Στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό ο Τσίπρας -Συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ - iefimerida.gr

Στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό ο Τσίπρας -Συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ

Στις Βρυξέλλες και στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής -που ξεκινά το απόγευμα- για το προσφυγικό στρέφονται σήμερα τα βλέμματα όλων.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα με ανοικτή την πολιτική εκκρεμότητα που αφορά την τύχη του Γιάννη Μουζάλα.

Ο Πάνος Καμμένος, άλλωστε, επιμένει μέχρι κεραίας στην αποπομπή του υπουργού και τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα δείξουν τις αντοχές της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, πάντως, είναι συνεχείς και οι επιτελείς του Μέγαρο Μαξίμου, που έχουν μείνει στα μετόπισθεν, παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση η οποία είναι το λιγότερο τεταμένη.

Η «ατζέντα»
Παρά τη μεγάλη κατήφεια που προκάλεσε στο πρωθυπουργικό περιβάλλον το «επεισόδιο Μουζάλα», στην παρούσα φάση η κυβέρνηση τα δίνει όλα για να μην βρεθεί και αυτή τη φορά μπροστά σε ένα προδιαγεγραμμένο ναυάγιο στη Σύνοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα βρεθεί απέναντι στους ομολόγους του παρουσιάζοντας έναν αναλυτικό φάκελο με τα δεδομένα της προσφυγικής κρίσης και τις ενέργειες για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης, επιδιώκοντας:

• συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για μείωση των προσφυγικών ροών
• εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο
• επιτάχυνση της μετεγκατάστασης
• έκτακτη χρηματοδότηση
• ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με τη συνδρομή και προσωπικού της FRONTEX

Ο Τσίπρας «βλέπει» Ολάντ - Μέρκελ
Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο iefimerida.gr, επιβεβαίωναν ότι έχει προγραμματιστεί διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ σημείωναν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει συνάντηση και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Επιπλέον, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει συνάντηση και με τους Σοσιαλιστές.

Ενόψει των διαβουλεύσεων επομένως, στο πλαίσιο της Συνόδου, η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα και προσδοκά να υπάρξουν «ικανοποιητικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές παραδέχονται στο iefimerida.gr, «ανησυχούμε για όλα». Κι αυτό, γιατί οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καλύψουν αποστάσεις μεγαλύτερες από τις επιδιώξεις και τα συμφέροντά τους με ορισμένες «σκληρές» χώρες να έχουν επιβάλει μονομερώς de facto καταστάσεις σφραγίζοντας τα σύνορά τους προς την πλευρά της χώρας μας και απομονώνοντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ