Το Κάιρο χάρισε δύο νησιά στον βασιλιά της Σ. Αραβίας -Ξεσηκώθηκαν οι Αιγύπτιοι - iefimerida.gr

Το Κάιρο χάρισε δύο νησιά στον βασιλιά της Σ. Αραβίας -Ξεσηκώθηκαν οι Αιγύπτιοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο ο βασιλιάς Σαλμάν, της Σαουδικής Αραβίας, «πλημμύρισε» τους Αιγύπτιους με υποσχέσεις για βοήθεια και επενδύσεις. Εκείνοι για να τον ευχαριστήσουν, του χάρισαν δύο νησιά. Και προκάλεσαν σάλο.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε το Σάββατο την απόφασή της να μεταβιβάσει στη Σαουδική Αραβία την κυριαρχία δύο νησιών σε μία στρατηγική «γωνιά» της Ερυθράς Θάλασσας. Πρόκειται για τα άνυδρα και ακατοίκητα νησιά Τιράν και Σαναφίρ, στον κόλπο της Ακαμπα. Και το υπουργικό συμβούλιο προσπάθησε να πείσει ότι αυτή η μεταβίβαση, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, πρόκειται απλά για επιστροφή εδαφών της Σαουδικής Αραβίας.

Το βασίλειο είχε μεταβιβάσει στον αιγυπτιακό έλεγχο τα Τιράν και Σαναφίρ το 1950, εν μέσω ανησυχίας ότι μπορεί να τα καταλάβει το Ισραήλ. Παρόλα αυτά, η ανακοίνωση του Καΐρου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους Αιγύπτιους, που θεωρούν ότι τα νησιά ανήκουν στη χώρα τους.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με μηνύματα κατά του προέδρου της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ μία μικρή διαδήλωση έγινε στην πλατεία Ταχρίρ, κατά την οποία συνελήφθησαν 11 άτομα. Το hashtag #Egyptissold (η Αίγυπτος πωλείται), τα λέει όλα. Κάποιοι δημοσίευαν φωτογραφίες από τα σχολικά βιβλία γεωγραφίας, θέλοντας να δείξουν ότι τα νησιά ανήκουν στην Αίγυπτο. Αλλοι θυμήθηκαν μία ομιλία του Γκαμάλ Αμπντελ Νάσερ, το 1954, στην οποία τόνιζε την ανάγκη να παραμείνουν τα νησιά υπό την αιγυπτιακή κυριαρχία.

«Ερχεται ο Σαλμάν στην Αίγυπτο, υπόσχεται δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και επενδύσεις και σε αντάλλαγμα του δίνουν αυτά τα νησιά. Πολλοί Αιγύπτιοι θεωρούν ότι ο πρόεδρος πουλάει γη για τα λεφτά της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε στους New York Times ο Σαμέρ Σεχάτα, επίκουρος καθηγητής σπουδών Μέσης Ανατολής, στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα

Από την άλλη, οι υποστηρικτές του Σίσι «απαντούν» ότι οι Αιγύπτιοι θρηνούν για την τύχη κάποιων νησιών τα οποία ελάχιστοι έχουν επισκεφτεί. «Ξαφνικά, όλοι αντιδρούν σαν να έκαναν διακοπές εκεί, τη στιγμή που κανείς δεν τα έχει πλησιάσει», ξέσπασε ο παρουσιαστής Αμρ Αντέεμπ, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής του.

Ομως, κάποιοι από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Ο Αχμέντ ελ-Ναγκάρ, επικεφαλής της βασικής κυβερνητικής εφημερίδας al-Ahram έγραψε στο Facebook ότι «τα εθνικά μας σύνορα είναι απαράβατα» και «οι Αιγύπτιοι έχουν μακρά ιστορία στην προστασία του Τιράν από την κατοχή».

Η μεταβίβαση των δύο νησιών, που απέχουν λιγότερο από πέντε μίλια από τις ακτογραμμές αμφότερων των χωρών, ήταν αποτέλεσμα εξαετούς διαπραγμάτευσης για τα θαλάσσια σύνορα, λένε αξιωματούχοι της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Η αξία τους είναι περισσότερο στρατηγική και δεν έχουν κατοικηθεί ποτέ, με εξαίρεση λίγους στρατιώτες- συνήθως Αμερικανούς- που βρίσκονται στο Τιράν, όπως προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία του 1979 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Ομως, πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν έκπληκτοι για το γεγονός ότι ο Σίσι συμφώνησε στη μεταβίβαση των νησιών, με δεδομένη τις ευαισθησίες που υπάρχουν στην Αίγυπτο για την παράδοση γης σε ξένους. Αλλωστε, μετά από την άνοδό του στην εξουσία, εισήγαγε ρήτρα στο Σύνταγμα με την οποία απαγορεύεται ρητά η παραχώρηση αιγυπτιακού εδάφους.

Η Σαουδική Αραβία, όπως και άλλες αραβικές χώρες στον Περσικό κόλπο, έχουν ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της Αιγύπτου, μετά από την πτώση του Μοχάμεντ Μόρσι το 2013. Ομως, αναλυτές λένε ότι η Σαουδική Αραβία είναι απογοητευμένη με την απουσία οικονομικής προόδου. Για αυτό και αναζητά κάποιες οικονομικές συμφωνίες που της προσφέρουν αντάλλαγμα για τις επενδύσεις της, σημειώνει η Washington Post.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αίγυπτος νησία Σαουδική Αραβία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ