Οδηγίες για τα νέα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι - iefimerida.gr

Οδηγίες για τα νέα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πώς μπορεί ένας άνεργος να συμπληρώσει σωστά την αίτηση για κάποιο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης;

Ποιες κατηγορίες επαγγελματιών μπορούν να επωφεληθούν από τα νέα προγράμματα; Πώς θα λάβει κάποιος τη χρηματοδότηση που προβλέπεται; Θα πρέπει να εμπιστεύεται τις εταιρείες συμβούλων ή όχι; Απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα, οδηγίες για τη συμπλήρωση των αιτήσεων και γενικότερες συμβουλές που αφορούν τη φιλοσοφία των προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης για μεμονωμένα άτομα και επιχειρήσεις δίνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, μέσα από την επικοινωνία του με τον σύμβουλο επιχειρήσεων, Νίκο Μουρατίδη.

Παρουσιάζοντας αρχικά τα τέσσερα νέα προγράμματα σημειώνει ότι τα δύο πρώτα αφορούν ανέργους και πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Τα άλλα δύο σχετίζονται με τις επιχειρήσεις του ευρύτερου τουριστικού τομέα και την παροχή υπηρεσιών σε κλάδους του εμπορίου, της μεταποίησης και άλλων ειδικοτήτων.

Σε ό,τι αφορά τα νέα στοιχεία των προγραμμάτων διευκρινίζει ότι οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά στο www.ependyseis.gr σε μια προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας και του όγκου των φακέλων που θα έπρεπε να εξεταστούν ενώ επιδοτείται η απασχόληση υφιστάμενου προσωπικού σε μια επιχείρηση με την προϋπόθεση να μην προχωρήσει η ίδια σε μείωση του προσωπικού για το χρόνο υλοποίησης της επένδυσης. Επιπλέον, καινοτομία αποτελεί η επιδότηση της συνεργασίας περισσοτέρων του ενός πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από συμπληρωματικές ειδικότητες (αρκεί να μην έχουν συγγενική σχέση), η επιδότηση της αγοράς εξοπλισμού και της διαμόρφωσης χώρου, με την προϋπόθεση της διατήρησης της επιχείρησης για τρία χρόνια μετά τη λήξη του επιχειρηματικού σχεδίου αλλά και η ενίσχυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Απευθυνόμενος στους ενδιαφερόμενους για σχετικά προγράμματα επισημαίνει ότι:

-θα ήταν καλό να έχουν μπροστά τους όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, ώστε να συμπληρώνουν σωστά και με ασφάλεια τα στοιχεία που ζητούνται,

-οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται θα πρέπει πρώτα να εξοφλούνται από τους επιχειρηματίες και στη συνέχεια να γίνουν τα αιτήματα πιστοποίησης, ώστε να λάβουν τα χρήματα που ξόδεψαν,

-για κάθε είδους δραστηριότητα θα πρέπει πρώτα να έχουν εξασφαλιστεί όλες οι αδειοδοτήσεις όπως επίσης φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα,

-οι πληρωμές και οι εξοφλήσεις των δαπανών θα πρέπει να γίνονται μέσω τράπεζας για δαπάνες άνω των 500 ευρώ,

-μεγάλη βαρύτητα ως προς την έγκριση μιας πρότασης έχει η πληρότητα και η σαφήνεια του επιχειρησιακού σχεδίου που υποβάλλεται. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εμπεριέχει προβλέψεις εσόδων και εξόδων της επιχείρησης και θα αξιολογηθεί υποκειμενικά από τους αξιολογητές.

-είναι απαραίτητη η επισήμανση της συνάφειας των δαπανών με το επιχειρησιακό σχέδιο, διαφορετικά μπορεί να περάσουν από την αρχική αξιολόγηση και να απορριφθούν αργότερα κατά τον έλεγχο,

-τροποποιήσεις που επηρεάζουν τη βαθμολόγηση της αρχικής πρότασης ή το όριο προϋπολογισμού κάθε έργου συνιστάται να αποφεύγονται,

-καλό θα είναι να προσέξουν ιδιαίτερα οι ενδιαφερόμενοι αν επιλέξουν να απευθυνθούν σε εταιρείες συμβούλων. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προτιμήσουν ανθρώπους με εμπειρία, οι οποίοι δεν υπόσχονται για την άμεση ένταξη του υποψηφίου στο πρόγραμμα καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω του αδιάβλητου των σχετικών διαδικασιών. Συνιστάται, άλλωστε, να πληρώνουν ένα μέρος του ποσού στη φάση της υποβολής της αίτησης και πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και να ενημερώνονται διαρκώς από το σύμβουλο τόσο σε όλη την πορεία της διαδικασίας όσο και στο τελικό στάδιο της υπογραφής της αίτησης.

Πιο συγκεκριμένα και ειδικά για την περίπτωση της επιχορήγησης των άνεργων πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ο κ. Μουρατίδης επισημαίνει ότι καθώς οι προϋποθέσεις των προγραμμάτων αφορούν μια ευρεία γκάμα ειδικοτήτων, αλλά ο προϋπολογισμός τους είναι περιορισμένος, τις περισσότερες πιθανότητες ένταξης σε αυτά έχουν όσοι είναι άνεργοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου και είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, είτε έχουν κάνει έναρξη επιχείρησης μετά την 1.1.2011 και ταυτόχρονα διαθέτουν ατομικό εισόδημα κάτω από 7.500 ευρώ ή οικογενειακό κάτω από 12.000 ευρώ.

«Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν, όποιος τελικά θέλει να προχωρήσει μια επιχειρηματική ιδέα που τη θεωρεί σημαντική να μην αλλάξει τα σχέδιά του εξαιτίας των προγραμμάτων, καθώς είναι πιο σημαντικό να κάνει κάποιος μια προσπάθεια τη στιγμή που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει παρά να πάρει 40 ή 50% επιδότηση αλλάζοντας ουσιαστικά τις προδιαγραφές του έργου και χρονοτριβώντας» σημειώνει ο κ. Μουρατίδης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Απασχόληση Προγράμματα Άνεργοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ