Φορο-σοκ με ενιαία κλίμακα - Αλλαγές και στην έκτακτη εισφορά - iefimerida.gr

Φορο-σοκ με ενιαία κλίμακα - Αλλαγές και στην έκτακτη εισφορά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Νέες δυσάρεστες εκπλήξεις προκύπτουν για φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα από δύο πηγές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τα εισοδήματα αυτά θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με τη νέα κλίμακα των υψηλότερων συντελεστών, με αποτέλεσμα να προκύπτουν τερατώδεις κατά περίπτωση επιβαρύνσεις.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μισθωτό με εισόδημα 25.000 ευρώ, ο οποίος έχει και εισόδημα 15.000 ευρώ από "μπλοκάκι". Το 2015 φορολογήθηκε ξεχωριστά γι' αυτά τα εισοδήματα και επιβαρύνθηκε με 3.800 ευρώ για τις μισθωτές υπηρεσίες και με 3.900 ευρώ για το "μπλοκάκι", άρα συνολικά ο φόρος του έφτασε στις 7.700 ευρώ.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή; Τα εισοδήματα αυτά θα γίνουν "ένα" και ο φόρος θα υπολογιστεί με τη νέα κλίμακα, η οποία φέρνει επιβαρύνσεις σε όλους ανεξαιρέτως. Τι θα συμβεί στο φορολογούμενο με τα παραπάνω εισοδήματα; Θα κληθεί να πληρώσει φόρο 11.000 ευρώ, δηλαδή 3.300 ευρώ παραπάνω!!!!

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα εισοδήματα αυτά είναι υψηλά κι ως εκ τούτου οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν... πλάτη. Τι γίνεται, όμως, χαμηλότερα; Ας πάρουμε κάποιον άλλο φορολογούμενο με 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 5.000 ευρώ από "μπλοκάκι". Το 2015 ο φόρος του έφτασε συνολικά στις 3.600 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα ο φόρος του θα εκτιναχθεί στις 5.750 ευρώ, δηλαδή 2.150 ευρώ παραπάνω!

Στην πραγματικότητα από την ενιαία κλίμακα προκύπτει ελάφρυνση για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, αλλά και αυτή η ελάφρυνση είναι οριακή. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ και "μπλοκάκι" 5.000 ευρώ, το 2015 πλήρωσε φόρο 1.400 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα ο φόρος του θα διαμορφωθεί 100 ευρώ χαμηλότερα, δηλαδή 1.300 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ενιαία κλίμακα θα εξαιρεθούν οι αγρότες, αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια (κατ' επάγγελμα αγρότες), όπως επίσης τα εισοδήματα από ενοίκια.

Το... κερασάκι στην τούρτα είναι οι αλλαγές στην έκτακτη εισφορά, που σύμφωνα με πληροφορίες θα αλλάξει και πάλι, έτσι ώστε να... μοιάζει με τη νέα φορολογική κλίμακα. Η ομοιότητα αυτή δεν αφορά, όμως, στα κλιμάκια ή στους συντελεστές αλλά στις επιβαρύνσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ το αρχικό σχέδιο έφερνε περισσότερους φόρους από τις 30.000 ευρώ και πάνω, η νέα κλίμακα της εισφοράς "χτυπάει" από τις 20.000 ευρώ και πάνω.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ