Τέσσερις, επικίνδυνες αποστολές για το νέο οικονομικό επιτελείο - iefimerida.gr

Τέσσερις, επικίνδυνες αποστολές για το νέο οικονομικό επιτελείο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ενισχυμένος από τον Γιάννη Μουρμούρα, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη πρώτη μίνι σύσκεψη του νέου οικονομικού επιτελείου, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τα εμπόδια που καλείται να υπερπηδήσει προκειμένου να φτάσει στον κεντρικό στόχο, δηλαδή την αποφυγή της χρεοκοπίας, είναι πολλά.

Η πρώτη δυσκολία που πρέπει να αντιμετωπίσει το νέο οικονομικό επιτελείο είναι η έγκαιρη εκταμίευση της δόσης των 8 δις ευρώ, δηλαδή πριν τα μέσα του Δεκεμβρίου. Αν και ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι το Eurogroup μπορεί να ανάψει πράσινο φως πολύ νωρίτερα και το ΔΝΤ να αποφασίσει σχετικά στις 21 Νοεμβρίου, αφού απομένουν κάποιες λεπτομέρειες διαδικαστικού -όπως τις χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών- χαρακτήρα, αναγκαία προϋπόθεση είναι η πολιτική επιβεβαίωση ήτοι οι έγγραφες διαβεβαιώσεις που επιμένει να ζητά η Κομισιόν.

Το δεύτερο εμπόδιο έχει να κάνει με τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της Τρόικα, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα εντός των ημερών για την επικαιροποίηση του Μνημονίου που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. Το κρίσιμο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν είναι άλλο από το εάν η Τρόικα θα ζητήσει επιπλέον μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος. Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι όλα τα αναγκαία μέτρα έχουν ληφθεί, το αντίστοιχο πολιτικό κόστος έχει αναληφθεί και ότι το ζήτημα είναι η εφαρμογή τους, ωστόσο στην Έκθεση Φθινοπωρινών Προβλέψεων της η Κομισιόν κατέληγε με την επισήμανση ότι θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα έτσι ώστε να μην αυξάνεται το Έλλειμμα.

Το τρίτο εμπόδιο αφορά στην οριστικοποίηση του Προϋπολογισμού, όπου πρέπει να ενσωματωθεί το Επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο, για το οποίο εκκρεμούν ακόμα τα επιπλέον μέτρα για τη περίοδο 2013- 2014. Αν και από τη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να συζητηθούν και να εξειδικευθούν νωρίτερα από τον Ιούνιο, είναι προφανές ότι η πίεση της Τρόικα θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές επιδόσεις του επόμενου τριμήνου.

Το τέταρτο εμπόδιο έχει να κάνει με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο «πακέτο» στήριξης. Επί του παρόντος έχουν γίνει μόνο επαφές μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των συμβούλων του, αλλά όπως δήλωσε και ο Ε. Βενιζέλος, από τη Δευτέρα ξεκινούν οι επαφές με το IIF, με στόχο οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς τον Ιανουάριο. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή των ιδιωτών, αφού στη περίπτωση που δεν φτάσει στο 100%, που θα αποδώσει μείωση του Χρέους κατά 100 δις ευρώ, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις από αυτή τη κυβέρνηση και όχι από την επόμενη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ