Washington Post: Η τρομοκρατία θα γίνει η νέα κανονικότητα της Ευρώπης; - iefimerida.gr

Washington Post: Η τρομοκρατία θα γίνει η νέα κανονικότητα της Ευρώπης;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Βέλγιο μετρά τις πληγές του, η Ευρώπη, αλλά και ο υπόλοιπος πλανήτης προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ των νέων τρομοκρατικών επιθέσεων και το κλίμα φόβου απλώνεται ξανά, λίγους μήνες μετά από το αιματοκύλισμα στο Παρίσι.

Παράλληλα με όλα αυτά όμως, οι ειδικοί στα ζητήματα τρομοκρατίας συμφωνούν σε ένα πράγμα: Αυτό δεν θα είναι το τελευταίο «χτύπημα». Και η Washington Post αναρωτιέται σε τίτλο δημοσιεύματός της «Είναι η τρομοκρατία η νέα κανονικότητα της Ευρώπης;». Κάποιοι συμφωνούν σε αυτό.

Επειτα από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, στις 7 Ιουλίου του 2005, η Ευρώπη και η Βρετανία ειδικότερα προετοιμάστηκαν για το ενδεχόμενο η τρομοκρατία να γίνει η νέα κανονικότητα στη «γηραιά» ήπειρο. Αυτός ο φόβος δεν επιβεβαιώθηκε, μέχρι πρόσφατα, με την αύξηση της συχνότητας των επιθέσεων στη δυτική Ευρώπη και κατά συνέπεια των νεκρών.

Ο Πίτερ Νέουμαν, ερευνητής που ειδικεύεται στην ισλαμική τρομοκρατία, προειδοποιεί ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένο γεγονός.

«Οποιες συλλήψεις κι αν γίνουν τις επόμενες ημέρες, δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι η απειλή τερματίστηκε», είπε μιλώντας στο ZDF. «Είναι ένας κίνδυνος που θα μας συνοδεύει για χρόνια, αν όχι για μία γενιά. Σε μία ορισμένη έκταση, θα πρέπει να συνηθίσουμε σε μία συνεχή τρομοκρατική απειλή, όπως έκαναν οι Ισραηλινοί», τόνισε.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν το γιατί η τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη αυξήθηκε κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, σημειώνει η Washington Post. Η ξαφνική άνοδος του Ισλαμικού Κράτους και η αργή ανταπόκριση από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας επέτρεψαν σε χιλιάδες ντόπιους εξτρεμιστές να ταξιδέψουν στη Συρία και το Ιράκ. Από τότε, πολλοί από αυτούς επέστρεψαν, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα καταγράφηκαν, ανακρίθηκαν ή καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Η Ευρώπη αντέδρασε με καθυστέρηση, εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, εν μέρει επειδή η Συνθήκη Σένγκεν επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Ομως, πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει και οι πληροφορίες που ανταλλάσσουν οι διάφορες υπηρεσίες. Ακόμη και τώρα, η Ευρώπη δεν διαθέτει μία κοινή βάση δεδομένων για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αλέν Σουέτ, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας παραδέχθηκε μιλώντας στους New York Times ότι οι πληροφορίες σπάνια μοιράζονται με άλλες υπηρεσίες. «Δεν συμφωνήσαμε καν στη μετάφραση των ονομάτων των ανθρώπων που είναι αραβικά ή κυριλλικά. Οπότε, αν κάποιος μπαίνει στην Ευρώπη από την Εσθονία ή τη Δανία, ίσως είναι καταγεγραμμένος με διαφορετικό τρόπο στη Γαλλία ή την Ισπανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα όμως, κάποιες χώρες υστερούν στα προγράμματα αντιτρομοκρατίας για όσους ριζοσπαστικοποιούνται. Εμπόδια σαν τα προαναφερόμενα διευκόλυναν τρομοκρατικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος να σχεδιάσουν επιθέσεις , έχοντας ως δηλωμένο στόχο να αυξήσουν τον αριθμό των Δυτικών τους οποίους στρατολογούν και να προκαλέσουν κοινωνικές εντάσεις στην Ευρώπη.

Αυτός είναι και ο λόγος που ολοένα περισσότεροι ειδικοί καλούν τους Ευρωπαίους να καταπολεμήσουν τον ριζοσπαστικό εξτρεμισμό, αλλά παράλληλα αναγνωρίζουν ότι δεν θα σταματήσουν όλες οι επιθέσεις.

Κάτι που φαίνεται να αντιλαμβάνεται πλέον και ο κόσμος. «Ολοι ήξεραν ότι θα συνέβαινε. Και σήμερα, έγινε», είπε στο RTL ένας από τους πολίτες που μετείχαν σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα, στο κέντρο των Βρυξελλών. «Οι επιθέσεις ήταν προβλέψιμες», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βρυξέλλες επιθέσεις τρομοκρατία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ