Μέσα στη «συνέλευση» των ηθοποιών για το Φεστιβάλ: Persona non grata ο Φαμπρ, όλοι κατά Μπαλτά [εικόνες] - iefimerida.gr

Μέσα στη «συνέλευση» των ηθοποιών για το Φεστιβάλ: Persona non grata ο Φαμπρ, όλοι κατά Μπαλτά [εικόνες]

Δεκάδες Ελληνες καλλιτέχνες μέσα και έξω από το θέατρο Σφενδόνη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην πυρά ο Γιαν Φαμπρ. Με αυτό το σκεπτικό Έλληνες καλλιτέχνες, ηθοποιοί, χορευτές, σκηνοθέτες, μουσικοί, έδωσαν νωρίτερα ραντεβού στο θέατρο Σφενδόνη.

Τα ερωτήματα πολλά. Γιατί να έχουμε ξένο καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, γιατί να μη γίνει μια εκδήλωση ενδιαφέροντος και να επιλεγεί ο καλύτερος και, εν κατακλείδι, ποια η στάση σήμερα του ανθρώπου της τέχνης απέναντι στο καινούργιο προφίλ του θεσμού, που απλώς τους ανακοινώθηκε.

Παρότι η συγκέντρωση στέφθηκε με επιτυχία -τουλάχιστον από πλευράς προσέλευσης- οι καλλιτέχνες φάνηκαν διχασμένοι και με πολλά ερωτηματικά. «Να κάνουμε ομάδα κρούσης, όχι να ψηφίσουμε, να προτείνουμε εμείς τις παραστάσεις που θα πάνε στο Φεστιβάλ και γιατί η δική σου και όχι η δική μου».

Στα πηγαδάκια, το ίδιο αδιέξοδο. Κάποιος είπε, άκουσε, είδε, διάβασε κάτι που δήλωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, «έκανε και ένα tweet ο πρωθυπουργός και κάτι έλεγε», «έλα, μωρέ, τι φταίει ο Φαμπρ, το υπουργείο φταίει».

Μέσα στη «συνέλευση» των ηθοποιών για το Φεστιβάλ: Persona non grata ο Φαμπρ, όλοι κατά Μπαλτά [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Όλοι κατά υπουργείου και persona non grata o Φαμπρ
«Δεν διεκδικούμε από εσάς όσα μας ανήκουν, εξάλλου δεν σας αναγνωρίζουμε ως καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ» έλεγαν και χαρακτήριζαν ανεπιθύμητο τον Γιαν Φαμπρ, ζητώντας την άμεση διακοπή της σύμβασής του.

Κάποιοι δηλώνουν σοκαρισμένοι και αναζητούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το Φεστιβάλ. Σε λάθος άνθρωπο, όμως, γιατί όταν στα μέσα Φεβρουαρίου (ημερομηνία που έπρεπε ήδη να υπάρχει πρόγραμμα) εκλήθη ο Γιαν Φαμπρ, με όλο του το παρελθόν, να αναλάβει το φεστιβάλ, σαφώς και η λύση ήταν να φέρει τους φίλους του (διεθνή και μεγάλα ονόματα, ναι) και να αφήσει τις ελληνικές παραγωγές στα χέρια του υπουργείου Πολιτισμού.

Μέσα στη «συνέλευση» των ηθοποιών για το Φεστιβάλ: Persona non grata ο Φαμπρ, όλοι κατά Μπαλτά [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Προτάσεις πολλές, σκέψεις, ιδέες, διαφωνίες, χειροκροτήματα, σε μία διαδικασία που όποιος ήθελε έπαιρνε τον λόγο για 4-5 λεπτά, τόσο, ώστε να παρουσιάσει και να καταγραφεί η άποψή του. Ακούστηκε ότι το φεστιβάλ είναι ελληνικό και όχι διεθνές, όπως θέλει να το μετατρέψει ο Φαμπρ, αλλά και ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο διεθνές από την ελληνική θεατρική τραγωδία. Επεσαν και προτάσεις όπως να χωρίσουμε τις παραστάσεις ξένων και Ελλήνων ηθοποιών στην Επίδαυρο ανάλογα με τα Παρασκευοσάββατα ή οι Έλληνες καλλιτέχνες να αναλάβουν τον χώρο στην Πειραιώς: «Να τους δείξουμε ποιος κάνει καλύτερο φεστιβάλ».

Το σημερινό κάλεσμα των ηθοποιών πραγματοποιήθηκε μέσω Facebook στο θέατρο Σφενδόνη της Αννας Κοκκίνου. Ασφυκτικά γεμάτος ο χώρος μέσα και έξω από το θέατρο. Μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» οι Στάθης Λιβαθινός, Αντζελα Μπρούσκου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Όλια Λαζαρίδου, Αργύρης Ξάφης, Στέλιος Μάινας, Μανώλης Παντελιδάκης, Χρήστος Λεοντής, Θεμις Μπαζάκα, Γιώργος Βέλτσος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Χρήστος Λούλης, Νίκος Ψαρράς, Αργύρης Πανταζάρας, Όμηρος Πουλάκης, Γιώργος Νανούρης, Αρης Σερβετάλης.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Ποιος θα υποχωρήσει/αποχωρήσει θα φανεί σύντομα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ