Guardian: Η συζήτηση για το Grexit επέστρεψε -Η κατάσταση τώρα είναι πιο επικίνδυνη - iefimerida.gr

Guardian: Η συζήτηση για το Grexit επέστρεψε -Η κατάσταση τώρα είναι πιο επικίνδυνη

Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup, η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα Ελένα Σμιθ γράφει για την επιστροφή του Grexit στην ατζέντα, εξαιτίας της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

«Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν και πάλι για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ελλάδα, παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια της χώρας να διαχειριστεί τους πρόσφυγες», αναφέρει.

Η συνεδρίαση θα κρίνει το κατά πόσο οι πιστωτές θα δώσουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της καθυστερημένης αναθεώρησης των ελληνικών σχεδίων.

«Η αναθεώρηση έχει καθυστερήσει εξαιτίας της διαφωνίας των δανειστών σχετικά με το κατά πόσο η Αθήνα πρέπει να μειώσει από τις δημόσιες δαπάνες της. Αυτό που θεωρείται ''κλειδί'' για την αναζωογόνηση του τραπεζικού τομέα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης επιχειρήσεων-καταναλωτών».

«Νομίζω πως η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη την παρούσα στιγμή από όσο ήταν πέρυσι το καλοκαίρι», δήλωσε στον Guardian ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

«Τότε ήταν ένα ζήτημα της πολιτικής βούλησης λίγων ανθρώπων», προσέθεσε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού, και εξήγησε πως «τώρα πρόκειται για ζήτημα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και σκληρής δουλειάς και αν μια κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτές και τις εφαρμόζει με δυσφορία, η πρόοδος γίνεται πολύ δύσκολη».

Guardian: Η συζήτηση για το Grexit επέστρεψε -Η κατάσταση τώρα είναι πιο επικίνδυνη | iefimerida.gr 0

Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών έρχεται σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή, με την ανεργία να παραμένει στο υψηλότερο ποσοστό της Ευρώπης και πολλές επιχειρήσεις να μετεγκαθίστανται στη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την Κύπρο, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής φορολόγησης. Εν τω μεταξύ, η άλλοτε ακμάζουσα τουριστική πορεία της χώρας έχει υποστεί πλήγμα εξαιτίας της εισροής προσφύγων σε νησιά του Αιγαίου, ενώ η χώρα επέστρεψε στην ύφεση.

«Μετά από τρεις διασώσεις έκτακτης ανάγκης και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην Ιστορία, μιλάμε για ακόμη μία φορά για τη στροφή της χώρας προς την εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος», σημειώνει η εφημερίδα.

Επιχειρηματίες και τραπεζίτες παραδέχονται στον Guardian πως πλέον το παράλληλο νόμισμα συζητιέται ανοικτά. «Η πιθανότητα Grexit είναι ακόμα εκεί», τονίζει ο κ. Χαρδούβελης και συμπληρώνει: «Δεν έχει πάει μακριά. Κοιτάξτε την απόδοση που οι επενδυτές υποχρεούνται να καταβάλλουν σε ελληνικά ομόλογα».

Σύμφωνα με την Ελενα Σμιθ, όλοι συμφωνούν πως δεν μπορούν να υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, με το ΔΝΤ, ωστόσο, να ζητά λήψη μέτρων 9 δισ. ευρώ για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% τα επόμενα χρόνια.

Χωρίς την ελάφρυνση χρέους ή βαθύτερες περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, το Ταμείο δεν αναμένει από την Ελλάδα να φτάσει στον στόχο.

Τέλος, όπως γράφει ο Guardian, «οι ελπίδες της Αθήνας να δει τους πιστωτές ''να μαλακώνουν τη στάση τους λόγω των προσφύγων καταπνίγηκαν από την Γερμανία», η οποία προχώρησε στον διαχωρισμό τους.

«Το ζήτημα των προσφύγων και του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδα δεν πρέπει να αναμειγνύονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Reuters, διαμορφώνοντας σκηνικό αδιεξόδου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Guardian grexit Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ