Σε... αχαρτογράφητα νερά η διαπραγμάτευση: Πού οδηγεί η μάχη χαρακωμάτων κυβέρνησης-ΔΝΤ - iefimerida.gr

Σε... αχαρτογράφητα νερά η διαπραγμάτευση: Πού οδηγεί η μάχη χαρακωμάτων κυβέρνησης-ΔΝΤ

«Επί ποδός πολέμου» το Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα, μετά την αποκάλυψη των Wikileaks για τη βόμβα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τους σκοτεινούς σχεδιασμούς Τόμσεν προκειμένου να πιεστούν οι Ευρωπαίοι αλλά και η Ελλάδα να ενδώσει σε πιο σκληρά μέτρα υπό την απειλή ενός πιστωτικού γεγονότος.

Ο πρωθυπουργός και οι εξ απορρήτων συνεργάτες του είναι σε διαρκή εγρήγορση, με την προσοχή της ελληνικής πλευράς να στρέφεται στον τρόπο που θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ -εντός της ημέρας αναμένεται να υπάρξει επικοινωνία Τσίπρα με Μπάιντεν- καθώς και στην έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Με φόντο τις αποκαλύψεις, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί στις 9.30 το πρωί την καθιερωμένη άτυπη κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή. Μια σύσκεψη, στην οποία αναμένεται να ανοίξει η βεντάλια όλων των θεμάτων. Από σήμερα, άλλωστε, μπαίνουν στην τελική ευθεία οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ευπρόσδεκτος όποιος τηρεί τα συμφωνηθέντα

Οι εκπρόσωποι των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και όλες οι πλευρές θα καθίσουν μετά το μεσημέρι στο ίδιο τραπέζι. Ήδη, πάντως, η Ντέλια Βελκουλέσκου πρέπει να βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς καλείται να απαντήσει σε δύσκολα ερωτήματα.

Όσο για την παρουσία Τόμσεν στις διαπραγματεύσεις, υψηλόβαθμος υπουργός και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, δήλωσε στο iefimerida.gr πως "είναι ευπρόσδεκτος στη διαπραγμάτευση όποιος τηρεί τη συμφωνία", υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ο κ. Τόμσεν δεν ανήκει σε αυτήν την... κατηγορία και άρα δεν είναι ευπρόσδεκτος! Δεν ήταν λίγες, άλλωστε, οι φορές που ο Δανός τεχνοκράτης είχε βρεθεί στο στόχαστρο της Αθήνας με αφορμή τις σκληρές θέσεις του.

Δεν θα θυσιάσουμε την κοινωνία στο βωμό του χρέους

Στο σημείο αυτό, η ίδια πηγή τόνισε χαρακτηριστικά πως η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχτεί τις θέσεις του Ταμείου που δεν είναι άλλες από την απελευθέρωση των εργασιακών, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μειώσεις των κύριων συντάξεων, μισθών στο δημόσιο, κ.ά. Διευκρινίζοντας πως "αν τα δεχτεί κανείς όλα αυτά, με αντάλλαγμα το χρέος, είναι σαν να μειώνει το χρέος μιας σκοτωμένης κοινωνίας".

Η κυβέρνηση επιθυμεί, τέλος, να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων και διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της. «Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω», έλεγε, χαρακτηριστικά, έτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Το μπαράζ επαφών άλλωστε που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός, αποσκοπεί στο να τονιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ευόδωσης των σχεδίων του Δανού τεχνοκράτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας κυβέρνηση ΔΝΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ