Τσαβούσογλου: Οταν πρόκειται για διάσωση, τι θα πει δικό μου και δικό σου νησί; - iefimerida.gr

Τσαβούσογλου: Οταν πρόκειται για διάσωση, τι θα πει δικό μου και δικό σου νησί;

Alexandros Michailidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ενώπιον του ομολόγου του Νίκου Κοτζιά, έθεσε εμμέσως θέμα κυριαρχίας των νησιών στο Αιγαίο.

«Ποιο είναι το δικό σου νησί; Ποιο είναι το δικό μου νησί; Δεν θέτουμε τέτοια θέματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για τις παραβιάσεις στην ζώνη των 6 ν.μ. «Κάθε πλευρά έχει τα δικά της νομικά επιχειρήματα» είπε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Δεν θέτουμε τέτοια θέματα και νομίζω ότι πρέπει πολύ καλά να ξεχωρίσουμε την ανθρώπινη από την πολιτική διάσταση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας».

Η αντίδραση του Ελληνα ΥΠΕΞ ήταν μάλλον χλιαρή καθώς ανταπάντησε ότι «η Ελλάδα είναι αναθεωρητική δύναμη και πιστεύει στην καλή γειτνίαση και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».

Κύκλοι του ΥΠΕΞ ανέφεραν αργότερα, πως η μετάφραση των δηλώσεων του κ. Τσαβούσογλου δεν έγινε «λέξη προς λέξη». Και προσέθεταν πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ με τις δηλώσεις του έδωσε έμφαση στην ανθρωπιστική πλευρά της διάσωσης και πως σε κάθε περίπτωση Δευτέρα και Τρίτη θα υπάρχει η δυνατότητα αναλυτικών συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στη συνάντηση των Τσαβούσογλου-Κοτζιά, τέθηκαν όλα τα θέματα, από τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και την προσφυγική κρίση μέχρι το Κυπριακό και τα θέματα ενέργειας, οι δύο υπουργοί εξωτερικών συμφώνησαν ότι η προσφυγική κρίση έχει διεθνείς διαστάσεις.

Η συζήτηση των δύο ανδρών που εξελίχθηκε σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά σε ένα φιλικό, ανοικτό, δημιουργικό και ειλικρινές κλίμα περιλάμβανε όπως είναι αναμενόμενο και τις κινήσεις των δυο χωρών στην μεταναστευτική κρίση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι δυο χώρες.
«Η Ελλάδα είναι ο γείτονας της Τουρκίας, με τον οποίον θέλουμε να συνεργασθούμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, ενώ σε ερώτημα των δημοσιογράφων για το ζήτημα της επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Τσαβούσογλου παρέπεμψε στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα του με την Ελλάδα, την Βουλγαρία και άλλες χώρες.
«Το 99% των 800 αιτημάτων επανεισδοχής από την Ελλάδα έχουν ήδη εγκριθεί», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας.
Οι συνομιλίες περιλάμβαναν και τα θέματα ενέργειας και πιο συγκεκριμένα τον αγωγό TAP και τον «κάθετο διάδρομο», που οι δυο υπουργοί τόνισαν την σημασία του, ενώ για το ζήτημα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε «Υπάρχουν διαφορές και προβλήματα προς επίλυση και θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε παρέμβαση και δήλωση που θα μπορούσε να εντείνει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών».

Στο θέμα του Κυπριακού ο κ. Κοτζιάς ζήτησε την κατάργηση των εγγυήσεων και τα παράγωγά τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα αναχρονιστικό καθεστώς, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί σε θέματα όπως το εδαφικό, η διακυβέρνηση, οι εγγυήσεις και η οικονομική πτυχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα Τουρκία Τσαβούσογλου κοτζιας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ