Reuters: Η Τουρκία ζητάει 20 δισ. ευρώ επιπλέον για να βοηθήσει στο προσφυγικό - iefimerida.gr

Reuters: Η Τουρκία ζητάει 20 δισ. ευρώ επιπλέον για να βοηθήσει στο προσφυγικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους στην προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε το βράδυ της Κυριακής, ο Αχμέτ Νταβούτογλου απαίτησε περισσότερα από τα 3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει η Τουρκία τους πρόσφυγες από τη Συρία.


Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με το Reuters η Άγκυρα ζήτησε 20 δισ. ευρώ.
Παράλληλα η Αγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει ταξίδια για τους χωρίς βίζα στην ΕΕ από τον Ιούνιο για όσους έχουν τουρκική υπηκοότητα, αντί να περιμένουν για μια προγραμματισμένη επανεξέταση του θέματος τον Οκτώβριο.

«Θα γίνει ένα πραγματικό τουρκικό παζάρι. Στην αρχή θα σηκώσουμε τα χέρια μας στον αέρα και θα δείξουμε σοκ για τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Τότε θα προσφέρουμε ένα μικρό, μικρό, μικρό μέρος από αυτά που θέλουν. Τότε θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση», ανέφερε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Αναλυτικά, το Reuters επικαλείται πηγή που αναφέρει ότι ο Νταβούτογλου είπε στη Μέρκελ και στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, το βράδυ της Κυριακής, στο μυστικό δείπνο που έγινε στην πρεσβεία της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, ότι θέλει άλλα 20 δις προκειμένου να στηρίξει τους πρόσφυγες της Συρίας που βρίσκονται στην Τουρκία.


Σε αντάλλαγμα η Τουρκία δίνει:

  • Θα πάρει πίσω όλους τους μη Σύρους μετανάστες στους οποίους δεν έδωσε άσυλο η Ευρώπη (συν όσους περισυλλέγονται στα δικά της ύδατα)
  • Θα πατάξει πιο αποτελεσματικά τους διακινητές
Reuters: Η Τουρκία ζητάει 20 δισ. ευρώ επιπλέον για να βοηθήσει στο προσφυγικό  | iefimerida.gr 0

Τουρκία: Δεν είμαστε εδώ μόνο για το προσφυγικό

Ο Osman Sert, ο εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε, το απόγευμα της Δευτέρας, ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήρθε στις Βρυξέλλες με μια νέα πρόταση «για να δώσει τέλος σε αυτή την τραγωδία».

Οταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία θέλει περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαΐκή Ενωση ώστε να κρατήσει τους πρόσφυγες στις χώρες τους, ο Osman απάντησε:

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω, ότι αυτά τα 3 δις δεν είναι για την Τουρκία. Είναι για τους Σύρους στην Τουρκία».

«Εκτός από αυτή την πρόταση, η παρουσία της Τουρκίας εδώ, στη Σύνοδο Κορυφής, δεν συνδέεται αποκλειστικά με το προσφυγικό. Αλλά και με την ένωση Τουρκίας-Ευρώπης και άλλα τοπικά θέματα. Δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε μόνο για τους πρόσφυγες. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ο στόχος της παρουσίας μας εδώ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού.

Reuters: Η Τουρκία ζητάει 20 δισ. ευρώ επιπλέον για να βοηθήσει στο προσφυγικό  | iefimerida.gr 2


Αυτό ήταν το πρώτο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στο οποίο διαφώνησε, τελικά, η Ανγκελα Μέρκελ. Δεν ήθελε τη φράση «κλείνουν τα σύνορα στα Δυτικά Βαλκάνια», στην οποία είχε συμφωνήσει προηγουμένως.

Reuters: Η Τουρκία ζητάει 20 δισ. ευρώ επιπλέον για να βοηθήσει στο προσφυγικό  | iefimerida.gr 3

Ποιό είναι το θέμα της Συνόδου Κορυφής

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ξεκίνησαν την Δευτέρα μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την Τουρκία προκειμένου να περιορίσουν την ροή μεταναστών προς την Ευρώπη.
Η διαπραγμάτευση είναι πιο πολύπλοκη γιατί η Αγκυρα προβάλλει απαιτήσεις τόσο για την ένταξή της στην ΕΕ, όσο και οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες και αναθεώρηση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.
Μετά την συνάντησή τους με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν και μεταξύ τους για την προσφυγική κρίση και να ξεπεράσουν τις διαφορές που οφείλονται στα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν κάποιες χώρες-μέλη της ζώνης Σένγκεν.
«Ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε σήμερα αλλά αυτό απαιτεί δύσκολες διαπραγματεύσεις», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μόλις έφθασε στις Βρυξέλλες.
«Εχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα μπροστά μας» δήλωσε από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ελπίζει ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην προσφυγική κρίση αλλά θα εξετάσει και την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρώπης.

Reuters: Η Τουρκία ζητάει 20 δισ. ευρώ επιπλέον για να βοηθήσει στο προσφυγικό  | iefimerida.gr 4


Σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ «το σχέδιο είναι εύκολο να διατυπωθεί, αλλά δύσκολο να εκτελεστεί: είναι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, η συνεργασία με την Τουρκία και η αλληλεγγύη στην Ελλάδα..
Οι Ευρωπαίοι θέλουν από την Τουρκία να προστατεύει καλύτερα τα σύνορά της και να δεχθεί στο έδαφός της τους μετανάστες που απορρίπτει η Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία πήρε ήδη υπόσχεση για βοήθεια 3 δις για τους πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί στο έδαφός της.
Ωστόσο, στη Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία ζήτησαν περισσότερα χρήματα και απελευθέρωση άμεση της βίζας για την Ευρώπη, ωστόσο τα αιτήματα αυτά φάνηκαν υπερβολικά στους ευρωπαίους ηγέτες.
Μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε την πίεση προς την Ευρώπη.
«Εχουμε ήδη ξοδέψει 10 δις δολάρια για 3 εκατομμύρια άτομα. Οι Ευρωπαίοι μας υποσχέθηκαν 3 δις ευρώ, αλλά πέρασαν ήδη τέσσερις μήνες από τότε. Ο πρωθυπουργός μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες και ελπίζω ότι θα γυρίσει με αυτά τα χρήματα, με τα 3 δις», δήλωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία προσφυγικό Ελλάδα σύνορα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ