Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα ελληνικά νησιά -Εφτασε το πρώτο πλοίο στην Τουρκία [εικόνες] - iefimerida.gr

Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα ελληνικά νησιά -Εφτασε το πρώτο πλοίο στην Τουρκία [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EPA /TOLGA BOZOGLU
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έφτασε σήμερα στο Δικελί της Τουρκίας το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα.

Η μεταφορά έγινε βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Την είδηση της άφιξης στο Δικελί μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα ελληνικά νησιά -Εφτασε το πρώτο πλοίο στην Τουρκία [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα ελληνικά νησιά -Εφτασε το πρώτο πλοίο στην Τουρκία [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Το πλοίο Nezli Jale που αναχώρησε από τη Λέσβο έδεσε γύρω στις 09:20 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στο Δικελί μεταφέροντας δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές.

Δεκάδες αστυνομικοί, υπεύθυνοι και μέλη του Ερυθράς Ημισελήνου τους περίμεναν στο λιμάνι. Ακριβώς απέναντι από την προβλήτα που έδεσε το πλοίο, δύο άνθρωποι ξεδίπλωσαν ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν στα αγγλικά "Stop deportation, open borders" (Σταματήστε τις απελάσεις, ανοίξτε τα σύνορα).

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς, το πλοίο αυτό έφτασε στο Δικελί συνοδευόμενο από δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ενώ ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από το λιμάνι.

Πολλές εκατοντάδες μετανάστες αναμένεται να φτάσουν σήμερα στα λιμάνια του Δικελί και του Τσεσμέ στο πλαίσιο αυτού του πρώτου κύματος επανεισδοχών στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας στις 18 Μαρτίου.

Ξεκίνησαν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα ελληνικά νησιά -Εφτασε το πρώτο πλοίο στην Τουρκία [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία ξεκίνησε σήμερα στις 7:30 το πρωί, όταναπέπλευσε το πρώτο πλοίο από Μυτιλήνη με 138 μετανάστες. Παράλληλα πλοίο με 66 άτομα απέπλευσε και από τη Χίο.

Από τα ξημερώματα με πέντε λεωφορεία μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του νησιού της Μυτιλήνης και άρχισαν να επιβιβάζονται στα πλοία. Οι μετανάστες να συνοδεύονται ο καθένας και από έναν άνδρα του FRONTEX στο καράβι. Οι ξένοι αστυνομικοί θα συνοδεύσουν κάθε μετανάστη και θα τον παραδώσουν στην Τουρκία.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες κατάγονται από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής φύλαξης (Frontex).

Υπενθυμίζεται πως βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από τις 4 Απριλίου θα ξεκινούσε η διαδικασία επαναπροώθησης όσων μεταναστών έφταναν παράνομα στις Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά.
Η συμφωνία αυτή, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, προβλέπει την επιστροφή όλων των μεταναστών και προσφύγων, ακόμη κι αυτών που προέρχονται από τη Συρία και οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα.
Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, ενώ θα διαθέσει περισσότερα οικονομικά κονδύλια στην Άγκυρα, καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, αλλά και άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ