Ομπάμα σε Κίνα: Καιρός να συμπεριφερθείτε ως «ενήλικες» - iefimerida.gr

Ομπάμα σε Κίνα: Καιρός να συμπεριφερθείτε ως «ενήλικες»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες την Κίνα να αναγνωρίσει ότι είναι πλέον μια «μεγάλη» οικονομία και να προχωρήσει σε ανατίμηση του νομίσματός της (το γουάν) καθώς θεωρείται υποτιμημένο πράγμα που βλάπτει τις αμερικανικές εταιρίες.

Η Κίνα χρειάζεται «να αντιληφθεί ότι ο ρόλος της σήμερα είναι διαφορετικός απ΄ό,τι μπορεί να ήταν πριν από 20 ή 30 χρόνια όταν, δεν πείραζε ιδιαίτερα αν παραβίαζε κάποιους κανόνες, (γιατί) δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο,» δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη λήξη της συνόδου του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

«Τώρα έχουν μεγαλώσει. Θα πρέπει να αρχίσουν να βοηθούν στη διαχείριση αυτής της διαδικασίας κατά τρόπο υπεύθυνο.» Οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά την "ειρηνική άνοδο" της Κίνας , αλλά πολύ συχνά το Πεκίνο "εκμεταλλεύεται το σύστημα" προς όφελός του, υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι «περισσότεροι οικονομολόγοι» θεωρούν πως το νόμισμα της Κίνας είναι υποτιμημένο κατά 20-25%. «Αν και η αξία του γουάν έχει αυξηθεί λίγο φέτος, πρέπει να ανέβει περισσότερο και ταχύτερα», πρόσθεσε, αφού «αυτό δεν επαρκεί».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, και έχουν συχνά αντιδικίες σε εμπορικά θέματα. Πρόσφατα η αμερικανική Γερουσία ψήφισε νομοθεσία με την οποία παρακινεί το Πεκίνο να επιτρέψει τη γρηγορότερη ανατίμηση του νομίσματός του, του γιουάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ