Την υπογραφή δήλωσης εχεμύθειας από τους βουλευτές περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας της Βουλής, που ετοιμάζει ο Νίκος Βούτσης.
Στην τελική του πρόταση για τους κανόνες που θα διέπουν τη συμπεριφορά των βουλευτών περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και η υπογραφή δήλωσης εχεμύθειας κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους.
Αυτή θα τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος ή προς όφελος τρίτων προσώπων «εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα τα οποία περιέρχονται σε γνώση τους κατά την διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους». Μάλιστα, η απαγόρευση θα ισχύει και για δύο χρόνια μετά από τη λήξη των καθηκόντων των βουλευτών, ενώ δεν αφορά μόνο τα διαβαθμισμένα έγγραφα, αλλά το σύνολό τους.
Παράλληλα, ο κ. Βούτσης προτείνει και νέα πειθαρχικά μέτρα, ανάμεσά τους διάταξη που προβλέπει ότι ο βουλευτής σε βάρος του οποίου έχει διαπιστωθεί σύγκρουση συμφερόντων δεν θα επιτρέπεται να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις του οργάνου της Βουλής ή σε σχετικές ψηφοφορίες που σχετίζονται με την ως άνω σύγκρουση συμφερόντων.
Τα μέτρα που προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας- ο οποίος θα εισαχθεί προς συζήτηση την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή- έχουν γίνει γνωστά τα εξής:
-Οι βουλευτές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν ή να επικαλούνται τη βουλευτική τους ιδιότητα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, διευκολυνθούν ή ευνοηθούν έναντι άλλων προσώπων ή από τις αρχές και τις δημόσιες υπηρεσίες.
-Οι βουλευτές οφείλουν να μην αποδέχονται πάσης φύσεως δώρα, παροχές ή άλλα ωφελήματα, των οποίων η φύση ή η χρηματική τους αξία εγείρουν ζητήματα μεροληπτικής άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.
-Δώρα με αξία μικρότερη των 150 ευρώ και λαμβάνονται ως αναμνηστικά ενθύμια στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης και φιλοξενίας κατά την εκτέλεση της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, εξαιρούνται από την απαγόρευση. Τα δώρα αυτά καταχωρίζονται με δήλωση του βουλευτή σε ειδικό κατάλογο πρωτοκολλημένο, αριθμημένο και μονογραφημένο, ο οποίος τηρείται στη Διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία ανήκει ο κάθε βουλευτής.