Κατά χιλιάδες φτάνουν σήμερα νέοι πρόσφυγες σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο - iefimerida.gr

Κατά χιλιάδες φτάνουν σήμερα νέοι πρόσφυγες σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περίπου 5.100 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονταν σήμερα το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι ροές χθες ήταν μειωμένες λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, αν και έχουν πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 3.062. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hotspot της Μόριας έφτασε μόλις στους 84.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα (Τετάρτη) το πρωί με το πλοίο «Νήσος Μύκονος» αναχώρησαν για την Καβάλα περίπου 900 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το απόγευμα με το πλοίο «Blue Star 1» της γραμμής για Πειραιά από τη Μυτιλήνη θα αναχωρήσουν 328 άτομα. Στο ίδιο πλοίο από τη Χίο θα επιβιβασθούν 150 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο σύνολό τους τα εισιτήριά τους έχουν ήδη εκδοθεί.

Στη Χίο μέχρι όλο το περασμένο 24ωρο δεν πιστοποιήθηκε ούτε ένας πρόσφυγας ή μετανάστης, αφού οι ροές ήταν πραγματικά μηδενικές. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 971 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 125 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 853 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Κατά εκατοντάδες αποβιβάζονται στη Λέσβο
Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάζονται από το πρωί σήμερα, Τετάρτη, στις ακτές της Λέσβου, βοηθούντος και του καλού καιρού που επικρατεί στο βόρειο Αιγαίο από τα μεσάνυχτα και μετά.

Ήδη σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex από το ξημέρωμα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι διέσωσαν και μετέφεραν στον εμπορευματικό λιμένα της Μυτιλήνης περί τα 900 άτομα.

Στο σύνολό τους, τα άτομα αυτά μεταφέρθηκαν στο hotspot της Μόριας προκειμένου να καταγραφούν και να πιστοποιηθούν.

Απελαύνονται 150 παράνομοι μετανάστες
Στο μεταξύ με οργανωμένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας μετακινήθηκαν σήμερα, προκειμένου να απελαθούν στην Τουρκία, 150 Πακιστανοί παράνομοι μετανάστες.

Κρατούνταν εδώ και ημέρες στο hotspot της Μόριας και νωρίς το πρωί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου φρουρούμενοι επιβιβάσθηκαν στο πλοίο «Νήσος Μύκονος» με προορισμό την Καβάλα. Από εκεί, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπάρχει ο σχεδιασμός της κράτησής τους σε κέντρο στην περιοχή της Ξάνθης και στη συνέχεια της απέλασής τους μέσω Έβρου στην Τουρκία.

Χάος και στον Πειραιά
Περίπου 3.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην Πέτρινη Αποθήκη στο Λιμάνι του Πειραιά, μετά τον κατάπλου, το μεσημέρι της Τρίτης, δύο επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων από νησιά του ανατολικού Αιγαίου με 1.046 πρόσφυγες.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές βρίσκονται στο λιμάνι και προσπαθούν να καλύψουν τη σίτιση χιλιάδων προσφύγων που καταφτάνουν από τα νησιά του Αιγαίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πρόσφυγες Μυτιλήνη Βόρειο Αιγαίο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ