Εμφύλιος στην Κύπρο: Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Αναστασιάδη για επαναφορά του σχεδίου Ανάν - iefimerida.gr

Εμφύλιος στην Κύπρο: Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Αναστασιάδη για επαναφορά του σχεδίου Ανάν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βαριές κατηγορίες κατά του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ υποστηρίζοντας ότι θέλει λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν που είχε απορριφθεί το 2004.

«Όταν και εφόσον καταλήξουμε σε σχέδιο λύσης του Κυπριακού ο λαός θα έχει την ευκαιρία για πλήρη και εξαντλητική ενημέρωση», απάντησε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος. Διεμήνυσε πάντως πως «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να επαναλάβει για άλλη μια φορά με τον πλέον κατηγορηματικό και έντονο τρόπο ότι, ο σεβασμός του είναι απόλυτος για την απόφαση του κυπριακού λαού το 2004 να απορρίψει το σχέδιο Ανάν με ποσοστό 76%».

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος παρουσίασε δημοσίως εμπιστευτικά έγγραφα από τις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, για να υποστηρίξει ότι το σχέδιο λύσης που συζητά ο Ν. Αναστασιάδης «είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που απέρριψε ο λαός το 2004». Κατηγόρησε δε τους κυβερνώντες και τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ ότι «αποδεδειγμένα, συστηματικά και οργανωμένα έχουν παραπληροφορήσει τον λαό για την μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών».
«ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ επιδιώκουν την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν και απλά φοβούνται να το πουν στο κόσμο», ανέφερε και προειδοποίησε ότι αν κάποιοι λογαριάζουν να επαναφέρουν το σχέδιο Ανάν, «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, χωρίς το Δημοκρατικό Κόμμα».

Ο κ. Σιζόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα τρισέλιδο κατάλογο που αποτελεί όπως ανέφερε συγκριτική μελέτη των προνοιών του σχεδίου Ανάν και των συγκλίσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί.
«Πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε στον κυπριακό λαό για συνεχή και υπεύθυνη ενημέρωση, η ΕΔΕΚ σήμερα προχωρά ένα βήμα παραπέρα και δίνει συνέχεια σε αυτό που άρχισε: την τεκμηριωμένη ενημέρωση του κυπριακού λαού», είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ σύγκριση των άρθρων του Σχεδίου Ανάν με τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις όπως αυτές καταγράφονται στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, στα Κοινά Ανακοινωθέντα και στις δηλώσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί αποδεικνύουν, όπως είπε, ότι «το σχέδιο λύσης που συζητεί ο κ. Αναστασιάδης είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που απέρριψε ο Κυπριακός λαός το 2004».

Οπως υποστήριξε, υπάρχουν συγκλίσεις με το σχέδιο Ανάν στα εξής κεφάλαια: Συνεταιρισμός, Κατάλοιπο εξουσίας, Αρμοδιότητες συνιστωσών πολιτειών, ιθαγένεια, θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, νομοθετικά όργανα, ανώτατο δικαστήριο, περιουσιακό, επιτροπή περιουσιακού και επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας.

Εδώ, σε μορφή PDF, είναι ο χάρτης συγκλίσεων που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ,

Εκπρόσωπος Αναστασιάδη: Δεν θα ασχοληθούμε

«Όταν και εφόσον καταλήξουμε σε σχέδιο λύσης του Κυπριακού ο λαός θα έχει την ευκαιρία να έχει πλήρη και εξαντλητική ενημέρωση», είπε ο. για τα όσα αποκάλυψε εκ νέου ο Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Για τα όσα ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε σήμερα, η Κυβέρνηση θέλει να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τα όσα δήθεν αποκαλύπτει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Εκείνο που η Κυβέρνηση επιθυμεί να συστήσει είναι υπομονή, υπευθυνότητα και ευθύνη, και όταν και εφόσον καταλήξουμε σε σχέδιο λύσης του Κυπριακού ο λαός θα έχει την ευκαιρία να έχει πλήρη και εξαντλητική ενημέρωση. Και τότε και μόνον τότε ο καθένας θα μπορεί σφαιρικά να κάνει τις οποιεσδήποτε συγκρίσεις», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ