Τεράστια ανησυχία στην κυβέρνηση -«Καίγεται» για την εφαρμογή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες - iefimerida.gr

Τεράστια ανησυχία στην κυβέρνηση -«Καίγεται» για την εφαρμογή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες

Τεράστια ανησυχία και πάρα πολλές αμφιβολίες προκαλεί στο κυβερνητικό επιτελείο η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό. Κυρίως στο κατά πόσο, τελικά, θα κινδυνεύσει να μείνει στα χαρτιά και να μην «περπατήσει»καθόλου.

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους και εξηγούν πως σ’ αυτή τη φάση«κανείς δεν μπορεί να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα γιατί ακόμα είμαστε στις πρώτες μέρες». Οι δύο βασικές προϋποθέσεις, πάντως, για την υλοποίηση της συμφωνίας,είναι αφενός να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από τις τουρκικές ακτές και αφετέρου πως θα γίνεται η χορήγηση ή μη ασύλου για έναν - έναν τους πρόσφυγες.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση ξεκινά να μετρά αντίστροφα το χρόνο θέτοντας προς υλοποίηση ένα«υποτυπώδες πλάνο» για τις επόμενες δέκα μέρες. Κύκλοι, ωστόσο, του Μαξίμου παραδέχονται ότι «αν δεν τηρηθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, η συμφωνία θα μείνει ένα μετέωρο θετικό βήμα».

Ο Τσίπρας σηκώνει το τηλέφωνο
Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν αφήνει ούτε μέρα ανεκμετάλλευτη. Χθες εγκαινίασε ένα νέο κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες, ξεκινώντας τις συνομιλίες του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ –είναι χαρακτηριστικό ότι έμαθε για την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες την ώρα που συνομιλούσε με την Α. Μέρκελ.

Η χώρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για να μπορέσει να σηκώσει την υλοποίηση της πολύπλοκης συμφωνίας είναι κατεπείγουσα η ανάγκη για ευρωπαϊκή στήριξη. Τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και υλικοτεχνική υποδομή. Αυτό ήταν και ένα από τα θέματα της συζήτησης του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ, προκειμένου να υπάρξει τεχνική βοήθεια αλλά και στελεχιακή υποστήριξη από την Γερμανία.

Συνεδριάζει το συμβούλιο μεταναστευτική πολιτικής

Ακόμη, με στόχο την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση, στην κυβέρνηση ετοιμάζουν και σχετικό νομοσχέδιο. Η έγκρισή του θα αποφασιστεί κατά την αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο και συγκαλεί ο πρωθυπουργός.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, πάντως, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να νομοθετήσει σχετικά με τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας, ως ασφαλούς χώρας, ένα σενάριο που τροφοδοτήθηκε από τις Βρυξέλλες εδώ και μέρες. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι θα υπάρξει σεβασμός στη σύμβαση της Γενεύης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και στην κυβέρνηση ανησυχίες και προβληματισμοί αυτού του είδους σχετικά με την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας της περασμένης Παρασκευής.

Η κ. Γεροβασίλη, τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει να υλοποιήσουν όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ το σχέδιο για μετεγκατάσταση των προσφύγων. Και προετοιμάζεται για την φιλοξενία πολλών περισσότερων προσφύγων απ' όσους αρχικά περίμενε. Τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ