Persona non grata ο Πολ Τόμσεν για την κυβέρνηση - Είναι εμπαθής - iefimerida.gr

Persona non grata ο Πολ Τόμσεν για την κυβέρνηση - Είναι εμπαθής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανεπιθύμητο πρόσωπο και «κόκκινο πανί» για την ελληνική κυβέρνηση είναι ο Πωλ Τόμσεν του ΔΝΤ μετά τις αποκαλύψεις του ιστότοπου Wikileaks.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr η Αθήνα έχει θέσει «βέτο» για την παρουσία του. Είναι προφανές ότι, σε περίπτωση του το ΔΝΤ παραμείνει στο κουαρτέτο και στο ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση δεν θέλει επ' ουδενί θα είναι ο Πώλ Τόμσεν το πρόσωπο που θα κινεί τα νήματα σ' αυτή τη διαπραγμάτευση. «Δρα αυτονομημένα και με εμπάθεια έναντι της ελληνικής πλευράς» λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι και τονίζουν ότι έχουν εκφράσει τις ενστάσεις του για το πρόσωπο του Τόμσεν εδώ και πολύ καιρό.

Οσο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, που θεωρητικά ξεκινούν από αύριο Δευτέρα, το Μαξίμου διαμηνύει ότι «εμείς θα είμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησαν διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες από γερμανικά ΜΜΕ ο Πωλ Τόμσεν θα μεταβεί εκτάκτως αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να τεθεί το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε κλίμα βαριάς καχυποψίας οι διαπραγματεύσεις

Ολα αυτά μέσα σε ένα κλίμα έντονης καχυποψίας από τις αποκαλύψεις του WikiLeaks και καθώς αύριο Δευτέρα επανεκκινούν οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-κουαρτέτου.

«Παρακολουθούμε με προβληματισμό τις τελευταίες αποκαλύψεις» αναφέρουν στελέχη του Μαξίμου. Επισημαίνουν δε για μια ακόμα φορά την ανάγκη να κλείσει η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου «επάνω στο μέχρι σήμερα έδαφος της διαπραγμάτευσης, χωρίς ανατροπές και με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση αξιολόγησης μέσα στον Απρίλιο» όπως σημειώνουν με νόημα.

Τσίπρας: Να κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο - Μέρκελ: Συμφωνώ

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την 35λεπτη συνομιλία που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ το μεσημέρι της Κυριακής, συζήτησε, εκτός από το προσφυγικό και το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Μέρκελ συμφώνησε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό ότι η αξιολόγηση «πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου».

Μπαράζ επαφών Τσίπρα-Τσακαλώτου

Με αφορμή τις χθεσινές διαρροές συνομιλιών, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε το Σάββατο και την Κυριακή, σειρά τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Από όλες τις παραπάνω συνομιλίες «διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο» αναφέρει το Μαξίμου.

Αύριο ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα έχει αύριο απέναντί του την Ντ. Βελκουλέσκου, συνομίλησε με τον ομόλογό του Γερμανό ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί και τον ιταλό ΥΠΟΙΚ Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Η διαρροή από το WikiLEaks

Λεπτομέρειες από μία συζήτηση, ανάμεσα στους δύο κορυφαίους αξιωματούχους του ΔΝΤ που διαχειρίζονται το θέμα της Ελλάδας, τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου, δημοσιεύει το WikiLeaks.

Η συζήτηση, σύμφωνα με τον οργανισμό, δείχνει ότι το ΔΝΤ προγραμματίζει να πει στη Γερμανία ότι θα αποχωρήσει από την Τρόικα, αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται, σύμφωνα με το WikiLeaks, για τα όσα ειπώθηκαν σε τηλεδιάσκεψη στις 19 Μαρτίου, μεταξύ Βελκουλέσκου, Τόμσεν και Ιβα Πέτροβα και σε αυτή, μεταξύ άλλων σοβαρών ζητημάτων, εκφράζεται και η διστακτικότητα των στελεχών του Ταμείου για επιστροφή στην Αθήνα- που είναι προγραμματισμένη για σήμερα- προκειμένου να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ακόμη, είναι ξεκάθαρο από τα λεγόμενά ότι το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω στην απαίτηση λήψης μέτρων ύψους 2,5% του ΑΕΠ και φαίνεται ότι είναι στα σκαριά σύσκεψη για το ελληνικό χρέος, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφέρουν ότι είναι απαραίτητη μία απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής, προκειμένου άλλοι «παίκτες» να αναγκαστούν να δεχτούν όσα προτείνει το Ταμείο. Για τη Γερμανία αυτό θα είναι η ελάφρυνση χρέους και για την Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας, ανάμεσά τους η αύξηση φόρων και η περικοπές των συντάξεων.

Ομως, φοβούνται ότι το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου θα «παραλύσει» τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, σε μία κρίσιμη στιγμή. Το δημοψήφισμα, αναφέρουν, θα περιπλέξει τα πράγματα, καθυστερώντας τη «στιγμή της αλήθειας» για μετά από τη διεξαγωγή του. «Αυτό θα είναι καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά η Βελκουλέσκου.

«Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται», λέει ο Τόμσεν στη συζήτηση. «Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Ελληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit», προσθέτει, ενώ συνεχίζει «Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης... Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε ''Κοίτα, κ. Μέρκελ, είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;''. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».

Σύμφωνα με το WikiLeaks, η Βελκουλέσκου στη συγκεκριμένη συνομιλία λέει «Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε... υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση... τόσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις».

Η άποψη του Τόμσεν από την άλλη είναι ότι οι Ελληνες «δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας». Η Βελκουλέσκου από την πλευρά της επιχειρηματολογεί ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε... Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα».

Η Βελκουλέσκου έκανε λόγο και για λάθος στρατηγική από το ΔΝΤ. «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Ελληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Ελληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε», αναφέρει.

Το WikiLeaks αναφέρει ότι στη συζήτηση η Βελκουλέσκου αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ εξετάζει το αν θα πρέπει να δημοσιεύσει την επικαιροποιημένη έκθεσή του για την κρίση.

Σε κάποιο σημείο η Βελκουλέσκου προτείνει και μία ασυνήθιστη λύση: να διαχωριστεί το πρόβλημα σε δύο προγράμματα, με διαφορετικούς στόχους. «Το ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι θα αποδέχονταν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Κομισιόν, για τους σκοπούς του προγράμματος και τους δικούς μας στόχους για τους σκοπούς της ελάφρυνσης χρέους», λέει.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν wikileaks
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ