Μουζάλας: Τι ζητάμε από την Ευρώπη για το προσφυγικό - iefimerida.gr

Μουζάλας: Τι ζητάμε από την Ευρώπη για το προσφυγικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εφαρμογή του σχεδίου δράσης με την Τουρκία εξέτασε το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, όπως δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μετά από πολύ καιρό συζητήθηκε ««με ένα ύφος που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες» το θέμα της αύξησης της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

Για πρώτη φορά, όπως τόνισε, πολλά κράτη-μέλη (εκτός από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν και υποσχέθηκαν να αυξήσουν τον αριθμό μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Frontex και της EASO.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα αύξησης της μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα υπενθύμισε τον υποχρεωτικό της χαρακτήρα και πρότεινε πρακτικές λύσεις για το πώς μπορεί να βοηθηθεί η Τουρκία για να συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος. Σχετικά με το θέμα της επανεισδοχής, τόνισε ότι η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ για να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα, χωρίς να αφαιρούνται τα δικαιώματα των προσφύγων.

Ως προς το ζήτημα χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλής τρίτη χώρα» ο Γ. Μουζάλας διατύπωσε την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς ότι στο βαθμό που η Τουρκία φιλοξενεί 2,5 εκατ. πρόσφυγες και η ΕΕ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) παρεμβαίνει για να ελέγξει τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς και το κατά πόσο τηρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Τουρκία αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα».

Ο κ. Μουζάλας, όπως μεταδίσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ συζητήθηκε η «υπό εξέλιξη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» και προτάθηκαν μέτρα για την αντιμετώπισή της. Όπως είπε, υπογραμμίστηκε η ανάγκη τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν βοηθώντας υλικά αλλά και οικονομικά, ώστε να υπάρξει άμεση εκταμίευση πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ