Ερυθρός Σταυρός: Περίπου 50.000 πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα - iefimerida.gr

Ερυθρός Σταυρός: Περίπου 50.000 πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα

(EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, στα νησιά του Αιγαίου, τον Πειραιά, την Ειδομένη και άλλα σημεία της χώρας.

Οι αριθμοί διαφέρουν, ανάλογα με το ποιος κάνει εκτιμήσεις, αλλά το γεγονός παραμένει ίδιο: η κατάσταση είναι ασφυκτική.

Στους περίπου 50.000 εκτιμά τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε όλη τη χώρα ο πρόεδρος του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός. «Είναι μία καθαρά ανθρωπιστική κρίση, ίσως η μεγαλύτερη στην Ευρώπη διαχρονικά, και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στο Mega.

Παράλληλα, ο κ. Αυγερινός καθησύχασε για το ενδεχόμενο εκδήλωσης επιδημιών, τονίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης εν τη γενέσει οποιουδήποτε τέτοιου φαινομένου. «Εχουμε την ικανότητα, έχουμε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, έχουμε όλα τα μέσα, έγκαιρα να προλάβουμε αυτές τις πιθανές πανδημίες ή εξάρσεις κάποιων τοπικών μεταδοτικών νόσων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Θεανώ Φωτίου υπολογίζει σε περίπου 32.000 τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, επικαλούμενη τα επίσημα δεδομένα που έχει η διυπουργική επιτροπή που διαχειρίζεται το προσφυγικό.

Ετοιμοι να φύγουν από τα νησιά 5.245

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αυτή τη στιγμή 5.245 μετανάστες και πρόσφυγες, που έχουν πιστοποιηθεί, είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν από τα νησιά του βορείου Αιγαίου για τον Πειραιά.

Εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, σύμφωνα με την καταγραφή σήμερα το πρωί, παραμένουν παρά την καταγραφή τους 3.550 άτομα, ενώ στη Χίο είναι έτοιμοι να αναχώρηση 1.422 άνθρωποι. Στη Σάμο, στην ίδια κατάσταση, είναι 273 άτομα.

Το Σαββάτο, οδηγήθηκαν συνοδεία αστυνομικής δύναμης, με το πλοίο της γραμμής από τη Μυτιλήνη στην Καβάλα, άλλοι 50 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Οι συγκεκριμένοι μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης στην Ξάνθη, προκειμένου στη συνέχεια να απελαθούν στην Τουρκία μέσω του Έβρου.

13.000 στην Ειδομένη

Στην «προσφυγούπολη» της Ειδομένης, 13.000 άτομα περιμένουν μέσα στη λάσπη που έχει δημιουργηθεί από τις βροχές των τελευταίων ημερών, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, η σίτιση υποτυπώδης, ενώ πολλά παιδιά είναι άρρωστα και οι εθελοντές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βοηθήσουν τις απελπισμένες οικογένειες.

Εφτασαν 1.018 στον Πειραιά

Το βράδυ του Σαββάτου προστέθηκαν άλλοι 1.018 στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στον Πειραιά.

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι αποβιβάστηκαν 325 άτομα από τη Μυτιλήνη, 276 από τη Χίο και 417 από τη Σάμο. Το βράδυ αναμένεται στον Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ