Τι θα μας δείξει ο Γιαν Φαμπρ στο Φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι - Από τη θέση του διευθυντή [εικόνες] - iefimerida.gr

Τι θα μας δείξει ο Γιαν Φαμπρ στο Φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι - Από τη θέση του διευθυντή [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Eνα πρόγραμμα αφιερωμένο στο Βέλγιο, τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες του, ετοιμάζει για το φετινό καλοκαίρι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Γιαν Φαμπρ.

Από το καλοκαίρι του 2017, θα εστιάσει σε πιο ελληνικά πράγματα και στην παράδοση και κάπως έτσι σχεδιάζει να «χτίσει», όπως είπε, το πρόγραμμα μέχρι και το 2019 που θα παραδώσει τη σκυτάλη.

Τι θα μας δείξει ο Γιαν Φαμπρ στο Φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι - Από τη θέση του διευθυντή [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Γιαν Φαμπρ με τους συνεργάτες του

Χαλαρός με μπλε πουλοβεράκι και πουκάμισο, ο διεθνούς φήμης εικαστικός, χορογράφος, θεατρικός δημιουργός, συγγραφέας Γιαν Φαμπρ, παρουσίασε στα Μέσα Ενημέρωσης τους συνεργάτες του και έκανε μια παρομοίωση του φεστιβάλ με τους «De Rode Duivels» την ομάδα ποδοσφαίρου του Βελγίου, όπου συνυπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικό χρώμα δέρματος που μιλούν διαφορετική γλώσσα. Κάπως έτσι θα είναι και το πρόγραμμα που θα ετοιμάσει. Ανοιχτό στην κοινωνία, με πλουραλισμό και καλλιτέχνες διαφορετικής προέλευσης και θρησκείας. Αυτή η υπέρβαση ορίων, διατρέχει όπως τόνισε και τις επιλογές του.

Τι θα μας δείξει ο Γιαν Φαμπρ στο Φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι - Από τη θέση του διευθυντή [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Στο οργανωτικό μέρος συνεργάζεται με δημιουργούς που έχουν διαφορετικές δραστηριότητες, ιδέες και συνδέσεις. Βρίσκεται σε επικοινωνία με σπουδαίους ανά τον κόσμο καλλιτέχνες και ανέφερε μεταξύ άλλων τους: Ιζαμπελ Ιπέρ, Ρομέο Καστελούτσι, Μπομπ Ουίλσον, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, αλλά και τον Θεόδωρο Τερζόπουλο που χαρακτήρισε Greek Master.

Τι θα μας δείξει ο Γιαν Φαμπρ στο Φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι - Από τη θέση του διευθυντή [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Τον Ιούνιο θα παρουσιάσει την παρασταση του «Preparatio Mortis» με την Annabelle Chambon

Το πρόγραμμα ξεκινά τον Ιούνιο προσωποκεντρικά. Με διαφορετικές μορφές τέχνης από το φαμπριανό σύμπαν σε μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, απαγγελίες γραπτών του Φαμπρ από Ελληνες καλλιτέχνες, μια έκθεση Βελγικής Τέχνης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και παρουσίαση της παράστασης του Φαμπρ, «Preparatio Mortis» με την Annabelle Chambon. Μεσα στο καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια, βραδιες κινηματογράφου, μουσικής, αλλά και ενα θερινό σχολείο.
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της καλλιτεχνικής του διεύθυνσης, έχει ως στόχο να πλάσει μια δημιουργική ισορροπία μεταξύ της συνέχειας και της καινοτομίας, καθώς και μεταξύ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. «Οι γνώσεις μου από τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική σκηνή είναι ανεπαρκής. Θέλω να προσελκύσουμε νέες ιδέες» δήλωσε ο Γιαν Φαμπρ.

Τι θα μας δείξει ο Γιαν Φαμπρ στο Φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι - Από τη θέση του διευθυντή [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Ο Υπουργός Πολιτισμού από την πλευρά του, καλωσόρισε στο τιμόνι του Φεστιβάλ τον Φλαμανδο καλλιτέχνη και έσπευσε να αιτιολογήσει την επιλογή του. «Δεν είμαι ειδικός», τόνισε ο Αριστείδης Μπαλτάς, «όμως ο Φαμπρ είναι ο άνθρωπος που καινοτομεί ταυτόχρονα σε όλες τις μορφές της τέχνης. Ξέρει τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση και προσπαθεί με το έργο του να μεταφέρει ιδέες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Γιαν Φαμπρ καλείται να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκοσμίου γίγνεσθαι, ως ισότιμο εταίρο».

Η ποικιλομορφία αποτελεί χαρακτηριστικό του Φεστιβάλ και σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό του Διευθυντή, δεν είναι πρόβλημα, αλλά υπόσχεση για μία ολοκληρωμένη τέχνη σε έναν καλύτερο κόσμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ