Σαμαράς: Δεν υπογράφω, δεν συγκυβερνώ, δεν αλλάζω θέση για το μνημόνιο [βίντεο] - iefimerida.gr

Σαμαράς: Δεν υπογράφω, δεν συγκυβερνώ, δεν αλλάζω θέση για το μνημόνιο [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν υπογράφω επιστολές, δεν συγκυβερνώ, δεν δέχομαι παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου, οι εκλογές απαραίτητη βαλβίδα ασφαλείας για τον τόπο, δεν αλλάζω θέσεις για το μνημόνιο, δεν επωμίζομαι ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου - θα καταλογιστούν εκεί που πρέπει και θα τις αναλάβουν όσοι πρέπει. Αυτά τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην κονοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Σε μια ομιλία που απευθύνοταν πρωτίστως στους αμφισβητίες εντός του κόμματός του και φυσικά στον ελληνικό λαό, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να δώσει πειστικές απαντήσεις και σε όσους τον κατηγορούν για το ότι συμφώνησε να στηρίξει την μεταβατική κυβέρνηση, αλλά και σε όσους τον κατηγορούν ότι δεν δέχθηκε να διευρυνθούν ο χρόνος και οι αρμοδιότητές της. Ειδικά γαπευθυνόμενους στους τελευταίους είπε:«Ορισμένοι ήθελαν να έχουμε περισσότερα μέλη σε αυτή την κυβέρνηση. Στεναχωρήθηκαν. δεν πειράζει. θα μείνουν με τον καημό».

Η ομιλία του κ. Σαμαρά

Η ΝΔ πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του την πολιτική που ακολούθησε τις τελευταίες ημέρες και κατέληξε στη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση συνεργασίας.

"Εμείς την προκαλέσαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου και εμείς θα τη στηρίξουμε ως μεταβατική κυβέρνηση και όχι ως συγκυβέρνηση", δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο κ. Σαμαράς. "Φαίνεται ότι δεν είναι συγκυβέρνηση και από την διάρκειά της και από την σύνθεσή της", πρόσθεσε.

"Τις τελευταίες ημέρες έγιναν πολλά, η χώρα αντιμετώπισε κινδύνους, η παραμονή της στην ΕΕ απειλήθηκε", είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι, με την "απερίγραπτη" πρωτοβουλία Παπανδρέου, η χώρα βρέθηκε χωρίς κυβέρνηση και πρωθυπουργό, ενώ η διεθνής κρίση χρέους γενικευόταν.

"Η ΝΔ πήρε πρωτοβουλία να δώσει διέξοδο και θέσαμε τέσσερις στόχους: Να αλλάξει ο πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα διασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Μέσα σε επτά μέρες πετύχαμε όλους μας τους στόχους".

Η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να κλείνεται στο καβούκι της και να αφήνει τις πρωτοβουλίες σε άλλους, δεν πιστεύουμε στη ΝΔ στην τακτική του ώριμου φρούτου, είμαστε αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης ανέφερε.

"Πήραμε πρωτοβουλίες και ανοίξαμε δρόμους όλα με θρησκευτική ευλάβεια στην συνταγματική τάξη", υποστήριξε. Είπε ακόμη ότι η ημερομηνία των εκλογών είναι βαλβίδα για να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη. Όταν γνωρίζουν όλοι ότι θα γίνουν εκλογές σε τρεις μήνες, αυτό λειτουργεί κατευναστικά. Επιμείναμε σε αυτό που είχαμε πει εκλογές σύντομα στις 19 Φεβρουαρίου. Νωρίτερα δεν προλαβαίναμε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την έκτη δόση, εξήγησε.

"Δεν είναι στο χέρι κανενός να παρατείνει την ζωή της κυβέρνηση πέρα από τους τρεις μήνες. Όταν εμείς λέμε προσωρινή εννοούμε προσωρινή", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κάποιοι είπαν ότι δεν έπρεπε να συμμετέχουμε, τότε, όμως, θα ήταν σαν να την υπονομεύαμε και αν παίρναμε περισσότερα υπουργεία, όπως πρότειναν άλλοι, θα αμφισβητούσαμε τον μεταβατικό της χαρακτήρα, συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, λέγοντας ότι την πρωτοβουλία για την πρόταση πρωθυπουργού δεν μπορούσε παρά να την έχει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος, όμως, δεν του είχε προτείνει το πρόσωπο του κ. Παπαδήμου μέχρι την Τετάρτη το βράδυ.

"Εμείς την προκαλέσαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου και εμείς θα την στηρίξουμε ως μεταβατική κυβέρνηση και όχι ως συγκυβέρνηση", δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. "Δεν είναι συγκυβέρνηση και αυτό φαίνεται και από την διάρκειά της και από την σύνθεσή της", είπε.

"Τις τελευταίες ημέρες έγιναν πολλά η χώρα αντιμετώπισε κινδύνους, η παραμονή της στην ΕΕ απειλήθηκε" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι με την "απερίγραπτη" πρωτοβουλία Παπανδρέου για δημοψήφισμα η χώρα βρέθηκε χωρίς κυβέρνηση και πρωθυπουργό ενώ η διεθνής κρίση χρέους γενικευόταν.

"Η ΝΔ πήρε πρωτοβουλία να δώσει διέξοδο και θέσαμε τέσσερις στόχους: Να αλλάξει ο πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα διασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Μέσα σε επτά μέρες πετύχαμε όλους μας τους στόχους", συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

Η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να κλείνεται στο καβούκι της και να αφήνει τις πρωτοβουλίες σε άλλους, δεν πιστεύουμε στη ΝΔ στην τακτική του ώριμου φρούτου, είμαστε αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης, ανέφερε. "Πήραμε πρωτοβουλίες και ανοίξαμε δρόμους, όλα με θρησκευτική ευλάβεια στην συνταγματική τάξη" υποστήριξε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι η ημερομηνία των εκλογών είναι βαλβίδα για να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη. Όταν γνωρίζουν όλοι ότι θα γίνουν εκλογές σε τρεις μήνες, αυτό λειτουργεί κατευναστικά.

"Επιμείναμε σε αυτό που είχαμε πει: εκλογές σύντομα στις 19 Φεβρουαρίου. Νωρίτερα δεν προλαβαίναμε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την έκτη δόση", εξήγησε και συμπλήρωσε: "Δεν είναι στο χέρι κανενός να παρατείνει την ζωή της κυβέρνηση πέρα από τους τρεις μήνες. Όταν εμείς λέμε προσωρινή εννοούμε προσωρινή".

Κάποιοι είπαν ότι δεν έπρεπε να συμμετέχουμε, τότε, όμως, θα ήταν σαν να την υπονομεύαμε και αν παίρναμε περισσότερα υπουργεία όπως πρότειναν άλλοι θα αμφισβητούσαμε τον μεταβατικό της χαρακτήρα, είπε ο κ. Σαμαράς.

Αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, λέγοντας ότι την πρωτοβουλία για την πρόταση πρωθυπουργού δεν μπορούσε παρά να την έχει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος, όμως, δεν του είχε προτείνει το πρόσωπο του κ. Παπαδήμου μέχρι την Τετάρτη το βράδυ.

Έδωσε απάντηση και για τις αιτιάσεις περί στροφής στην αντιμνημονιακή πολιτική: "Δεν εγκαταλείψαμε την πολιτική κατά του Μνημονίου, αυτό είναι το πιο ανόητο και κακόπιστο, οι απόψεις δεν είναι πουκάμισα για να τις αλλάζουμε, πολύ περισσότερο που οι δικές μας απόψεις και οι προβλέψεις μας επιβεβαιώθηκαν".

Ο κ. Σαμαράς απάντησε και στο ερώτημα τι θα ψηφίσει στο εξής: "Δεν θα ψηφίσουμε νέα μέτρα ξεκαθάρισε, άλλωστε κυβέρνηση και τρόικα είπαν ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Ο προϋπολογισμός του 2012 ουσιαστικά έχει ψηφιστεί με το μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο. Τα επόμενα μέτρα θα τα διαπραγματευθούμε μετά το πρώτο εξάμηνο του 2012 και γι αυτό θέλουμε ισχυρή λαϊκή εντολή".

"Δεν βάζω υπογραφή"

Ακολούθως απάντησε στους "κακόπιστους", όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι θα πουν ότι στηρίζει η ΝΔ τα χαράτσια και τους φόρους: "Τους απαντάμε ότι η δική μας υπογραφή δεν υπάρχει κάτω από την δική τους".

Λένε ότι για να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση θα πρέπει να υπογράψουμε κοινή δήλωση όλα τα κόμματα, είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: "Το ξαναλέω τέτοια υπογραφή δεν βάζω. Οι δεσμεύσεις μου υπάρχουν δημοσίως. Συμφωνώ με τους στόχους, την μείωση του ελλείμματος, του χρέους, την αντιμετώπιση της σπατάλης αλλά δεν συμφωνώ σε μία πολιτική χωρίς ανάπτυξη. Θέλουμε να προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή με όρους ρεαλιστικούς", επέμεινε ο πρόεδρος της ΝΔ.

"Ζητώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης μεθαύριο για να ξεμπλοκάρουμε την έκτη δόση και να έχουμε εκλογές σε 100 μέρες χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο", είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του.

Όσοι νομίζουν ότι η απομάκρυνση Παπανδρέου ήταν εύκολη υπόθεση, κάνουν λάθος, είπε ο κ. Σαμαράς και υποστήριξε ότι "ο κ. Παπανδρέου ήθελε να παρατείνεται το αδιέξοδο και να παραμείνει στη θέση του".

Έκλεισε δε ρωτώντας τους βουλευτές του: "Είναι καλύτερα να έχουμε πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο για τρεις μήνες και μετά να πάμε σε εκλογές ή να έχουμε τον κ. Παπανδρέου για άλλα δύο χρόνια". Η ΝΔ είναι η καλύτερη εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας, δώσαμε εξετάσεις αποτελεσματικότητας και ευθύνης. Τους επόμενους μήνες οφείλουμε να πάμε κοντά στον κόσμο και να του δώσουμε ελπίδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ