Telegraph: Η ΕΕ θα πουλήσει την ψυχή της -Πάση θυσία συμφωνία με την Τουρκία - iefimerida.gr

Telegraph: Η ΕΕ θα πουλήσει την ψυχή της -Πάση θυσία συμφωνία με την Τουρκία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα πουλήσει την ψυχή της” για την συμφωνία μετεγκατάστασης των προσφύγων με την Τουρκία».

Σε άρθρο της που κυκλοφορεί με αυτόν τον τίτλο η Telegraph αναφέρεται στις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για όσα αναμένεται να συμφωνηθούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το προσφυγικό.

Όπως σημειώνει οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μια στρατηγική για το πως θα περιοριστεί η κρίση στην Ελλάδα καθώς στο περασμένο δεκαπενθήμερο η ροή των μεταναστών προς Βορρά μειώθηκε σε μόλις μερικές εκατοντάδες μία ημέρα, λόγω της σφράγισης των συνόρων από την ΠΓΔΜ.

«Η χώρα τώρα θα κατακλυστεί με βοήθεια, ενώ η αστυνομία και αξιωματικοί της υπηρεσίας ασύλου θα αναπτυχθούν κατά μήκος της Ευρώπης» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, με την ελπίδα της μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή την Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες την Κυριακή αναφέρει:

«Οι παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων τελειώνουν. Αυτός ο δρόμος είναι τώρα κλειστός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το καλύτερό της προκειμένου να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάστασης που έχει προκληθεί ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης».

Όπως σημειώνει η Telegraph στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να δημιουργηθούν ανάλογοι τέτοιοι «διάδρομοι».

Η βρετανική εφημερίδα πάντως σχολιάζει ότι μέχρι στιγμής το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων έχει αποτύχει καθώς αν και ο στόχος έκανε λόγο για 160.000 πρόσφυγες, έχουν μετακινηθεί μόλις λίγες εκατοντάδες. Αυτό οφείλεται όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι στο γεγονός ότι η διαδρομή των Βαλκανίων αποθάρρυνε τους πρόσφυγες από το να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.

Αναφορά γίνεται και στο αίτημα των Σκοπίων από κράτη μέλη της Ε.Ε. για οικονομική ενίσχυση σε επίπεδο εξοπλισμού ώστε να ενισχύσουν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων με έναν νέο φράχτη μήκους 300χλμ.

Η Telegraph κάνει αναφορά και στα τελευταία περιστατικά που έλαβαν χώρα στη γειτονική Τουρκία και συγκεκριμένα στον κρατικό έλεγχο υπό τον οποιο τέθηκε η Zaman, αλλά και στην προηγούμενη συμφωνία τω 3 δισ. ευρώ που είχε συνάψει η Ε.Ε. μαζί της, για να συνεχίσει με τις δηλώσει που είχε κάνει ο Γκι Φερχόφστατ, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Το να εξάγουμε το πρόβλημα μας στην Τουρκία είναι αφελές. Δεν θα πρέπει να πουλήσουμε την ψυχή μας για μια συμφωνία με μια χώρα επειδή απλά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά μας και να εφαρμόσουμε μια ευρωπαϊκή λύση. Δεχόμαστε μια συμφωνία να επιστρέφουμε μετανάστες σε μια χώρα που συλλαμβάνει δημοσιογράφους, επιτίθεται σε κοινωνικές ελευθερίες και έχει αυξημένο αριθμό περιστατικών που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα».

Τέλος, φιλοξενεί και τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο BBC, όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο μίας ένταξης της Τουρκίας: Θα περάσει αρκετός καιρός πριν φτάσουμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Αυτό είναι ένα ερώτημα για τα επόμενα χρόνια, δεν είναι μια ανησυχία αυτή τη στιγμή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ