Προσφυγιά και μετανάστευση: «Το Αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι έρχεται στο ΚΘΒΕ [εικόνες] - iefimerida.gr

Προσφυγιά και μετανάστευση: «Το Αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι έρχεται στο ΚΘΒΕ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το Αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα θα παρουσιαστεί 8, 9 και 10 Απριλίου στο Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη.

Μετά την επιτυχημένη περιοδεία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα με το Κλιμάκιο Μακεδονίας –Θράκης, «Το Αγόρι με τη βαλίτσα» έρχεται στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για τέσσερις παραστάσεις.
Ένα έργο που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικους θεατές, με το οποίο ο πολυβραβευμένος Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Μάικ Κένι αγγίζει ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, σε μια παράσταση που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει όλους μας σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγιάς και της αναγκαστικής και βίαιης μετανάστευσης.

Προσφυγιά και μετανάστευση: «Το Αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι έρχεται στο ΚΘΒΕ [εικόνες] | iefimerida.gr 0

«Εδώ και χιλιάδες χρόνια, άνθρωποι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή την πανώλη ή τη φτώχεια. Οι γονείς μου και οι παππούδες μου αναγκάστηκαν να φύγουν. Οι προηγούμενες γενιές, δεν γνωρίζω. Στο γύρισμα του 21ου αιώνα, είχα την αίσθηση ότι άκουγα από όλες τις μεριές: «Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται χωρίς να έχουν τίποτα…». Όχι, δεν έρχονται χωρίς να έχουν τίποτα. Ακόμη κι αν έρχονται με άδεια χέρια, έρχονται με τις ιστορίες τους, τα τραγούδια τους, τα φαγητά τους, τον πολιτισμό τους και μπορούν να κάνουν πιο πλούσιο τον τόπο όπου φτάνουν, εάν τους επιτραπεί» αναφερει σε σημείωμα του ο συγγραφέας Μάικ Κένι.
«Ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση τους. Είναι η ιστορία της ανθρωπότητας σε αυτόν πλανήτη. Στις μέρες μας, οι Έλληνες είναι η εμπροσθοφυλακή στην εισροή των προσφύγων και πολλοί από αυτούς έχουν επιδείξει γενναιοδωρία πνεύματος, που αποτελεί παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Είμαι περήφανος που συμμετέχω με τον δικό μου τρόπο και θα ήμουν ακόμη πιο περήφανος εάν το έργο μου γινόταν μέρος της συζήτησης» τονίζει ο συγγραφέας.

Προσφυγιά και μετανάστευση: «Το Αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι έρχεται στο ΚΘΒΕ [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Λίλα Βλαχοπούλου (Κρίσια), Μαρία Καραμήτρη (Μητέρα/Οδηγός/Βοσκός/Γριά/Ναυτικός), Δημήτρης Καρτόκης (Πατέρας, Άνθρωπος/Ναυτικός/ Γέρος), Άγγελος Νεράντζης (Ναζ), Τίμος Παπαδόπουλος (Λαθρέμπορος/ Στρατιώτης/’Εμπορος/Αδελφός/ Ναυτικός).

Ήρωας του έργου, ένα αγόρι από χώρα της Μέσης Ανατολής
Ο μικρός Ναζ ζει σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής. Ξεσπά πόλεμος και η οικογένειά του αναγκάζεται να φύγει για να σωθεί. Ωστόσο τα χρήματα δεν αρκούν για να ταξιδέψουν όλοι και οι γονείς του τον στέλνουν μόνο του στον αδερφό του στο Λονδίνο. Ο Ναζ φαντάζεται ότι είναι ο Σεβάχ ο Θαλασσινός και διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες, με μόνη του συντροφιά την Κρίσια, ένα κορίτσι που έχει κι αυτό τον ίδιο προορισμό. Στη βαλίτσα έχει τις ιστορίες που του έλεγε ο πατέρας του.

Προσφυγιά και μετανάστευση: «Το Αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι έρχεται στο ΚΘΒΕ [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Τέσσερις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια το «Αγόρι με τη Βαλίτσα» ταξιδεύει με «αποσκευή» τη συγκλονιστική του διήγηση μεταφέροντας το μήνυμά του σε πόλεις και χωριά της Βόρειας Ελλάδας. Η παράσταση έχει επιλεγεί και συμμετέχει στο πρόγραμμα "Conflict Zones" της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης.

Προσφυγιά και μετανάστευση: «Το Αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι έρχεται στο ΚΘΒΕ [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Η παράσταση
«Το Αγόρι με τη βαλίτσα»
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Βασιλικό Θέατρο: (Παρασκευή 8/4: 21.00, Σάββατο 9/4: 18.00 & 21.00, Κυριακή 10/4: 19.00)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κθβε Το Αγόρι με τη βαλίτσα Μάικ Κένι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ