BBC: Τεχνοκρατία και δημοκρατία είναι έννοιες ασυμβίβαστες - iefimerida.gr

BBC: Τεχνοκρατία και δημοκρατία είναι έννοιες ασυμβίβαστες

BBC: Τεχνοκρατία και δημοκρατία είναι έννοιες ασυμβίβαστες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορούν οι τεχνοκράτες που πρόσφατα πήραν τα ηνία της εξουσίας σε Ελλάδα και Ιταλία, να καταφέρουν ότι δεν κατάφεραν οι πολιτικοί αναρωτιέται το γνωστό βρετανικό δίκτυο.
«Αντίο Παπανδρέου και Μπερλουσκόνι, Καλωσήρθατε Παπαδήμο και Μόντι» με αυτή τη φράση ξεκινά το άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα του BBC και το οποίο αναλύει τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιταλία και αναρωτιέται αν οι δύο νέοι πρωθυπουργοί - οικονομολόγοι με τα «γκλιτεράτα» βιογραφικά αλλά και την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας, μπορούν να επιλύσουν τα ίδια προβλήματα τα οποία κατάφεραν να καταστρέψουν τις καριέρες καταξιωμένων πολιτικών.
Το άρθρο αναφέρει πως οι τεχνοκράτες, δηλαδή μη εκλεγμένα μέλη μιας κυβέρνησης, μπορούν να εφαρμόσουν αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία θα ήταν αδιανόητο να περαστούν αν τα είχε εισηγηθεί κάποιος πολιτικός. Παράλληλα λόγω της καριέρας τους έχουν καλές σχέσεις με ηγέτες όπως η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Όμως κάποιοι καταγγέλλουν πως κάτι τέτοιο είναι αντιδημοκρατικό.
Μάλιστα το άρθρο αναφέρεται στην ελληνική ρίζα της λέξης τεχνοκράτης, ωστόσο κάνει το λάθος να θεωρήσει ότι προέρχεται από την λέξη «τέχνη» και «κράτος» βγάζοντας μια τελείως λανθασμένη ερμηνεία της λέξης και της σύνδεσής της με την εξουσία.
Στη συνέχεια αναφέρεται σε προηγούμενες κυβερνήσεις τεχνοκρατών όπως αυτή της Σοβιετικής Ένωσης την εποχή της βιομηχανοποίησής της τη δεκαετία του 30 ή της κυβέρνησης Ζολώτα, αλλά το άρθρο κλείνει με αποσπάσματα από πρόσφατη συνέντευξη του Τόνι Μπλερ στην οποία ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρει «Οι άνθρωποι επιλέγουν τέτοιες κυβερνήσεις για να πουν: δεν μας ενδιαφέρει ούτε η Δεξιά ούτε η Αριστερά και ξέρετε ποιος φταίει και δεν φταίει, το μόνο που θέλουμε είναι να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση» ενώ προσθέτει «Οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών είναι μια χαρά, αλλά όταν φτάσει η στιγμή να περάσουν δύσκολα μέτρα τότε τίθεται το ζήτημα της νομιμοποίησής τους καθώς δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένες. Άρα μοιραία πρέπει να έχουν μόνο σύντομη διάρκεια»

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο του BBC εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ