«Βόμβα» το κόμμα του Μακρόν -Ο πρώην τραπεζίτης του Ρότσιλντ που έγινε σοσιαλιστής [εικόνες] - iefimerida.gr

«Βόμβα» το κόμμα του Μακρόν -Ο πρώην τραπεζίτης του Ρότσιλντ που έγινε σοσιαλιστής [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από τη στιγμή που τοποθετήθηκε υπουργός Οικονομίας, στις 26 Αυγούστου 2014, ο Εμμανουέλ Μακρόν έγινε ο πιο δημοφιλής υπουργός του Φρανσουά Ολάντ.

Με την ανακοίνωσή του ότι ιδρύει νέο κόμμα, με την ονομασία «Μπροστά», ο 39χρονος πρώην τραπεζίτης τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της γαλλικής κεντροαριστεράς και προκάλεσε πονοκέφαλο στη γαλλική κεντροδεξιά, αφού δήλωσε ότι θα απευθυνθεί και σε όσους τοποθετούνται στη δεξιά παράταξη.

«Βόμβα» το κόμμα του Μακρόν -Ο πρώην τραπεζίτης του Ρότσιλντ που έγινε σοσιαλιστής [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Ολη η κλασική «πελατεία» του σοσιαλιστικού κόμματος, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι και επαγγελματίες του δημοσίου, δεν έχουν καλή σχέση μαζί του. Χρειάστηκαν μόλις μερικές εβδομάδες για να κάνει ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομίας του Ολάντ πολλούς εχθρούς. Αυτός ο πρώην μέτοχος της τράπεζας Ρότσιλντ διχάζει τους σοσιαλιστές αλλά τον αγαπούν οι Γάλλοι και θεωρείται το «χαϊδεμένο παιδιού του Παρισιού». Ποιος είναι πραγματικά αυτός ο τζίνιους οικονομολόγος που θέλει να φέρει τα πάνω κάτω στη γαλλική αριστερά;

Σε ηλικία 16 ετών εξορίστηκε στο Παρίσι
Σε ηλικία 16 ετών ερωτεύτηκε την καθηγήτριά του Μπριζίτ Τρονιέ, μητέρα τριών παιδιών και 20 χρόνια μεγαλύτερή του. Ολη η Γαλλία γνωρίζει σήμερα το ειδύλλιο, το οποίο αρέσει ιδιαίτερα στον γυναικείο πληθυσμό της χώρας. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο Μακρόν εξεδιώχθη από το σπίτι του και αναγκάστηκε να καταφύγει στο σπίτι της γιαγιάς του, στο Παρίσι. Εκείνη του βρίσκει ένα σπίτι στο Παρίσι για να τελειώσει το λύκειο, ένα από τα καλύτερα του Παρισιού, το Henri-IV. Οι γονείς του Μακρόν είναι και οι δύο γιατροί και θέλησαν να τον απομακρύνουν από την καθηγήτρια που αγάπησε. Στο Παρίσι ο Μακρόν κάνει γνωριμίες και μπαίνει για σπουδές στη σχολή ΕΝΑ, αυτή που σπουδάζει η ελίτ της χώρας.

«Βόμβα» το κόμμα του Μακρόν -Ο πρώην τραπεζίτης του Ρότσιλντ που έγινε σοσιαλιστής [εικόνες] | iefimerida.gr 1


«Ο τραπεζίτης του Ρότσιλντ»
Ξεκίνησε ως υπάλληλος της τράπεζας Ρότσιλντ και γρήγορα έγινε μέτοχος. Το 2012 έκανε την συμφωνία μεταξύ της Nestle και της Pfizer έναντι 9 δις ευρώ, η οποία έμεινε στα χρονικά της τράπεζας Ρότσιλντ. Διαθέτοντας ένα ορισμένο μπρίο στις επιχειρήσεις, ο Μακρόν γοήτευσε τον 60χρονο πρόεδρο της Nestle, ο οποίος πίνει νερό στο όνομά του. Όταν μπήκε στο σοσιαλιστικό κόμμα τον αποκαλούσαν «ο τραπεζίτης του Ρότσιλντ» και εκείνος αμυνόταν λέγοντας «τουλάχιστον είχα κάποια δουλειά».
«Εκεί γνώρισα τη ζωή των επιχειρήσεων, του εμπορίου κι αυτό είναι ολόκληρη τέχνη. Γνώρισα και την διεθνή επιχειρηματικότητα, απέκτησα γνώση χρηματοοικονομική η οποία μου χρησιμεύει σήμερα» δηλώνει ο Μακρόν, ο οποίος από την συμφωνία της Nestle κέρδισε 2 εκατομμύρια ευρώ.

Όταν ο πρόεδρος Ολάντ του πρότεινε το υπουργείο Οικονομίας βρισκόταν στην πόλη Τουκέ της Γαλλίας και έκανε ποδήλατο. «Ζήτησα μια ώρα να το σκεφθώ. Ηθελα να είμαι σίγουρος ότι θα είμαι ελεύθερος να δράσω. Ο Ολάντ γνωρίζει ότι δεν είμαι άνθρωπος των συγκρούσεων αλλά ότι μπορώ και να φύγω» έχει δηλώσει ο Μακρόν. Οι δικοί του άνθρωποι που γνωρίζουν τι πέρασε όταν εγκατέλειψε το σπίτι του σε ηλικία 16 ετών, γνωρίζουν ότι δεν είναι δειλός. Το 2007 οι ίδιοι οι γονείς του τον πλησίασαν και πάλι και ενώ είχε ήδη παντρευτεί την καθηγήτριά του, και πείστηκαν από τα λόγια του.

«Βόμβα» το κόμμα του Μακρόν -Ο πρώην τραπεζίτης του Ρότσιλντ που έγινε σοσιαλιστής [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ένα UFO στην πολιτική
«Εφτασε στο υπουργείο Οικονομίας χωρίς ποτέ να έχει ασχοληθεί με την πολιτική» σχολιάζουν οι εχθροί του. Η αριστερή πτέρυγα του σοσιαλιστικού κόμματος τον μισεί. Του καταλογίζουν ότι δεν υπερασπίζεται τα κεκτημένα των σοσιαλιστών και ότι δεν ενδιαφέρεται για τους ψηφοφόρους.

Ακόμη και γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος βρήκε μια έκφραση γι’αυτόν τον άνθρωπο που οι περισσότεροι αποκαλούν «UFO της πολιτικής»: «Είναι μια sturt-up μόνος του», λέει για αυτόν ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς και προσθέτει: «Εκπροσωπεί την μετα-ιστορική Αριστερά, φιλο-επιχειρηματική και κοντά στην κοινωνία των πολιτών».

«Βόμβα» το κόμμα του Μακρόν -Ο πρώην τραπεζίτης του Ρότσιλντ που έγινε σοσιαλιστής [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Oταν τον Δεκέμβριο του 2014 παρουσίασε το σχέδιο νόμου του «Ξεκλειδώστε την οικονομία» οι κλασικοί σοσιαλιστές έκαναν τον σταυρό τους. «Αυτός ο νόμος θα κάνει τους κρυπτο-μαρξιστές του Ολάντ να πεθάνουν! Ο Μαρξ, ο Τρότσκι και ο Ζαν Ζορές θα γυρίζουν στους τάφους τους!» έγραφαν τα σχόλια της εποχής, ενώ χαρακτηριστικό σκίτσο τον έδειχνε να ποδοπατάει το τριαντάφυλλο σήμα κατατεθέν του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος.

«Βόμβα» το κόμμα του Μακρόν -Ο πρώην τραπεζίτης του Ρότσιλντ που έγινε σοσιαλιστής [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ενας κίνδυνος για την Δεξιά
Η γαλλική Δεξιά διέβλεψε αμέσως τον κίνδυνο που εκπροσωπεί ο Μακρόν. Μερικούς μήνες μετά την τοποθέτησή του στο υπουργείο Οικονομίας, ο Νικολά Σαρκοζί τον ειρωνεύτηκε και τον κάλεσε να γραφεί στο κόμμα του Les Republicains. Από εκείνη τη στιγμή, ο Σαρκοζί κάνει ό,τι μπορεί για να τον χτυπήσει: «Ο Μακρόν είναι ένας χιουμορίστας που κάνει τον υπουργό!» έχει δηλώσει γι’αυτόν. Ολοι οι υποψήφιοι της Δεξιάς για το χρίσμα στη Γαλλία τον χτυπούν ανελέητα. «Μην τον θυματοποιείτε. Αν είναι φιλελεύθερος δεν είχε καμιά δουλειά να πάει στους σοσιαλιστές. Θα τον σκοτώσουμε πολιτικά στην προεδρική εκλογή, το 2017!» λένε.

Πού στοχεύει ο υπουργός Οικονομίας
Ο Μακρόν έχει τα δικά του σχέδια και κυρίως ελπίζει να φέρει κοντά του τους πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική. Με την ονομασία «Μπροστά» το νέο πολιτικό του σχήμα είναι ένα κίνημα, προς το παρόν, το οποίο παρουσιάζεται ως το αντίθετο των παραδοσιακών κομμάτων: ανοιχτό στην κοινωνία των πολιτών, συμμετοχικό, συνεργατικό και ανοιχτό στα social media. Επομένως, έχει φτιαχτεί για να αρέσει στους πολίτες που έχουν αηδιάσει από τους παραδοσιακούς πολιτικούς σχηματισμούς, που απομακρύνθηκαν από τους κομματικούς στρατούς, αλλά παραμένουν κοντά στις ιδέες του «κέντρου», του φιλελευθερισμού και της προόδου.
«Ο Εμμανουέλ είναι πεπεισμένος ότι οι Γάλλοι λατρεύουν την πολιτική συζήτηση αλλά εκτιμούν ότι τα σημερινά κόμματα δεν μπορούν πλέον να την κάνουν» εκτιμά ένας από τους βουλευτές που τον στηρίζουν.
«Πιστεύω στην οικονομική ελευθερία, την πολιτική ελευθερία, την κοινωνική ελευθερία καθώς και στην συλλογική μας ικανότητα να συμβαδίσουμε με την δικαιοσύνη. Πιστεύω σε μια κοινωνία προόδου. Πιστεύω στην Ευρώπη, στην ευρωπαϊκή φιλοδοξία» ήταν τα λόγια του Μακρόν, όταν παρουσίασε το νέο του κίνημα.

Θα στηρίξει τον ...Ολάντ
Για την πρωτοβουλία του αυτή ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε προειδοποιήσει τον Φρανσουά Ολάντ από καιρό. Το περασμένο Σάββατο, σε μια σύσκεψη με πολλούς συνεργάτες που είχε καλέσει ο Ολάντ για να συζητήσουν για την επερχόμενη προεδρική εκλογή, ο Μακρόν του εκμυστηρεύτηκε το σχέδιό του να παρουσιάσει το νέο κίνημα σύντομα.
«Ο Εμμανουέλ δεν θέλει να κάνει νέο κόμμα για να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Το είπε ότι στηρίζει τον Φρανσουά Ολάντ για πρόεδρο και θα είναι ειλικρινής ως το τέλος. Θέλει απλώς να δώσει επιπλέον ενέργεια στην υποψηφιότητα Ολάντ. Η κίνησή του θα του επιτρέψει να διατηρήσει την αυτονομία του, να μην είναι φυλακισμένος στο παρών πολιτικό σκηνικό» εξηγούν οι φίλοι του.
«Σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ είναι βάρος. Για να κερδίσει την προεδρική εκλογή το 2017 του λείπει μια πολιτική βάση στο κέντρο. Αν το κίνημα του Μακρόν πετύχει να κινητοποιήσει ανθρώπους που δεν ασχολούνται με την πολιτική και έχουν απομακρυνθεί από αυτήν, θα μπορέσει να τους στρέψει υπέρ του Ολάντ…» προσθέτουν.

«Βόμβα» το κόμμα του Μακρόν -Ο πρώην τραπεζίτης του Ρότσιλντ που έγινε σοσιαλιστής [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Τίποτα δεν είναι σίγουρο προς το παρόν και μένει να αποδειχθεί αν ο Μακρόν ανακοίνωσε νέο κόμμα για προσωπική του ανάδειξη. Αρκετοί πολιτικοί φίλοι του δεν το αποκλείουν για μετά το 2017. «Όταν ο Φρανσουά Μιτεράν εγκατέλειψε το SFIO για να δημιουργήσει το Κίνημα των Δημοκρατικών Θεσμών, ήταν κάπως έτσι, όλοι πίστευαν ότι ήταν ανέκδοτο. Αυτό όμως ήταν η αρχή του Μιτεράν, τον έκανε ξεχωριστό και τον ανέδειξε…», θυμίζουν οι σοσιαλιστές φίλοι του Εμμανουέλ Μακρόν.

«Βόμβα» το κόμμα του Μακρόν -Ο πρώην τραπεζίτης του Ρότσιλντ που έγινε σοσιαλιστής [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Εμμανουέλ Μακρόν νέο κόμμα Ολάντ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ