Telegraph: Η Ελλάδα αναστέλλει τις επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία - iefimerida.gr

Telegraph: Η Ελλάδα αναστέλλει τις επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία

(EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από μία μόνο αποστολή προσφύγων και μεταναστών πίσω στην Τουρκία, από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η Ελλάδα αναστέλλει τις επαναπροωθήσεις, σύμφωνα με την Telegraph.

«Οι αρχές παραδέχθηκαν ότι μπορεί να χρειαστούν και μήνες για την επεξεργασία των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου από άτομα που έχουν ξεμείνει στα νησιά», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Συνολικά 202 άτομα, κατά κύριο λόγο Πακιστανοί και Αφγανοί, εστάλησαν από τη Λέσβο και τη Χίο στην Τουρκία τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των επαναπροωθήσεων που προβλέπει η ευρωπαϊκή συμφωνία. Ομως, κανένας μετανάστης δεν πήρε τον δρόμο της επιστροφής την Τρίτη.

Μία «βροχή» αιτήσεων για άσυλο της τελευταίας στιγμής είχε ως συνέπεια να μην υπάρχουν αρκετοί «κατάλληλοι» υποψήφιοι για επαναπροώθηση στην Τουρκία, ανέφεραν οι αρχές τόσο της Αθήνας όσο και της Αγκυρας, σύμφωνα με την Telegraph.

«Οι επιστροφές θα ξεκινήσουν εκ νέου όταν θα υπάρχει επαρκής αριθμός μεταναστών», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

«Η διαδικασία σταματά προσωρινά, εξαιτίας της αύξησης των αιτήσεων ασύλου τις τελευταίες ημέρες, από πρόσφυγες στη Χίο και τη Λέσβο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από τους περίπου 6.000 που έχουν φτάσει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου μετά από τη διορία της 20ης Μαρτίου που έθεσε η ΕΕ, περισσότεροι από 2.300 έχουν κάνει αίτηση για άσυλο. Ο μεγάλος αριθμός τους, σε συνδυασμό με την έλλειψη αξιωματούχων για τη διαχείριση αυτών των αιτήσεων, σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί να κρατήσει ακόμη και μήνες, σχολιάζει η Telegraph.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι», παραδέχεται η Μαρία Σταυροπούλου, της Υπηρεσίας Ασύλου. «Είμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους που μιλούν 70 διαφορετικές γλώσσες και πολλοί έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά, γιατί έφευγαν από εμπόλεμες ζώνες», εξηγεί.

Από τους 400 αξιωματούχους που έχει υποσχεθεί η ΕΕ ότι θα στείλει στην Ελλάδα, μόνο 30 έχουν έρθει έως τώρα, προσθέτει. «Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να εκπαιδευθεί το επιπλέον προσωπικό, που έχει προσληφθεί στην Ελλάδα», συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ