Οι αναγνώστες ψηφίζουν τα βιβλία της χρονιάς - iefimerida.gr

Οι αναγνώστες ψηφίζουν τα βιβλία της χρονιάς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποιος θα ανέβει φέτος στην κορυφή; Τα καταστήματα Public διοργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά τα Βραβεία Βιβλίου Public 2016 και δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους αναγνώστες να ψηφίσουν το αγαπημένο τους βιβλίο.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει οχτώ κατηγορίες βιβλίων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της εκδοτικής παραγωγής, όπως ελληνική λογοτεχνία, μεταφρασμένη λογοτεχνία, non fiction, ποίηση, παιδική λογοτεχνία, εφηβική λογοτεχνία κ.ά. Η ψηφοφορία έχει ήδη ξεκινήσει στο www.publicbookawards.gr

Ο θεσμός των Βραβείων Βιβλίου του Public ξεκίνησε το 2014 και αγκαλιάστηκε τόσο από τον κόσμο του βιβλίου όσο και από το ευρύ κοινό. Τις δύο προηγούμενες χρονιές την πρωτοβουλία των Public τίμησαν με τη συμμετοχή τους πάνω από 100 εκδότες και 1000 συγγραφείς, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν και η συμμετοχή του κοινού. Πάνω από 100.000 μοναδικοί αναγνώστες ανέδειξαν το 2015, μέσα από περισσότερες από 200.000 ψήφους, τους συγγραφείς και τα βιβλία που προτιμούν. Φέτος, τα Βραβεία Βιβλίου Public υποδέχονται με 8 μεγάλα βραβεία 2.000 υποψήφια βιβλία, 1.300 συγγραφείς και 150 εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα οι κατηγορίες για τις οποίες θα ψηφίσουν οι αναγνώστες είναι οι εξής:
1. Ελληνικό μυθιστόρημα
2. Μεταφρασμένο μυθιστόρημα (στην ελληνική γλώσσα)
3. Ελληνικό non-Fiction (περιλαμβάνει: δοκίμιο, μελέτη, βιογραφία, μαρτυρία)
4. Ελληνική ποίηση
5. Ελληνική παιδική λογοτεχνία
6. Ελληνική εφηβική λογοτεχνία
7. Ευ Ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αυτοβελτίωσης, Χόμπι-Ελεύθερου Χρόνου)
8. Κατηγορία «έκπληξη»: Ηρωίδα-Έμπνευση

Η διαδικασία ψηφοφορίας θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:
Στην 1η φάση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνεται στις 26 Απριλίου, οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το αγαπημένο του βιβλίο μέσα από μια πληθώρα τίτλων που εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 2015. Κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα μιας και μόνο ψήφου ανά κατηγορία.
Στη 2η φάση της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν τα 10 δημοφιλέστερα βιβλία της κάθε κατηγορίας και οι αναγνώστες θα κληθούν να αναδείξουν τους νικητές των φετινών βραβείων για την κάθε ξεχωριστή κατηγορία. Η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί στις 22 Μαΐου 2016.

Εκτός από τα βραβεία που αναδεικνύονται από τους αναγνώστες, στα Βραβεία Βιβλίου Public υπάρχουν και 3 ειδικά βραβεία τα οποία σχετίζονται με τη δουλειά των ανθρώπων στον κλάδο του βιβλίου και βρίσκονται εκτός ψηφοφορίας κοινού. Τα βραβεία αυτά είναι :
- Το Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα με το οποίο θα αναδειχθεί ο εκδότης που μέσα από την βιβλιοπαραγωγή του έδωσε το δικό του εκδοτικό στίγμα τη χρονιά που μας πέρασε. Στην παραπάνω κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι εκδότες που θα συμμετέχουν στα βραβεία βιβλίου Public 2015 και συνεχίζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα έως και σήμερα. Για την κατηγορία αυτή θα αποφασίσει κριτική επιτροπή.

- Το Βραβείο για το Καλύτερο Εξώφυλλο της χρονιάς το οποίο θα δοθεί από ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από εικαστικούς, γραφίστες και πρόσωπα που σχετίζονται με την δημιουργία ενός βιβλίου, και

- Το Βραβείο για την Καλύτερη Εικονογράφηση σε παιδικό βιβλίο, το οποίο θα δοθεί από ειδική επιτροπή από εικαστικούς, εικονογράφους και γραφίστες.

Όπως κάθε χρόνο, στο διαγωνισμό θα συμμετέχουν και οι πωλητές βιβλίου των καταστημάτων Public οι οποίοι θα δώσουν το Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public στις κατηγορίες Ελληνικό Βιβλίο και Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο.

Τα βιβλία και οι συγγραφείς που θα αναδείξει το κοινό θα βραβευτούν σε μια μοναδική εορταστική βραδιά αφιερωμένη στο βιβλίο και στους αναγνώστες, με πολλές εμφανίσεις-έκπληξη από τον χώρο του πολιτισμού και του βιβλίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι φέτος, για πρώτη φορά, καθιερώνεται η ενότητα Τιμώμενη Χώρα η οποία φιλοδοξεί να ενισχύσει τις διαπολιτισμικές σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, στοχεύοντας στην ενίσχυση του διαλόγου για το βιβλίο.

Τιμώμενη χώρα για το 2016 είναι η Γαλλία, μια χώρα με μεγάλη λογοτεχνική παράδοση και ισχυρούς πολιτισμικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Τα Public σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο θα διοργανώνουν καθ’ όλη της διάρκεια της ψηφοφορίας ανταλλαγές συγγραφέων και ειδικές εκδηλώσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στα Βραβεία Βιβλίου Public 2016 οι αναγνώστες αποφασίζουν. Αν θέλετε να αναδείξετε τα βιβλία που αγαπήσατε την προηγούμενη χρονιά, μπείτε στην ιστοσελίδα www.publicbookawards.gr και ψηφίστε το αγαπημένο σας βιβλίο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ