Τόσκας: Θα ενημερώσουμε με προκηρύξεις τους πρόσφυγες στην Ειδομένη για να φύγουν - iefimerida.gr

Τόσκας: Θα ενημερώσουμε με προκηρύξεις τους πρόσφυγες στην Ειδομένη για να φύγουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Θα μοιράσουμε προκηρύξεις στους πρόσφυγες στην Ειδομένη, που θα τους λέμε ότι θα πρέπει να μας εμπιστευθούν και να μεταφερθούν σε οργανωμένους καταυλισμούς», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στο σχέδιο αντιμετώπισης της καταστάσης που έχει δημιουργηθεί.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha 9.89 ο κ. Τόσκας τόνισε την αδυναμία να πειστούν οι πρόσφυγες πως τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας είναι ερμητικά κλειστά και είπε: Οι ίδιοι οι άνθρωποι θα πειστούν και θα τους δώσουν, θα τους μοιράσουμε κάποια χαρτιά, κάποιες προκηρύξεις που θα τους λέμε ότι για να μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε θα πρέπει να μας εμπιστευθούν, δηλαδή να πάνε στους καταυλισμούς τους οργανωμένους και εκεί μπορούμε κι εμείς να τους δώσουμε κάποια βοήθεια.

Δεν υπάρχουν κρατικοί καταυλισμοί, όπως είπε αλλά μια σειρά καταυλισμών πιο πίσω. «Προτρέπουμε τους πρόσφυγες να παραμείνουν σε αυτή τη στοιχειώδη στέγη. Οι ίδιοι συνωστίζονται με την ελπίδα ότι θα περάσουν αλλά δεν μπορούν να περάσουν γιατί τα σύνορα είναι κλειστά από πάνω, από Αυστρία, Σλοβενία, Σκόπια. Από τους 13.000 είναι οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά. Οι ίδιοι συνωστίζονται στην Ειδομένη με την ελπίδα ότι θα περάσουν, αλλά δεν μπορούν να περάσουν, γιατί τα σύνορα έχουν κλειστεί από πάνω από Αυστρία, Σλοβενία, Σερβία και Σκόπια και εμείς φυσικά δεν μπορούμε με βίαιους τρόπους.

Παραδέχτηκε τις δυσκολίες που υπάρχουν λέγοντας «κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα δεν είναι δύσκολα αλλά είναι κατανοητό ότι η κατάσταση όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται και πιο ελεγχόμενη. Κανείς δεν είπε ότι θα σταματήσουν γρήγορα οι ροές γιατί παίζονται διάφορα «παιχνίδια» και στον διεθνή περίγυρο και στις συνομιλίες στην Ε.Ε και υπάρχουν και τα εθνικά συμφέροντα. Δυστυχώς και μέσα στην Ευρώπη οξύνονται συνεχώς οι αντιθέσεις. Καθένας κοιτάει να «δέσει» το γεωπολιτικό και οικονομικό του συμφέρον. Θα πάμε κόσμο και προς την Ήπειρο και τη Θεσσαλία και σε άλλους χώρους για να μην υπάρχουν μεγάλες ομάδες προσφύγων και υπάρχουν προβλήματα. Στην Ήπειρο, όπως έχει ανακοινωθεί, θα γίνουν καταυλισμοί σε κάποια στρατόπεδα».

Επίσης έκανε αναφορά και στις παραβατικές συμπεριφορές που έχουν παρατηρηθεί τελευταία: «Μέσα στο φαινόμενο της ροής βλέπουμε πολλά φαινόμενα. Είναι ένα θέμα (τα ασυνόδευτα παιδιά) που έχει θέσει ως κύριο ζήτημα ο κ. Μουζάλας και προσπαθεί να το λύσει με διάφορους φορείς. Υπάρχει ένα κορδόνι ώστε να μην περνάνε οι πρόσφυγες με τρένα ή λεωφορεία ανεξέλεγκτα. Στην πλατεία Βικτωρίας υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα και διάφορα κυκλώματα διακινητών. Κύρια προσπάθειά μας όμως είναι η ρύθμιση των ροών. Αν συμμετέχουν αστυνομικοί (στα κυκλώματα αυτά) ξέρουν καλά τί θα συμβεί και σε φαινόμενα παραβατικότητας αυτών θα έχουν σοβαρές συνέπειες και το ξέρουν πολύ καλά».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τόσκας πρόσφυγες προκηρύξεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ