Στο λογοτεχνικό σύμπαν του Julian Barnes - iefimerida.gr

Στο λογοτεχνικό σύμπαν του Julian Barnes

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αφορμή την έκδοση του μυθιστορήματος «Ο αχός της εποχής», οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η Book Press διοργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη στον Βρετανό συγγραφέα Julian Barnes. Την Τρίτη 5 Απριλίου, στις 20:00. Στον Πολυχώρο Μεταίχμιο.

«Η ελπίδα του ήταν πως ο θάνατος θα απελευθέρωνε τη μουσική του· θα την απελευθέρωνε από τη ζωή του. Θα περνούσε καιρός και, όσο κι αν οι μουσικολόγοι θα εξακολουθούσαν τις αντιπαραθέσεις τους, το έργο του θα στεκόταν μόνο του. Η ιστορία θα ξεθώριαζε, μαζί της και η βιογραφία. Και θα ερχόταν ίσως η μέρα που ο φασισμός και ο κομμουνισμός θα ήταν απλώς δυο όροι σε επιστημονικά βιβλία. Τότε, αν η μουσική του εξακολουθούσε να αξίζει –αν υπήρχαν ακόμη αυτιά που ακούνε– θα ήταν… απλώς μουσική. Αυτό ήταν το περισσότερο που μπορούσε να ελπίζει ένας συνθέτης».

«Ο αχός της εποχής» του βραβευμένου με το Man Booker Prize Τζούλιαν Μπαρνς είναι η υπέροχη μυθιστορηματική αναδιήγηση της ζωής του μεγάλου ρώσου συνθέτη Ντμίτρι Σοστάκοβιτς. Η ζωή, το έργο και η σύγκρουσή του με το σταλινικό καθεστώς που είχε αποκηρύξει το έργο του. Η αφήγηση ξεκινάει τον Μάιο του 1937 στο Λένινγκραντ. Ο νεαρός ταλαντούχος συνθέτης περιμένει ότι από στιγμή σε στιγμή θα τον οδηγήσουν στο Αρχηγείο της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας. «Ένα πράγμα ήξερε μόνο: Τούτη ήταν η χειρότερη εποχή».

Στο λογοτεχνικό σύμπαν του Julian Barnes | iefimerida.gr 0

Το μυθιστόρημα μιλάει για εκείνη τη «χειρότερη εποχή» που μοιάζει πια πολύ μακρινή, αλλά ίσως και να μην είναι. Ο Μπαρνς γράφει για τη ζωή και την τέχνη, για το ταλέντο και τη δημιουργία, για το θάρρος και τη δειλία, για τις επιλογές και τους συμβιβασμούς που κάθε άνθρωπος θα κάνει στη ζωή του. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα γεμάτο ζωή.

«Η τέχνη είναι ο ψίθυρος της ιστορίας που ακούγεται πάνω από τον αχό της εποχής. Η τέχνη δεν υπάρχει για την τέχνη· υπάρχει για τον λαό. Ποιο λαό όμως και ποιος τον καθορίζει; Ο Σοστάκοβιτς θεωρούσε ανέκαθεν την τέχνη του αντι-αριστοκρατική. Έγραφε, άραγε, για μια κοσμοπολίτικη ελίτ αστών, όπως ισχυρίζονταν οι επικριτές του; Όχι. Μήπως έγραφε για τον ανθρακωρύχο του Ντονμπάς, που κατάκοπος μετά τη βάρδιά του χρειαζόταν κάτι καταπραϋντικό να τον τονώσει, όπως του ζητούσαν οι επικριτές του; Όχι. Έγραφε μουσική για όλους και για κανέναν. Έγραφε για εκείνους που εκτιμούσαν περισσότερο τη μουσική του, ανεξαρτήτως κοινωνικής προέλευσης. Έγραφε μουσική για τα αυτιά που μπορούσαν να ακούσουν. Ήξερε, επομένως, ότι κάθε αληθινός ορισμός της τέχνης είναι κυκλικός, ενώ κάθε αναληθής ορισμός τής αποδίδει κάποια συγκεκριμένη λειτουργία» σημειώνει ο ίδιος ο Μπαρνς.

Για τον Τζούλιαν Μπαρνς και το έργο το θα μιλήσουν η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου και ο συγγραφέας και μεταφραστής του βιβλίου Θωμάς Σκάσσης. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Χριστίνα Δαλαμάγκα. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Μπέκος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό με πρόσφατες συνεντεύξεις του συγγραφέα.

Στο λογοτεχνικό σύμπαν του Julian Barnes | iefimerida.gr 1

INFO

Τρίτη 5 Απριλίου 2015, ώρα 20:00

Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

Στο λογοτεχνικό σύμπαν του Julian Barnes | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Julian Barnes Μεταίχμιο πολυχώρος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ