Σημίτης: Η Ελλάδα μπήκε με το σπαθί της στο ευρώ - iefimerida.gr

Σημίτης: Η Ελλάδα μπήκε με το σπαθί της στο ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη παρουσιάζει το iefimerida.gr. Ο κ. Σημίτης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Σαρκοζί απέκρυψε ότι το έλλειμα της Γαλλίας ήταν μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας κατά την ένταξή της στην ΟΝΕ, ενώ επέρριψε ευθύνες στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας η οποία αναθεώρησε το 2004 τα κατατεθέντα στοιχεία.

Αξιότιμοι κύριοι,

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να διευκρινιστούν τα γεγονότα που σχετίζονται με την ένταξη της Ελλάδα στην ΟΝΕ, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη κατανόηση του «ελληνικού προβλήματος» σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχουν διαταραχθεί.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη που παρουσιάστηκε στο κανάλι TF1, Ν. Ο Σαρκοζί, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, περιέγραψε ως "ψευδή" τα στατιστικά στοιχεία που κατατέθηκαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ένταξή της στην ΟΝΕ. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η εισδοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ ήταν ένα "λάθος" που διαπράχθηκε από τις κυβερνήσεις της εποχής, στις οποίες αυτός δεν υπήρξε μέλος.

Ας θυμηθούμε εν πρώτοις τα δεδομένα: τα κριτήρια ένταξης καθορίζονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και αφορούν το έλλειμμα του προϋπολογισμού (κάτω από το 3% του ΑΕΠ), τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τη σταθεροποίηση ποσοστού αλλαγής. Η υλοποίησή τους είναι πιστοποιημένη από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ η απόφαση λαμβάνεται από τους υπουργούς Οικονομικών στο διοικητικό συμβούλιο ΕCOFIN.

Η Ελλάδα προσχώρησε στη ζώνη του ευρώ με βάση τις επιδόσεις της για το έτος 1999. Στη συνέχεια, το 2004, μετά τις εκλογές, το κόμμα της νέας κυβέρνησης "Νέας Δημοκρατίας" πραγματοποίησε αναδρομική αλλαγή των κανόνων που εφαρμόζονται για την καταγραφή των στρατιωτικών δαπανών: αντί της καταγραφής τη στιγμή της παράδοσης του εξοπλισμού - όπως ήταν ο κανόνας για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες - οι δαπάνες μεταφέρθηκαν τη χρονική στιγμή που έγιναν οι παραγγελίες.

Ως εκ τούτου, σημαντικά ποσά που έπρεπε να είναι μέρος των προϋπολογισμών μετά το 2004 καταγράφηκαν ως έξοδα κατά την προηγούμενη περίοδο - συμπεριλαμβανομένου του έτους 1999 – διογκώνοντας έτσι τα προηγούμενα ελλείμματα.

Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα την εξαπάτηση, που έγινε για μικροπολιτικούς λόγους. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο κ. Σαρκοζί αναπαράγει όλα αυτά εν γνώση του, με μεγάλη καθυστέρηση, εκτός και αν αμφισβητεί την ακεραιότητα της Επιτροπής και της ΕΚΤ. Επίσης παρέλειψε να αναφέρει μια λεπτομέρεια που υποδηλώνει την κακή πίστη στα πλαίσια της οποίας διεξάγεται αυτή η συζήτηση: το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 1997, τη χρονιά της ένταξης της - που εκτιμάται σε 3,3% του ΑΕΠ - ήταν υψηλότερο από αυτό της Ελλάδας (3,1%), ακόμη και μετά την προσαρμογή του 2004.

Μπορούμε να επιμένουμε να ελπίζουμε ότι ο παροξυσμός σε σχέση με τα κατατεθέντα στατιστικά μεγέθη θα δώσει τη θέση του σε μια πιο ώριμη αντίληψη επικεντρωμένης στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη διασφάλιση της συνύπαρξης των χωρών με ανόμοια επίπεδα ανάπτυξης εντός της νομισματικής ένωσης. Φαίνεται ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Παρακαλώ όπως δεχθείτε, τη βαθύτατη εκτίμησή μου.

Κωνσταντίνος Σημίτης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ