Καμμένος: Να παραιτηθεί ο Μουζάλας -Δεν φεύγω από την κυβέρνηση - iefimerida.gr

Καμμένος: Να παραιτηθεί ο Μουζάλας -Δεν φεύγω από την κυβέρνηση

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παραίτηση ή μη του Γιάννη Μουζάλα ήταν αντικείμενο έντονων διεργασιών από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τελεσίγραφο του Πάνου Καμμένου «ή αυτός ή εγώ».

Εξερχόμενος του Μαξίμου, μετά τη δίωρη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος επέμεινε. «Η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, αλλά δεν έχει την εμπιστοσύνη μας ο Γ. Μουζάλας» δήλωσε σε έντονο ύφος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε επίσης ότι οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση είναι «ξεκάθαρες», αλλά επέμεινε στην παραίτηση του Γ. Μουζάλα. Οπως είπε, ο Πρωθυπουργός κατανοεί τις θέσεις που του εξέφρασε αν και επέμεινε ότι ο κ. Μουζάλας δεν ήθελε να θέσει τέτοιο θέμα. Προανήγγειλε, δε, ότι μόλις ο Γ. Μουζάλας γυρίσει αργότερα απόψε από τη σύνοδο υπουργών στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή, θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε το θέμα με τους Γιάννη Δραγασάκη, Νίκο Φίλη, Ολγα Γεροβασίλη, Νίκο Παππά και στη συνέχεια μετέβη στο Μαξίμου και ο Πάνος Καμμένος για να το συζητήσει με τον πρωθυπουργό.

Ο κυβερνητικός εταίρος επέμεινε στην άποψή του να παραιτηθεί ο υπουργός Μεταναστευτκής Πολιτικής. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, μόλις έγινε γνωστή η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού που αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία», ζήτησε από χθες την αποπομπή του Γιάννη Μουζάλα. Ο κ. Καμμένος ζήτησε την απομάκρυνση Μουζάλα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό αργά χθες το βράδυ, σε ανάρτησή του στο Τwitter, αλλά και με δηλώσεις του σήμερα το πρωί.

«Ή αυτός ή εγώ. Εκανε γκάφα, πρέπει να πάει σπίτι του», είπε ο κ. Καμμένος.

Μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γ. Μουζάλα, ο οποίος πριν λίγο προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες, όπου στις 17:00 ώρα Ελλάδος μιλά στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Συνεργάτες Μουζάλα: Δεν υπέβαλε παραίτηση
Σύμφωνα με συνεργάτες του Γ. Μουζάλα, ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν υπέβαλε παραίτηση -γραπτώς ή προφορικώς- στον πρωθυπουργό.

Η κυβερνητική σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη για το προσφυγικό εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ωστόσο το θέμα Μουζάλα επισκίασε την την ατζέντα. Συγκεκριμένα, μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που έχουν προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Παιδείας Νίκος Φίλης και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Από το «Μακεδονία», στο «συγγνώμη» και στις πιέσεις για παραίτηση
Καταιγίδα στην κυβέρνηση από το διπλωματικό φάλτσο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΣΚΑΪ αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία».

Ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός έρχεται αντιμέτωπος με ακόμη έναν πονοκέφαλο, αφού ο κυβερνητικός του εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος απαίτησε την παραίτηση του κ. Μουζάλα για το «Μακεδονία». Μάλιστα, σε επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός με τον Πάνο Καμμένο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε στην παραίτηση και συγκάλεσε την ΚΟ του κόμματος.

Κυβερνητικός αξιωματούχος τις πρώτες πρωινές ώρες, μιλώντας στο iefimerida.gr, συνιστούσε «ψυχραιμία», παραπέμποντας στη σημερινή ημέρα για τις όποιες αποφάσεις. Ωστόσο, ερωτηθείς για τον αν θα υπάρξει παραίτηση του κ. Μουζάλα απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας... «δεν ξέρω»!

Συνεδριάζει η ΚΟ των ΑΝΕΛ -Στο τραπέζι ακόμα και το θέμα παραμονής τους στην κυβέρνηση
Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις εντός της ημέρας, καθώς ο Πάνος Καμμένος συγκάλεσε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ για το θέμα του Γιάννη Μουζάλα. Η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ είπε: «Ο κ. Καμμένος ήταν σαφής. Εχει ζητήσει σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το θέμα δεν είναι απλό, το να αποκαλεί ένας υπουργός την ΠΓΔΜ ''Μακεδονία'' ισοδυναμεί με de facto αναγνώριση».

Στις επίμονες ερωτήσεις των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου για το αν τίθεται θέμα παραμονής των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, η Μανταλένα Παπαδοπούλου είπε ότι δεν μπορεί η ίδια να δώσει απάντηση για το θέμα, ενώ όταν ρωτήθηκε αν βρίσκεται στους προβληματισμούς του κόμματος, απάντησε ξεκάθαρα «Ναι». Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ υπουργοί Παναγιώτης Σγουρίδης και Δημήτρης στο παρελθόν, όταν είχε τεθεί θέμα, είχαν διευκολύνει με την παραίτησή τους. «Διαφωνούμε με τη συγκεκριμένη έκφραση του κ. Μουζάλα», κατέληξε.

Δεν κάνει βήμα πίσω ο Καμμένος: «Να παραιτηθεί»
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι υποστηρίζει πως ο Γιάννης Μουζάλας έπεσε έξω και στις προβλέψεις του για το προσφυγικό, με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα σε αυτήν τη δύσκολη θέση, με τους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

O κ. Καμμένος, μιλώντας στο Mega, είπε: «Ο κ. Μουζάλας οφείλει αυτή τη στιγμή να παραιτηθεί. Δεν υπάρχουν γκάφες στην πολιτική. Στην πολιτική και στη ζωή όποιος κάνει λάθος το πληρώνει. Δεν μπορεί η κυβέρνηση από τη στιγμή που φεύγει ο πρωθυπουργός για να πάει ισχυρός στην Ευρώπη και συζητάμε τη διαγραφή του χρέους, να έχουμε δηλώσεις οι οποίες είναι εθνικά επιζήμιες. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Μουζάλας πριν από έναν μήνα είχε κάνει μία δήλωση για 150.000 πρόσφυγες, ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για 50.000 και το μάζεψε. Μετά έκανε λόγο για ενσωμάτωση και πάει λέγοντας. Από εδώ και πέρα θα υπάρχει ένα βίντεο, στο οποίο υπουργός θα αναφέρει την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία"».

Ο Τσίπρας συγκαλεί μίνι υπουργικό
Ο πρωθυπουργός, σήμερα το πρωί, συγκαλεί την καθιερωμένη άτυπη κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή, παρουσία κορυφαίων υπουργών αλλά και των στενών του συνεργατών. Σύσκεψη η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν προγραμματισμένη να γίνει εφ’ όλης της ύλης, λόγω του διπλού μετώπου οικονομίας - προσφυγικού. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, βέβαια, το βασικό αντικείμενο αυτής θα είναι το τι θα γίνει με τον κ. Μουζάλα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και ανεξάρτητα από την τελική απόφαση του κ. Τσίπρα, η ίδια η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει μια κάκιστη εικόνα και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, προσφέροντας ταυτόχρονα στην αντιπολίτευση άπλετο χώρο και έδαφος για κριτική.

Δύο φορές συγγνώμη από Μουζάλα
Ο κ. Μουζάλας, πέρα από τη ραδιοφωνική του συγνώμη στον Αθήνα 9.84, προχώρησε και σε επίσημη δήλωση, αναφέροντας τα εξής: «Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου κατά τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ».

Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το βράδυ της Τρίτης
Με φόντο τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και παρά τη δημόσια συγγνώμη του, φούντωσε και η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα της κυβέρνησης, με εκατέρωθεν εμπρηστικές δηλώσεις.

Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, μέσω Twitter ζήτησε την παραίτηση του κ. Μουζάλα.

«Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του» έγραψε ο κ. Καμμένος.

Καμμένος: Να παραιτηθεί ο Μουζάλας -Δεν φεύγω από την κυβέρνηση | iefimerida.gr 0

Η αμήχανη αντίδραση του Μαξίμου
Το Μαξίμου κατηγόρησε την... αντιπολίτευση για υποκριτικές αντιδράσεις και για προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε, εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" είναι το λιγότερο υπερβολή», αναφέρει το Μαξίμου και προσθέτει: «Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει».

Πάντως, διαβεβαιώνει πως «το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στη γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία "ΠΓΔΜ"».

«Ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και γκάφες, ούτε μια φορά», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Λίγο αργότερα, ήρθε η απάντηση από τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Η χώρα για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση χρειάζεται "Μουζάλες". Η δημόσια παραδοχή τού λάθους δείχνει σοβαρότητα και ήθος. Συνεχίζουμε».

ΝΔ: Να παραιτηθεί ο Μουζάλας
Για ατόπημα το οποίο δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες κάνει λόγο η ΝΔ με αφορμή την αναφορά του κ. Μουζάλα στα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως «την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό -μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα, καθώς αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως "Μακεδονία"».

Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο κ. Μουζάλας ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων. «Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτηση» καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε τον Γιάννη Μουζάλα να αποκαλεί «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ