Κατρούγκαλος: «Το ΔΝΤ θέλει αίμα στις επικουρικές συντάξεις» - iefimerida.gr

Κατρούγκαλος: «Το ΔΝΤ θέλει αίμα στις επικουρικές συντάξεις»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ζητούν οι δανειστές, όπως είπε πριν από λίγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους θεσμούς στο ξενοδοχείο Χίλτον, που ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου 3 ώρες, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο αγκάθι για τη συμφωνία παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις.

«Το ΔΝΤ θέλει αίμα στις επικουρικές συντάξεις. Ζητάνε περικοπές που δεν μπορούμε να τις κάνουμε δεκτές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, που θα έχει και αύριο συνάντηση με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή του στάση και δεν αποδέχεται καμία αύξηση των εισφορών, απαιτώντας η «τρύπα» των 700 εκατ. να καλυφθεί αποκλειστικά και μόνο με περικοπές.

Οπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές και θα είναι στο 40,77% για 40 χρόνια ασφάλισης.

Η προηγούμενη πρόταση της κυβέρνησης ήταν 45%, των δανειστών πολύ κάτω από το 40%, οπότε φαίνεται πως Κατρούγκαλος και κουαρτέτο τα βρήκαν κάπου στη μέση.

Οσο για το πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των 700 εκατ. ευρώ, είτε θα γίνουν οριζόντιες περικοπές της τάξεως του 23% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις, από το πρώτο ευρώ, είτε θα χρειαστεί μείωση ακόμα και 50% στις επικουρικές πάνω από το ύψος των 120-130 ευρώ, με τις τελευταίες να προστατεύονται.

Αυτή την ώρα τη... θέση του κ. Κατρούγκαλου έχουν πάρει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, που συζητούν με τους εκπροσώπους των δανειστών για το τραπεζικό σύστημα και τα «κόκκινα» δάνεια, παρόντος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Στη συνέχεια, θα υπάρξει συζήτηση των δύο πλευρών και για τα δημοσιονομικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ