Διπλή καταδίκη για τον Λεπέν: Νέα πρόστιμα για το «λεπτομέρεια οι θάλαμοι αερίων» και όσα είπε για Ρομά - iefimerida.gr

Διπλή καταδίκη για τον Λεπέν: Νέα πρόστιμα για το «λεπτομέρεια οι θάλαμοι αερίων» και όσα είπε για Ρομά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο γαλλικά δικαστήρια καταδίκασαν τον Ζαν Μαρί Λεπέν για τις δηλώσεις που είχε κάνει για το ολοκαύτωμα και τους Ρομά.

Ο πρώην πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου είχε χαρακτηρίσει ως «λεπτομέρεια» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τους θαλάμους αερίων των Ναζί και ως «ερεθιστική» την παρουσία των Ρομά.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 87χρονο για αμφισβήτηση εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας και του επέβαλε καταβολή προστίμου 30.000 ευρώ. Απορρίπτοντας τη βουλευτική ασυλία που επικαλούνταν ο ευρωβουλευτής, οι δικαστές έδωσαν εντολή να δημοσιευθεί μια δικαστική ανακοίνωση σε τρεις εφημερίδες και τον καταδίκασαν τον Λεπέν να καταβάλει αποζημίωση 10.001 ευρώ στις τρεις ενώσεις που προσέφυγαν στο δικαστήριο.

Ο Λεπέν έχει ήδη καταδικασθεί δύο φορές από τη γαλλική δικαιοσύνη, σε αστικά δικαστήρια, για παρόμοιες δηλώσεις, τις οποίες είχε κάνει για πρώτη φορά το 1987.

Οταν τον περσινό Απρίλιο τον ρώτησε δημοσιογράφος αν λυπάται που είχε χαρακτηρίσει «λεπτομέρεια» τους θαλάμους αερίων, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε απαντήσει: «Καθόλου. Αυτό που είπα ανταποκρινόταν στη σκέψη μου ότι οι θάλαμοι αερίων ήταν μια λεπτομέρεια της ιστορίας του πολέμου, εκτός αν δεχθεί κανείς ότι ο πόλεμος ήταν αυτός που ήταν μια λεπτομέρεια των θαλάμων αερίων».

Ο δημοσιογράφος επανήλθε ρωτώντας τον αν «εκατομμύρια νεκροί» μπορούν να χαρακτηρισθούν «λεπτομέρεια». «Δεν είναι ένα εκατομμύριο νεκροί, είναι οι θάλαμοι αερίων. Εγώ μιλάω για συγκεκριμένα πράγματα. Δεν μίλησα για αριθμό νεκρών. Μίλησα για ένα σύστημα. Είπα ότι ήταν μια λεπτομέρεια της ιστορίας του πολέμου», είχε επιμείνει ο πρώην ηγέτης του Εθνικού Μετώπου.

Επιπλέον, ο Λεπέν καταδικάσθηκε από δικαστήριο της Νίκαιας σε πρόστιμο 5.000 ευρώ για «εξώθηση σε μίσος και εθνοτικές διακρίσεις» για τις δηλώσεις που είχε κάνει το 2013 σε βάρος των Ρομά. Θα πρέπει επίσης να καταβάλει από 1.000 ευρώ σε καθεμιά από τις τρεις ενώσεις που προσέφυγαν εναντίον του.

Σε δημόσια συγκέντρωση στη Νίκαια, ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου είχε κατηγορήσει «μερικές εκατοντάδες Ρομά που έχουν στην πόλη μια ερεθιστική και μυρωδάτη παρουσία», και είχε προβλέψει την έλευση στην πόλη «τουλάχιστον 50.000 Ρομά το 2014».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζαν Μαρί Λεπέν πρόστιμο ολοκαύτωμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ