένει πολιτικών δραστηριοτήτων, αλλά δραστηριοτήτων μιας ανεξάρτητης αθλητικής Ομοσπονδίας, η Κυβέρνηση πιστεύει ότι κάθε ενέργεια οποιασδήποτε Ομοσπονδίας ή Σωματείων ή εκπροσώπων τους δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει τις ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων με βάση και τα σημερινά δεδομένα. Κυρίως όταν εκπροσωπούν την Κύπρο στο εξωτερικό».

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από πολιτικά κόμματα. To ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι το τουρκικό κρατικό σύμβολο συνεχίζει να αποτελεί το σύμβολο της κατοχής στην Κύπρο και ότι η πράξη του προέδρου της ΚΟΠ κ. Κουτσοκούμνη αλλά και η εξήγηση που έδωσε για αυτήν, είναι αμφότερες ακατανόητες και απαράδεκτες.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της χαρακτηρίζει ύβρη προς τις αρχές και αξίες του Πολιτισμού τις οποίες υποτίθεται ότι πρεσβεύει. «Αναμέναμε από τον κ. Κουτσοκούμνη τη δημόσια απολογία του και την άμεση παραίτηση του. Αν είναι ποτέ δυνατόν ο κ. Κουτσοκούμνης να μας κάνει μαθήματα πατριωτισμού μέσω της τουρκικής σημαίας».

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της χαρακτηρίζει ύβρη προς τις αρχές και αξίες του Πολιτισμού τις οποίες υποτίθεται ότι πρεσβεύει. «Αναμέναμε από τον κ. Κουτσοκούμνη τη δημόσια απολογία του και την άμεση παραίτηση του. Αν είναι ποτέ δυνατόν ο κ. Κουτσοκούμνης να μας κάνει μαθήματα πατριωτισμού μέσω της τουρκικής σημαίας.»

Ο Κωνσταντίνος Φιλαρέτου μέλος της Γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών σε δηλώσεις του ζήτησε την άμεση παραίτηση του Προέδρου της ΚΟΠ. «Ενώ η τουρκική κατοχή εξακολουθεί να υφίσταται, η Τουρκία θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα και ενώ κάθε βδομάδα εξακολουθούμε να θάβουμε νεκρούς από την τουρκική θηριωδία του 1974, ο πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης αποφάσισε να αγωνιστεί με το τουρκικό εθνόσημο στο στήθος.» Ο κ. Φιλαρέτου χαρακτηρίζει τον κ. Κουτσοκούμν ως άξιο τέκνο του παλαιοκομματισμού στην Κύπρο διοικεί την ΚΟΠ τα τελευταία 15 χρόνια οδηγώντας την μέσα από σκάνδαλα στημένων αγώνων και διαπλοκή.

«Καλούμε επίσης τα σωματεία μέλη της ΚΟΠ όπως ενεργήσουν πάραυτα προς την κατεύθυνση της προστασίας πρώτιστα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακολούθως του κυπριακού ποδοσφαίρου και να απομακρύνουν τον Κωστάκη Κουτσοκούμνη άμεσα, διαφορετικά θα αποτελούν και οι ίδιοι μέρος του προβλήματος» καταλήγει ο κ. Φιλαρέτου.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζει την ενέργεια του κ. Κουτσοκούμνη να φωτογραφηθεί φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Τουρκίας.

«Ας ελπίσουμε ο κ. Κουτσοκούμνης να αντιλήφθηκε επιτέλους το λάθος του και να απολογηθεί στον Κυπριακό λαό. Διαφορετικά να παραιτηθεί αμέσως», αναφέρει η ανακοίνωση των Οικολόγων.

Το Κίνημα Αλληλεγγύης χαρακτηρίζει αβάσταχτης εθνικής αφέλειας και ασύγγνωστης πολιτικής ελαφρότητας, την ενέργεια του Προέδρου της ΚΟΠ

«Αφέθηκε να γίνει βορά της αδίστακτης Τουρκικής προπαγάνδας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δίνοντας την ευκαιρία στους Τούρκους, κατά την προσφιλή τους τακτική, να υποβαθμίσουν έως εκμηδενίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία στα επίσημα και ανεπίσημα διεθνή φόρα και στη διεθνή κοινή γνώμη. Ας παραδειγματιζόταν από την ενέργεια του ομολόγου του της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ο οποίος αρνήθηκε να φορέσει φανέλα με το τουρκικό εθνόσημο», προσθέτει.

Ζητά την απομάκρυνση του ο Κρις Τριανταφυλλίδης

Εξάλλου ο πρώην πρόεδρος της ΚΟΠ Κρις Τριανταφυλλίδης απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας «ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΤΔ» Πρόδρομο Πετρίδη αναφέροντας πως ο κ. Κουτσοκούμνης «ποζάρει γελώντας, φορώντας τουρκική κατακόκκινη φανέλα με το μισοφέγγαρο»,

Στην επιστολή του, ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρει ότι δεν έχει μέχρι σήμερα δημοσιευθεί από τον ίδιο δήλωση περί γεγονότος μη ανταποκρινόμενο στην πραγματικότητα.

«Έχω την πεποίθηση ότι το εν λόγω πρόσωπο δεν δύναται να συνεχίσει να προεδρεύει του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ και ταυτόχρονα ο ΑΠΟΕΛ να αποτελεί μέλος της. Επιβάλλεται η άμεση λήψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του ΑΠΟΕΛ για απομάκρυνση του. Η συνέχιση της παραμονής του συνιστά προσβολή για το ΑΠΟΕΛ και την ιστορία του αλλά, κατά την άποψη μου, για όλα τα Σωματεία μέλη της ΚΟΠ. Οφείλετε να ενεργήσετε άμεσα προς την πλευρά του ΔΣ του Σωματείου ΑΠΟΕΛ δια την άμεση διαγραφή του από μέλος του Σωματείου. Η παραμονή του εις το μητρώο των μελών αποτελεί προσβολή για όλα τα υπόλοιπα μέλη, ορισμένα εκ των οποίων (όπως και αθλητές του Σωματείου) έδωσαν την ζωή των εις τα πεδία των μαχών κατά των Τούρκων εισβολέων, είναι αγνοούμενοι ή πρόσφυγες», καταλήγει.

Ανακoίνωση εξέδωσε και η Ομόνοια:

«Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε κατά την παρουσία του προέδρου της ΚΟΠ, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, σε συγκέντρωση Ομοσπονδιών της ΟΥΕΦΑ, στην Κωνσταντινούπολη, το Σωματείο μας σημειώνει τα ακόλουθα:

Από τη στιγμή που ο τόπος μας βρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή, με τις γνωστές τραγικές συνέπειες, οφείλουμε να είμαστε διπλά προσεκτικοί και να μην προκαλούμε με ενέργειες ή άλλους τρόπους, τις ευαισθησίες του λαού μας».

Η ανακοίνωση της Ανόρθωσης:

«Είναι με μεγάλη έκπληξη αλλά και θλίψη, που είδαμε τον Πρόεδρο της ΚΟΠ ενδεδυμένο με την τουρκική ημισέληνο, στα πλαίσια φιλικής ποδοσφαιρικής αναμέτρησης στην οποία έλαβε μέρος, στην Κωνσταντινούπολη.

Κατανοούμε την ανάγκη ο Πρόεδρος της ΚΟΠ να εκπροσωπεί την Ομοσπονδία και κατ’ επέκταση την Κύπρο σε διεθνή φόρα και συνέδρια, πλην όμως διερωτούμαστε κατά πόσον ο κ. Κουτσοκούμνης κατανοεί ότι εκπροσωπεί μια χώρα η οποία βρίσκεται κατά 37% υπό κατοχή, μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Μια χώρα που μετρά ήρωες και αγνοούμενους από το καλοκαίρι του 1974, της οποίας πέραν των 200 χιλιάδων κατοίκων εξακολουθούν να είναι πρόσφυγες εξ αιτίας της συνεχιζόμενης μέχρι σήμερα κατοχής, η οποία φέρει ως σφραγίδα την ημισέληνο. Η ίδια η Ομοσπονδία της οποίας ο κ. Κουτσοκούμνης προεδρεύει, περιλαμβάνει ουκ ολίγα προσφυγικά σωματεία, τα οποία πληγώνονται διπλά από τέτοιου είδους άστοχες και καταδικαστέες ενέργειες.

Οι θεσμοί και αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου, οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να ενεργούν και να συμπεριφέρονται τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου προκειμένου να μην σκανδαλίζουν το εσωτερικό και να μην εκπέμπουν λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό.

Ευελπιστούμε ότι ο κ. Κουτσοκούμνης θα κατανοήσει το ατόπημα στο οποίο υπέπεσε και θα απολογηθεί στον φίλαθλο κόσμο της Κύπρου αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για τις συνέπειες των ενεργειών του»

Μέσω facebook, ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης έδωσε την απάντηση του σχετικά με την φανέλα της Τουρκίας την οποία φόρεσε στα πλαίσια αγώνα στον οποίο συμμετείχαν Ομοσπονδίες τους ΟΥΕΦΑ.

Αναλυτικά:

«Αν έχουμε να προτάξουμε κάτι σαν Έλληνες είναι και την ανωτερότητας μας και την ελευθερία μας. Και με την πράξη μου αυτή έχω προτάξει και τα δύο έστω σ' ένα ασήμαντο φιλικό αγώνα μεταξύ προέδρων ομοσπονδιών υπό τα έκπληκτα βλέμματα των Τούρκων. Γιατί οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ούτε ελεύθεροι, ούτε ανώτεροι.

Δεν είναι αλλαγή πορείας μιας ζωής ή ασπασμός. Ακριβώς το αντίθετο. Ήταν μια δήλωση προς τους Τούρκους ότι τα σύμβολα τους δεν με αγγίζουν. Περιφρόνηση. Αν έτρεχα να κρυφτώ για να μην φορέσω την φανέλα που όλοι φόρεσαν θα της έδινα τότε μια σημασία που δεν έχει και ένα σεβασμό που σίγουρα δεν τον αξίζει.

Αν ο Τούρκος πρόεδρος φορούσε Ελληνική φανέλα θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι τον έχουμε Ελληνοποιήσει; Το αντίθετο. Θα ντραπώ γιατί μια Ελληνική φανέλα βρίσκεται στο στήθος του κατακτητή».

Πηγή: cyprustimes.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ