Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντου: Πείτε μια καλή λέξη! - iefimerida.gr

Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντου: Πείτε μια καλή λέξη!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η παγκόσμια ημέρα κομπλιμέντου ξεκίνησε το 2003, στην Ολλανδία και γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Μαρτίου. Στόχος της είναι να αποτελέσει «την πιο καλωσυνάτη ημέρα του κόσμου».


Οπως υπάρχει η παγκόσμια ημέρα καλωσύνης, η παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς έτσι υπάρχει και η παγκόσμια ημέρα κομπλιμέντου.

Οι ειδικοί εξηγούν τις θετικές συνέπειες ενός κομπλιμέντου: παρακινεί στην εργασία, χτίζει την αυτοπεποίθηση εντός της οικογένειας και αποτελεί εγγύηση εμπιστοσύνης μεταξύ φίλων.

Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντου: Πείτε μια καλή λέξη! | iefimerida.gr 0


«Ενα ειλικρινές και προσωπικό κομπλιμέντο δεν στοιχίζει τίποτα και οι συνέπειες σε όποιον το δέχεται είναι τεράστιες» δηλώνει ο ολλανδός Hans Poortvielt, ο οποίος δημιούργησε την παγκόσμια ημέρα κομπλιμέντου.
Αυτή η γιορτή δεν στοιχίζει πραγματικά τίποτα. Πρέπει απλά να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις και όχι το κατάλληλο δώρο. Είναι εντελώς ανώδυνο; Οχι και τόσο, δηλώνει ο δημιουργός της ημέρας και εξηγεί ότι τα ανθρώπινα όντα επηρεάζονται τρομερά από μια λέξη, μια φράση ή μια κίνηση.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτές οι παγκόσμιες ημέρες έχουν μια εμπορική πλευρά αλλά είναι σημαντικές για όλους γιατί δείχνουν ποιά πράγματα είναι ουσιώδη και σημαντικά στη ζωή. Αυτές οι παγκόσμιες ημέρες κινητοποιούν τους ανθρώπους στις θεμελιώδεις αξίες.


Ποιά είναι η δύναμη του κομπλιμέντου; Ποιά είναι η συνέπεια σε όποιον το δέχεται;
Το κομπλιμέντο βρίσκεται πολύ ψηλά στην πυραμίδα του Maslow (η πυραμίδα που αντιστοιχεί με την κατάταξη των ανθρώπινων αναγκών, όπως η καταξίωση, η εκτίμηση, η αποδοχή, η ασφάλεια, οι ψυχολογικές ανάγκες κλπ). Το κομπλιμέντο, ειδικά, δίνει γλύκα στην ψυχή! Είναι μια πολύ δυνατή πράξη, η οποία ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων. Οποιος παίρνει λίγο χρόνο να πει ένα κομπλιμέντο δείχνει ότι ενδιαφέρεται και ενισχύει τον σύνδεσμο εμπιστοσύνης με τον άλλο.

Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντου: Πείτε μια καλή λέξη! | iefimerida.gr 1


Είναι σημαντικό να είμαστε γενναιόδωροι σε κομπλιμέντα προς τα μέλη της οικογένειάς μας;
Δεν πρέπει να διστάζουμε να προφέρουμε κομπλιμέντα στους πολύ δικούς μας ανθρώπους. Το κομπλιμέντο μπορεί να είναι μια χειρονομία, μια τρυφερή λέξη και αποτελεί μέρος της γλώσσας της καρδιάς. Το παιδί και ο έφηβος μεγαλώνουν μέσα από αλλεπάλληλους καθρέφτες των ανθρώπων που συναντά και του στέλνουν μια αρνητική ή μια θετική εικόνα. Ενα παιδί που μεγαλώνει με ένα ευχαριστώ ή ένα μπράβο είναι ένας μελλοντικός ενήλικας «χτισμένος» και με αυτοπεποίθηση.


Είναι σημαντικά τα κομπλιμέντα και στη δουλειά;
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι με το να ευχαριστείς και να κάνεις κομπλιμέντα και στη δουλειά, επιτρέπεις στον εργαζόμενο να επικεντρώνεται σε όσα κάνει καλά. Οταν υπογραμμίζεται η καλή τους συμπεριφορά ή οι καλές τους επιδόσεις, οι εργαζόμενοι επιθυμούν να κάνουν ακόμη περισσότερα και να συνεχίσουν να επενδύσουν στην εργασία τους. Το κομπλιμέντο ενισχύει τα καλύτερα στοιχεία ενός ανθρώπου.
Μερικές φορές οι άνθρωποι διστάζουν να κάνουν ένα κομπλιμέντο γιατί φοβούνται ότι θα φανούν πολύ καλοί ή πολύ αφελείς. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κομπλιμέντο είναι δείγμα αδυναμίας. Ορισμένοι το φοβούνται από ντροπή ή από αίσθημα μειονεξίας. Μια μερίδα ανθρώπων τρομοκρατείται στην ιδέα ότι μπορεί να ξεπεράσει το όριο. Το σημαντικό είναι να κάνει κάποιος ένα κομπλιμέντο σε ό,τι πιστεύει ειλικρινά.

Παγκόσμια Ημέρα Κομπλιμέντου: Πείτε μια καλή λέξη! | iefimerida.gr 2


Τι είναι ένα καλό και ένα κακό κομπλιμέντο;
Χρειάζεται μια προσοχή στο πώς θα πούμε ένα κομπλιμέντο. Εχει σημασία να μιλάμε για κάτι συγκεκριμένο που θα αγγίξει την καρδιά του αποδέκτη. Κυρίως, δεν πρέπει να είναι ψεύτικο και επιφανειακό. Απευθύνεται στο ποιός είναι ο άλλος, πως δρά, τι κάνει. Οσο πιο προσωπικό και καλοπροαίρετο είναι, τόσο βρίσκει τον στόχο του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ παγκόσμια ημέρα κομπλιμέντου 2016
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ