Ποια ήταν τα εμπόδια για τη σύναψη συμφωνίας για το προσφυγικό ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία - iefimerida.gr

Ποια ήταν τα εμπόδια για τη σύναψη συμφωνίας για το προσφυγικό ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής των «28» με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για το προσφυγικό, σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση Τουσκ, Γιούνκερ, Ρούτε και Νταβούτογλου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές (ΕΕ και Τουρκία) βρέθηκαν πολλές φορές σε αδιέξοδο.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαπραγμάτευσης οι συζητήσεις διεκόπησαν δύο φορές, έτσι ώστε οι δύο πλευρές να συζητήσουν με τους συμβούλους τους και να επανέλθουν στο τραπέζι της συζήτησης.

Αξιωματούχος της ΕΕ με το που ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση των Ευρωπαίων με τον Τούρκο και πριν ξεκινήσει η Σύνοδος των 28 είπε ότι κατά τη διάρκεια Νταβούτογλου με Τουσκ, Γιούνκερ, Ρούτε συζήτησαν τα εξής:

  • Το νομικό πλαίσιο για την αποστολή προσφύγων πίσω στην Τουρκία από την Ελλάδα 
  • Την καταληκτική ημερομηνία για το πότε θα πρέπει να ξεκινήσουν οι επιστροφές προσφύγων 
  • Ζητήματα που συνδέονται με τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας στην ΕΕ και ειδικά το κομμάτι Κύπρος
  • Για τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ που πρέπει να λάβει η Τουρκία από την ΕΕ για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. 

Οπως αναφέρει το Politico η απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα δεν ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζήτησε ο Αχμέτ Νταβούτογλου με τους Ευρωπαίους.

Το σχέδιο συμφωνίας που καταθέτει προς έγκριση ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είναι έτοιμος να υποβάλει σήμερα προς έγκριση στους 28 ηγέτες της ΕΕ ένα σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, δήλωσε πηγή της ΕΕ.

Ο Τουσκ συγκάλεσε και πάλι τη σύνοδο κορυφής για να συζητήσει το σχέδιο της συμφωνίας στη διάρκεια του γεύματος, έπειτα από τις συνομιλίες που έγιναν το πρωί με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε η πηγή.

«Ο Τουσκ είναι έτοιμος να βάλει το κείμενο στο τραπέζι για όλους τους ηγέτες της ΕΕ και να συστήσει την υιοθέτησή του με βάση τις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Τουρκία στη διάρκεια της νύκτας και σήμερα", πρόσθεσε η πηγή.

Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των σύρων προσφύγων, με αντάλλαγμα ότι η ΕΕ θα δέχεται μερικούς σύρους πρόσφυγες και θα ανταμείψει την Τουρκία με χρήματα, πρόωρη άρση της υποχρέωσης των τούρκων πολιτών να έχουν θεώρηση εισόδου όταν εισέρχονται στην ΕΕ και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Τι ζητούσε ο Νταβούτογλου πίσω από τις κλειστές πόρτες

Ο δημοσιογράφος του Politico Βινς Τσάντγουικ, μεταφέροντας τα όσα ζήτησε ο Νταβούτογλου πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες, περιγράφει:

Yψιστη προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους πολίτες της, όπως αναφέρουν διάφορες πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση.

Δημοσίως ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποβάθμισε το θέμα των ανταλλαγμάτων που απαιτεί από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων, για να πάρει στην Τουρκία πρόσφυγες από την Ευρώπη. Ο κ. Νταβούτογλου περιορίστηκε στο να πει ότι ο σκοπός της παρουσίας του στη Σύνοδο είναι καθαρά ανθρωπιστικός. «Για την Τουρκία το θέμα των προσφύγων είναι ζήτημα ανθρωπιστικών και ευρωπαϊκών αξιών».

Ωστόσο, πίσω από τις κλειστές πόρτες αυτό που νοιάζει περισσότερο τον Τούρκο πρωθυπουργό είναι το ποια οφέλη θα καταφέρει να πάρει γραπτώς από τη συμφωνία και πόσο σύντομα οι Τούρκοι θα δουν τα αποτελέσματα αυτής.

«Θέλει να δει, όσον αφορά την απελευθέρωση της βίζας, το ''μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016'' γραμμένο στη συμφωνία για να μπορεί να επιστρέψει στην Τουρκία και να πει ''κοιτάξτε, αυτό είναι που κατάφερα για σας στις Βρυξέλλες''» λέει στο Politico Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων. «Δεν τους ενδιαφέρει ότι υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία πριν από την άρση των θεωρήσεων βίζας, τους νοιάζει μόνο να μπει σε εμφανές σημείο του κειμένου της συμφωνίας η προθεσμία του Ιουνίου του 2016».

Εξίσου σημαντικό είναι και το έξτρα ποσό των 3 δισ. ευρώ που θα πάρει η Τουρκία ως βοήθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος. «Θέλουν να αναφερθεί με σαφήνεια, έτσι ώστε να μπορέσουν να πουν ''αυτά πήραμε από την ΕΕ''. Δεν τους ενδιαφέρει αν στη συμφωνία θα αναγράφεται ότι θα λάβουν αυτά τα λεφτά μόνο εφόσον τα πρώτα 3 δισ. ευρώ δαπανηθούν σοφά και σωστά», διευκρινίζει.

«Οχι» στο άνοιγμα κεφαλαίων που κρατά παγωμένα η Κύπρος
Το στίγμα για σκληρή γραμμή της Λευκωσίας στο θέμα των κεφαλαίων έδωσε από νωρίς χθες ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας λόγο για βέτο, ενώ στο Συμβούλιο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έριξε βέλη για τις απαιτήσεις της Άγκυρας, λέγοντας «όχι» στο άνοιγμα των κεφαλαίων που κρατά παγωμένα η Κύπρος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ