Κλείνει το στρατόπεδο στο Γκουαντάναμο; Σε τι θέλει να το μετατρέψει ο Ομπάμα [εικόνες] - iefimerida.gr

Κλείνει το στρατόπεδο στο Γκουαντάναμο; Σε τι θέλει να το μετατρέψει ο Ομπάμα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 ήταν η μέρα που οι Η.Π.Α. αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, γυρνούσαν σελίδα, μπαίνοντας σε ένα πολύ πιο σκληρό κεφάλαιο για την ανθρωπότητα.

Ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α, George Bush, σε σκληρές δηλώσεις του, κήρυττε επίσημα τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Οι επιπτώσεις του τρομοκρατικού χτυπήματος ήταν αμέτρητες. Μια από αυτές, ήταν η δημιουργία του στρατοπέδου στο Γκουαντάναμο, τον Ιανουάριο του 2002. Η περιοχή στην νοτιοανατολική Κούβα, που από το 1903 είχε παραχωρηθεί ως μίσθωμα στις Η.Π.Α από τον πρώτο πρόεδρο της χώρας, Τόμας Εστράδα Πάλμα, έμελε να σημαδευτεί από αυτήν την απόφαση.

Κλείνει το στρατόπεδο στο Γκουαντάναμο; Σε τι θέλει να το μετατρέψει ο Ομπάμα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Εν έτει 2016, ο μόνος λόγος που το πλούσιο, φυσικό λιμάνι της Κούβας είναι γνωστό είναι το στρατόπεδο του. Οι εικόνες των κρατουμένων με τα πορτοκαλί, αλλά και τα ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για ακραία και απάνθρωπα βασανιστήρια, δημιούργησαν αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Η.Π.Α όμως, ειδικά στην προ Ομπάμα εποχή, δεν έδειχναν καμία προθυμία να αλλάξουν την κατάσταση.

Κλείνει το στρατόπεδο στο Γκουαντάναμο; Σε τι θέλει να το μετατρέψει ο Ομπάμα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Οταν ο Ομπάμα εκλέχθηκε 44ος πρόεδρος των Η.Π.Α, μια από τις πρώτες υποσχέσεις του ήταν το κλείσιμο των φυλακών. Από το 2009 μέχρι και σήμερα όμως, αυτό δεν έχει συμβεί, παρά την θέληση του Αμερικανού προέδρου. Μάλιστα, μόλις την τρίτη μέρα που βρισκόταν στην εξουσία, υπέγραψε μια διαταγή αναστολής των εργασιών της επιτροπής του Γκουαντάναμο για τέσσερις μήνες, με στόχο οι φυλακές να κλείσουν εντός ενός έτους. Ο στρατιωτικός δικαστής του Γκουαντάναμο όμως, είχε απορρίψει το αίτημα του Λευκού Οίκου.

Επτά χρόνια μετά, με την δεύτερη θητεία του να τελειώνει σε σχεδόν οκτώ μήνες όμως, ο Ομπάμα φαίνεται πλέον αποφασισμένος να κάνει πράξη την υπόσχεση του. Ηδη γίνονται μελέτες, ώστε να αποφασιστεί σε τι μπορεί να μετατραπεί ο χώρος που κατέχουν οι Η.Π.Α, πάνω στο έδαφος της Κούβας. Δύο ακαδημαϊκοί, μετά από μελέτη τους, κατέληξαν σε μια δημιουργική λύση αυτού του προβλήματος. Πρότειναν το στρατόπεδο να μετατραπεί σε θαλάσσιο ερευνητικό σταθμό των Η.Π.Α. Κάτι που... πέραν όλων των άλλων ταιριάζει περισσότερο και στην φύση της περιοχής.

Κλείνει το στρατόπεδο στο Γκουαντάναμο; Σε τι θέλει να το μετατρέψει ο Ομπάμα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο βιολόγος Joe Roman και ο ειδικός στους στρατιωτικούς νόμους James Kraska δημοσίευσαν από κοινού μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό Science. Τα πολλά χρόνια που η γύρω περιοχή του στρατοπέδου έχει παραμείνει ανέγγιχτη, έχει προλάβει να δημιουργηθεί ένας... βιολογικός παράδεισος. με κοραλλιογενείς υφάλους, άγρια ζώα, αλλά και πολλά ψάρια που ξαναγέμισαν την περιοχή της Καραϊβικής.

Τα κτίρια που θα μείνουν πίσω, μετά την κατάργηση του στρατοπέδου, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγκαταστάσεις για τις έρευνες, που θα πραγματοποιούν τόσο Αμερικανοί, όσο και Κουβανοί επιστήμονες. «Η Κούβα έχει εξαιρετικούς επιστήμονες αυτού του τομέα, απλώς δεν υπαρχούν αρκετά χρήματα και εξοπλισμός ώστε να αναδειχθούν»εξηγεί ο Roman στην μελέτη του.

Κλείνει το στρατόπεδο στο Γκουαντάναμο; Σε τι θέλει να το μετατρέψει ο Ομπάμα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

«Με αυτόν τον τρόπο, το Γκουαντάναμο θα μπορεί πλέον να είναι μια περιοχή που ενώνει τις προσπάθειες των δύο χωρών, αντί να τις χωρίζει όπως σήμερα. Εκτός αυτού όμως, θα βοηθήσει στην οικολογία της περιοχής, αλλά και στην κλιματική αλλαγή. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα κέντρο ωκεανογραφίας» προσθέτει.

Μπορεί αυτή η πρόταση να υλοποιηθεί άμεσα από τον Μπαράκ Ομπάμα; Φαντάζει πολύ... καλό για να είναι αληθινό. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει αν ο 44ος πρόεδρος των Η.Π.Α, κρατάει μια έκπληξη για το τέλος της δεύτερης και τελευταίας του θητείας. Οι τελευταίες προσπάθειες συμφιλίωσης Η.Π.Α – Κούβας, αλλά και η επίσκεψη του Ομπάμα στο νησί, αυξάνουν τις προσδοκίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ