Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις Κούρδων στο Ιράκ - iefimerida.gr

Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις Κούρδων στο Ιράκ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν Κουρδικούς στρατιωτικούς στόχους στο βόρειο Ιράκ, μία ημέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.

Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν αποθήκες όπλων και καταφύγια του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στις ορεινές περιοχές του Καντίλ και Γκαρά, σύμφωνα με τον στρατό της Τουρκίας.

Συνολικά 11 πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές για να πλήξουν θέσεις στην περιοχή Καντίλ, στα βουνά του βορειότερου άκρου του Ιράκ, όπου έχουν οχυρωθεί οι ηγέτες των ανταρτών του ΡΚΚ, διευκρίνισε το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας όλο το 24ωρο στη νοτιοανατολική πόλη Σιρνάκ, προκειμένου ο στρατός να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εναντίον κούρδων μαχητών στην περιοχή, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ από σήμερα στις 11.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική χώρα, όπου μήνες συγκρούσεων έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της περιοχής.

Δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας, αλλά ο επιχειρησιακός της τρόπος μοιάζει σε εκείνη που πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, στην ίδια συνοικία, που είχε στόχο οχήματα που μετέφεραν στρατιωτικό προσωπικό και προκάλεσε τον θάνατο 29 ανθρώπων.

Για εκείνη την επίθεση, την ευθύνη ανέλαβαν τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK), κουρδική αυτονομιστική οργάνωση που αποσχίστηκε από την εξέγερση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίθεση έρχεται μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενισχύουν την αποφασιστικότητα της χώρας του κατά της τρομοκρατίας.

Μετά τη χθεσινή επίθεση, την τρίτη σε διάστημα πέντε μηνών στην Άγκυρα, Ερντογάν και Νταβούτογλου αρνήθηκαν να ενοχοποιήσουν οποιαδήποτε οργάνωση.

"Έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για την τρομοκρατική οργάνωση που βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Πολύ γρήγορα θα έχουμε τα πλήρη πορίσματα της έρευνας τα οποία και θα δώσουμε στη δημοσιότητα", δήλωσε ο Νταβούτογλου.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν κατήγγειλε "επιθέσεις κατά της ενότητας της χώρας μας και του λαού μας" και δήλωσε ότι θα υπάρξει απάντηση. "Το κράτος μας ουδέποτε θα αποποιηθεί τη χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα ενάντια σε οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή", τόνισε.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία είχε προειδοποιήσει τους πολίτες της την Παρασκευή για "πιθανή τρομοκρατική επίθεση" στην Άγκυρα στόχος της οποίας θα ήταν "υπηρεσίες της τουρκικής κυβέρνησης και κτίρια" στη συνοικία όπου είχε σημειωθεί η επίθεση στις 17 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία Κούρδοι βομβαρδισμός Άγκυρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ