Κομισιόν προς Σαμαρά: Αυτή είναι η πολιτική, αυτή θα εφαρμοστεί - iefimerida.gr

Κομισιόν προς Σαμαρά: Αυτή είναι η πολιτική, αυτή θα εφαρμοστεί

Κομισιόν προς Σαμαρά: Αυτή είναι η πολιτική
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H λιτότητα δεν είναι αυτοσκοπός και το ζητούμενο είναι να συνοδεύεται από μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, κυρίως σε χώρες όπου έχουν παρατηρηθεί χρόνιες απώλειες ανταγωνιστικότητας όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία, δήλωσε, σήμερα στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με τον Αμαντέου Αλταφάζ, αυτό που προέχει -ειδικά στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας- είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η οποία κλονίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Και αυτό γιατί, όπως πρόσθεσε, μετά από τρία χρόνια οικονομικής κρίσης αυτό που απαιτείται είναι να μην υπάρχουν απρόβλεπτες εξελίξεις και να υπάρχει πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί κληθείς να σχολιάσει την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σχετικά με το μίγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα, δήλωσε ότι υπάρχει ένας σαφής οδικός χάρτης που έχει συμφωνηθεί από τις ελληνικές αρχές και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 27 Οκτωβρίου. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε, ακόμη, ότι άποψη της Επιτροπής είναι πως αυτό το μίγμα πολιτικής είναι το ενδεδειγμένο και θα πρέπει να εφαρμοστεί από την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Μπαγί αφού είπε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι δημιούργημα των Βρυξελλών, τόνισε ότι πάγιο αίτημα της Επιτροπής είναι η έκκληση για εθνική ενότητα, κάτι που έγινε αποδεκτό από τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση.

Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει τα κόμματα, με βάση τις ιδεολογικές τους θέσεις, και υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι το τι θα γίνει τις επόμενες βδομάδες και τους επόμενους μήνους, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Τι υποστηρίζει ο Βαν Ρομπέι

Οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα μέλη της που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους δεν αποτελεί την κύρια αιτία για την κατάσταση στασιμότητας της οικονομίας στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

"Η τρέχουσα ύφεση, ή μάλλον στασιμότητα, οφείλεται πρωτίστως όχι στις πολιτικές λιτότητας, αλλά στην έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών στην ευρωζώνη", είπε ο Βαν Ρόμπεϊ σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στη Γαλλία.

"Συχνά σε αυτήν την συνέλευση ακούω να λέγονται πολλά για τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας, αλλά πολύ λίγα για το γεγονός ότι αυτή η πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι αναπόφευκτη, αναπόφευκτη σε πολλές χώρες", επέμεινε ο Ρόμπεϊ.

Τα ευρωομόλογα, σημείωσε επίσης ο πρόεδρος της ΕΕ, υπέρ των οποίων τάσσονται πολλοί ευρωβουλευτές ως μια λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, "δεν μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία, αυτά τα δύο πάνε μαζί".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ