Μήδεια – Ενας αφοπλιστικός σύγχρονος μονόλογος, για την ενότητα Ιστορίες Φύλων [εικόνες, βίντεο] - iefimerida.gr

Μήδεια – Ενας αφοπλιστικός σύγχρονος μονόλογος, για την ενότητα Ιστορίες Φύλων [εικόνες, βίντεο]

Φωτογραφίες: Νικολέτα Γιαννούλη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο μονόλογος του Δημήτρη Ζουγκού βασίζεται στη Μήδεια του Ευριπίδη και παρουσιάζεται στο Αγγέλων Βήμα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Εργου, που επιμελείται η Λεία Βιτάλη.

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Εργου 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη στο θέατρο Αγγέλων Βήμα, παρουσιάζεται η Μήδεια, ένας μονόλογος του Δημήτρη Ζουγκού πάνω στη Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Αυγουστίνου Ρεμούνδου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30.

Μήδεια – Ενας αφοπλιστικός σύγχρονος μονόλογος, για την ενότητα Ιστορίες Φύλων [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 0

Το έργο: Μία σύγχρονη γυναίκα υπομένει ανείπωτα βασανιστήρια και ταπεινώσεις από τη σαδιστική οικογένεια του συζύγου της. Μέχρι που έρχεται στο προσκήνιο, η Μήδεια του Ευριπίδη. Στον αρχαίο λόγο της, η σύγχρονη γυναίκα, βρίσκει την παρηγοριά που της λείπει.

Η Μήδεια του Ευριπίδη που γράφτηκε το 431 π.Χ, είναι το πιο ερωτικό έργο που δημιουργήθηκε ποτέ. Εκτοτε χιλιάδες συγγραφείς ασχολήθηκαν με την σπουδή του στο πλαίσιο της μαθητείας τους και άλλοι σαγηνεμένοι με τον μύθο -όπως ο Σενέκας και ο Μύλλερ- τον ξαναέγραψαν χρησιμοποιώντας ως καμβά τη δική τους σύγχρονη πραγματικότητα προκείμενου να καταδείξουν την εξέλιξη της κοινωνίας στα διαχρονικά θέματα που θέτει ο αρχαίος Ελληνας τραγωδός: γυναίκα, έρωτας, εκδίκηση, μίσος, τιμωρία, δικαιοσύνη, οικογένεια, πίστη.

Μήδεια – Ενας αφοπλιστικός σύγχρονος μονόλογος, για την ενότητα Ιστορίες Φύλων [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 1

Η σύγχρονη Μήδεια του Δημήτρη Ζουγκού βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την αρχαία. Τον λόγο του Ευριπίδη διαδέχεται ο λόγος του Ζουγκού, γραμμένος σε μέτρο τροχαϊκό ώστε να ακολουθεί πιστά τα βήματα του τραγωδού και να γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στον αρχαίο κόσμο και τις συνήθειες του με τον παρόντα. Τα δύο κείμενα μπλέκονται μεταξύ τους σαν ένα κουβάρι που ξετυλίγει η Μήδεια για να πλέξει τον φονικό ιστό της. Ο λόγος τους είναι κοινός, τα παθήματα και οι συνθήκες όμως όχι.

Μήδεια – Ενας αφοπλιστικός σύγχρονος μονόλογος, για την ενότητα Ιστορίες Φύλων [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 2

Η ηρωίδα του Δημήτρη Ζουγκού υπομένει βασανιστήρια και ταπεινώσεις. Η αξιοπρέπειά της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Η σαδιστική οικογένεια που την περιβάλλει την έχει μετατρέψει σε δούλα. Η μάχη στο μυαλό της έχει από καιρό χαθεί και η μοίρα φαίνεται τετελεσμένη. Το μόνο που την κρατά στη ζωή είναι το μητρικό ένστικτο. Μέχρι τουλάχιστον οι εξελίξεις να φέρουν στην επιφάνεια κάτι πιο πρωτόγονο και θεϊκό. Το μίσος. Η Μήδεια σήμερα δε θα σκοτώσει τα παιδιά της. Η δαιμόνια μηχανή της έχει προδικάσει χειρότερο τέλος.

Μήδεια – Ενας αφοπλιστικός σύγχρονος μονόλογος, για την ενότητα Ιστορίες Φύλων [εικόνες, βίντεο] | iefimerida.gr 3

Ερμηνεύουν: Ελενα Τυρέα (Μήδεια), Μαρία Καραβασίλη (Χορός)

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης

Η παράσταση
Μήδεια, του Δημήτρη Ζουγκού
Αγγέλων Βήμα: Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, τηλ: 210 5242211και -213
Παίζεται: ως 26 Απριλίου
Ημέρες και Ωρα: Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30
Διαρκεί: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ, 8 ευρώ και 12 ευρώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θέατρο μονόλογος τραγωδία Αθήνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ