Αδειάζουν τα ποτήρια: Ο κόσμος μπορεί να ξεμείνει από σκοτσέζικο ουίσκι - iefimerida.gr

Αδειάζουν τα ποτήρια: Ο κόσμος μπορεί να ξεμείνει από σκοτσέζικο ουίσκι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οσοι λατρεύουν το ουίσκι, ίσως νιώσουν να τους καταλαμβάνει ένα κύμα πανικού. Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με έλλειψη στο σκοτσέζικο ουίσκι.

Σύμφωνα με το CNN, η ζήτηση για το «νέκταρ» της Σκοτίας είναι τόσο υψηλή τώρα που πολύ απλά τα αποστακτήρια δεν προλαβαίνουν να την καλύψουν.

«Η έλλειψη του παλιού και σπάνιου single malt ήδη έχει αρχίσει και πρόκειται να χειροτερεύσει», δήλωσε ο Ρίκες Κισνάνι, ο οποίος ξεκίνησε το πρώτο επενδυτικό fund για ουίσκι στον κόσμο.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 159% από το 2004 έως το 2014, σύμφωνα με την σκοτσέζικη ένωση για το ουίσκι. Πολλές νέες αγορές «διψούν» ολοένα περισσότερο για αυτό το ποτό, ιδιαίτερα η Ασία, που τώρα καταναλώνει το 1/5 των σκοτσέζικων εξαγωγών.

Εξαιτίας του χρόνου που απαιτεί η παρασκευή του single malt- σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε σκοτσέζικο ουίσκι πρέπει να είναι τουλάχιστον τριών ετών και τα καλύτερα ωριμάζουν πολύ περισσότερο- τα αποστακτήρια δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή. Αυτή τη στιγμή περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια ωριμάζουν σε αποθήκες της Σκοτίας.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η έλλειψη μπορεί να κρατήσει 10-15 χρόνια και εξαιτίας της θα αυξηθούν σημαντικά οι τιμές.

«Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στο 100%. Επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα», δήλωσε ο Τσάρλι Γουίτφιλντ, διευθυντής της Macallan. «Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αφήσουμε αυτά τα βαρέλια να κάνουν τα... μαγικά τους», πρόσθεσε.

Η Σκοτία δεν είναι η μόνη παραγωγός χώρα που πασχίζει να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Και τα αμερικανικά αποστακτήρια, που φτιάχνουν ουίσκι bourbon αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ουίσκι έλλειψη αποστακτήρια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ