Σε γνωρίζω; Ο Εθνικός Υμνος με εντελώς σύγχρονη ματιά, στο σαλόνι της οικίας Κατακουζηνού [εικόνες] - iefimerida.gr

Σε γνωρίζω; Ο Εθνικός Υμνος με εντελώς σύγχρονη ματιά, στο σαλόνι της οικίας Κατακουζηνού [εικόνες]

Το παλιό λογοτεχνικό σαλόνι της γενιάς του '30, με την υπέροχη θέα στον Εθνικό Κήπο και στη Βουλή, ζωντανεύει και πάλι, με μια επίκαιρη απαγγελία περφόρμανς που για την Ελευθερία.

Αυτή είναι μια διαφορετική πρόταση για να γιορτάσουμε την εθνική επέτειο. Στις 25 και 26 Μαρτίου το Ιδρυμα Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού παρουσιάζει την περφόρμανς με τίτλο «Σε γνωρίζω; Μία μελέτη του Κλασικού Ιδανικού και μία αναζήτηση του Νέου», στο καταπληκτικό διαμέρισμα του ζεύγους Κατακουζηνού απέναντι από τον Εθνικό Κήπο στο Σύνταγμα.

Σε γνωρίζω; Ο Εθνικός Υμνος με εντελώς σύγχρονη ματιά, στο σαλόνι της οικίας Κατακουζηνού [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Ο Αγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού στο διαμέρισμά τους επί της λεωφ. Αμαλίας. Το σπίτι τους ήταν σταθερό σημείο συνάντησης της ελληνικής διανόησης στα μέσα του 20ου αιώνα

Η οικία Κατακουζινού: Ο Αγγελος Κατακουζηνός, διακεκριμένος νευρολόγος-ψυχίατρος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Παρισίων, και η σύζυγός του, συγγραφέας, Λητώ έζησαν μια παραμυθένια κοινή από ζωή τη δεκαετία του 1930 και για πενήντα χρόνια υπήρξαν δραστήρια μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας. Το ιστορικό διαμέρισμα της λεωφ. Αμαλίας (η οικία Κατακουζηνού) υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του ’30.

Σε γνωρίζω; Ο Εθνικός Υμνος με εντελώς σύγχρονη ματιά, στο σαλόνι της οικίας Κατακουζηνού [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Οι διασημότεροι εκπρόσωπο της γενιάς του '30, φωτογραφημένοι από τον Αγγελο Κατακουζηνό στο σαλόνι της οικίας του. Ορθιοι: Ηλίας Βενέζης (δεύτερος από αριστερά) και προς τα δεξιά: Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Ανδρέας Καραντώνης. Στο άκρο δεξιά ο Γιώργος Θεοτοκάς. Καθιστοί από αριστερά: Αγγελος Τερζάκης, Κωνσταντίνος Δημαράς, Γιώργος Κατσίμπαλης και στο άκρο δεξιά ο Ανδρέας Εμπειρίκος

Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και επιφανείς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επισκέπτονταν για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα, τη θέα και την παρέα. Τα έργα τέχνης που βρίσκονται σήμερα μέσα στο σαλόνι αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Μαρκ Σαγκάλ και Χατζηκυριάκος-Γκίκας, αμφότεροι στενοί φίλοι του ζευγαριού, δεσπόζουν. Αν περάσετε από 'κει, προσέξτε τη ζωγραφισμένη διπλή πόρτα της τραπεζαρίας – έργο του Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Σε γνωρίζω; Ο Εθνικός Υμνος με εντελώς σύγχρονη ματιά, στο σαλόνι της οικίας Κατακουζηνού [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Το ανακαινισμένο σαλόνι του σπιτιού όπου γίνονται οι εκδηλώσεις - τα έπιπλα και τα έργα τέχνης είναι τα αυθεντικά

Το δρώμενο: Τι αντίκτυπο μπορεί να έχει το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού, ο Εθνικός Υμνος, αν προσέξουμε τους στίχους του έναν έναν, με τα βιώματα που έχουμε σήμερα; Ο Υμνος αποτελείται από 158 στροφές και ερμηνεύεται ολόκληρος από την Hωάννα Σπανού, συνοδεία τριών τραγουδιών που λειτουργούν ως χορικά σε αυτή την επική σύνθεση.

Σε γνωρίζω; Ο Εθνικός Υμνος με εντελώς σύγχρονη ματιά, στο σαλόνι της οικίας Κατακουζηνού [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου, του Ευγένιου Ντελακρουά (1826)

Η ερμηνευτική προσέγγιση στο δημοφιλέστερο ποίημα της νεοελληνικής γραμματείας στηρίζεται στην ερμηνεία της καθαρής ποίησης του Σολωμού και στη μελέτη του κλασικού.

Σε γνωρίζω; Ο Εθνικός Υμνος με εντελώς σύγχρονη ματιά, στο σαλόνι της οικίας Κατακουζηνού [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Ιδρύματος Κατακουζηνού στο facebook: «Ο σημερινός Ελληνας που αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις οφείλει να μελετήσει το παρελθόν, να κάνει την αυτοκριτική του και να μοιραστεί με τους γύρω του τη μοναδική αλήθεια που απελευθερώνει...
Η Ελλάδα είναι η Ελευθερία που αποκτήθηκε με αγώνα και αίμα.

Σε γνωρίζω; Ο Εθνικός Υμνος με εντελώς σύγχρονη ματιά, στο σαλόνι της οικίας Κατακουζηνού [εικόνες] | iefimerida.gr 5


Η Σφαγή της Χίου, του Ευγένιου Ντελακρουά (1824)

Είναι χρέος μας να την εξελίξουμε σε μια δύναμη ειρηνική που θα προστατεύσει κάθε αδικημένο και κατατρεγμένο άνθρωπο, αναγνωρίζοντας πως η εθνική αξία της χώρας μας είναι πρωτίστως ηθική.
Το ιδανικό της Ελευθερίας, το ιδανικό της Ελλάδας, υπήρχε πριν από εμάς και θα υπάρχει και μετά από εμάς, γιατί η Ελευθερία είναι προσηλωμένη σταθερά στον ανθρωπισμό.
Το ερώτημα για το πιο διάσημο ποίημα της νεοελληνικής γραμματείας παραμένει ανοιχτό: Τελικά, τη γνωρίζουμε την Ελευθερία;»

Σε γνωρίζω; Ο Εθνικός Υμνος με εντελώς σύγχρονη ματιά, στο σαλόνι της οικίας Κατακουζηνού [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Η διπλή ξύλινη πόρτα στο βάθος είναι ζωγραφισμένη και στις δύο όψεις της από τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, φίλο του ζεύγους Κατακουζηνού

H ερμηνεύτρια: η Ηωάννα Σπανού σπούδασε στην Ελλάδα, στο Τμήμα Θεάτρου της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, στη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου και στο King΄s College.
Εργάστηκε στο Λονδίνο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης σε παραγωγές fringe theater, συνεργάστηκε για έναν χρόνο με την Royal Shakespeare Company και συμμετείχε για τρία χρόνια στο θεατρικό φεστιβάλ αρχαίας τραγωδίας του Royal Holloway University of London, στο πλαίσιο του οποίου ερμήνευσε αποσπάσματα αρχαίων τραγωδιών.

Σε γνωρίζω; Ο Εθνικός Υμνος με εντελώς σύγχρονη ματιά, στο σαλόνι της οικίας Κατακουζηνού [εικόνες] | iefimerida.gr 7


Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με τη Λυδία Κονιόρδου στο Εθνικό Θέατρο και στο «Κέντρο Αρχαίου Δράματος Δεσμοί», με το Ιδρυμα Β&M Θεοχαράκη σε θεατρικές παραστάσεις και σε βιωματικό εργαστήριο υποκριτικής και με το Ιδρυμα Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού σε λογοτεχνικές περφόρμανς.

Κείμενο: Διονύσιος Σολωμός (Ετος συγγραφής του έργου: 1823). Ερμηνεία: Ηωάννα Σπανού

H περφόρμανς
Σε γνωρίζω; (Απαγγελία ολόκληρου του Εθνικού Υμνου)
Ιδρυμα Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού: λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 4 (5ος όροφος). Τηλ. 210 3222144
Ημέρες: 25/03 και 26/02
Ωρα: 10.00 (Παρασκευή) και 12.00 (Σάββατο)
Διάρκεια: 40'
Είσοδος: 12 ευρώ (Παρασκευή) και 8 ευρώ (Σάββατο)
Κρατήσεις: info@katakouzenos.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Επανάσταση 1821 σολωμός Αθήνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ