Μάρτης-γδάρτης για την κυβέρνηση με όλα τα μέτωπα ανοικτά: Προσφυγικό, αξιολόγηση, συντάξεις - iefimerida.gr

Μάρτης-γδάρτης για την κυβέρνηση με όλα τα μέτωπα ανοικτά: Προσφυγικό, αξιολόγηση, συντάξεις

Με… άγριες διαθέσεις ξεκινάει ο Μάρτιος για την κυβέρνηση και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες κρίνονται όλα για προσφυγικό και οικονομία.

Σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο βρίσκεται μεσούσης της…καταιγίδας. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του, αναζητούν εναγωνίως άμεσες λύσεις για την προσφυγική κρίση, την ώρα που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και η χώρα «γονατίζει» καθημερινά από τις αυξανόμενες ανθρώπινες προσφυγικές ροές. Παράλληλα, ορθάνοιχτο είναι το μέτωπο της οικονομίας. Στο Euroworking group δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη –όλοι, βέβαια, κράταγαν μικρό καλάθι- με την ακριβή ημερομηνία επιστροφής των θεσμών να παραμένει άγνωστη.

Με φόντο τα παραπάνω ο κ. Τσίπρας παραχώρησε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Ν. Χατζηνικολάου, στην εκπομπή του "Στον ενικό", όπου και έδωσε το στίγμα της πολιτικής του όχι μόνο για το προσφυγικό αλλά και για τα υπόλοιπα θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία, όπως το ασφαλιστικό και την αξιολόγηση. Ο Πρωθυπουργός, παράλληλα, έβαλε "φρένο" στα σενάρια περί σχηματισμού Οικουμενικής κυβέρνησης και εκλογών, λέγοντας ότι «ο λαός έδωσε τον Σεπτέμβριο και κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση έχει ακόμη 3,5 χρόνια». Ωστόσο τόνισε την «ανάγκη συνεννόησης στα εθνικά θέματα».

Εθνική γραμμή στο προσφυγικό - Συνεδριάζει το υπουργικό
Δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στο προσφυγικό, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη προκειμένου στη σύνοδο των αρχηγών «να συμφωνήσουμε σε μια εθνική γραμμή» για να «υπάρξει κοινό ανακοινωθέν». Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του iefimerida.gr ο κ.Τσίπρας θα προσέλθει στη συνεδρίαση της Παρασκευής με μία πρόταση, το πλαίσιο της οποίας θα περιλαμβάνει δύο σκέλη:

•Το πρώτο, θα αφορά στις κινήσεις της χώρας στο εξωτερικό. Θα ζητήσει δηλαδή, από τους υπόλοιπους αρχηγούς να στηρίξουν τη θέση της κυβέρνησης ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του βέτο. «Η καλύτερη απόφαση δεν μπορεί να εξαντλείται σε δήλωση υποστήριξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
•Το δεύτερο, θα αφορά στην εσωτερική διαχείριση της κατάστασης, καλώντας την αντιπολίτευση να βάλει πλάτη στις ενέργειες που γίνονται, προκειμένου να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες.

«Γιατί είπα “ναι” στο ΝΑΤΟ»
Ως προς την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «τελειώνουν τα παιχνίδια της απόδοσης ευθυνών» επισημαίνοντας ότι «μόνο με συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα. Αν δεν συνεργαστεί η Τουρκία ούτε με το ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός «τότε δεν θα έχουμε αποτέλεσμα». Και υπογράμμισε την σημασία εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής προς την Τουρκία, ενώ τόνισε υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις για απευθείας επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της Ευρώπης.

«Στον αέρα» η επιστροφή του κουαρτέτου
Την ίδια ώρα παραδέχτηκε ότι "μετά την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πότε θα γυρίσουν" (σ.σ. οι θεσμοί) εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα γυρίσουν το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Επιπλέον, εκτίμησε ότι μαζί με το Πάσχα θα έρθει και η "ανάσταση της οικονομίας", ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν συσχετίζει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με το προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι "εφαρμόζουμε τη συμφωνία κατά γράμμα", τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει καμία λογική σε απαιτήσεις που δεν προκύπτουν από πουθενά". Για πρώτη φορά όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συγκλίνουν με τις ελληνικές εκτιμήσεις, είπε, και άφησε αιχμές λέγοντας ότι η Ευρώπη έβαλε στα δικά της τα χωράφια το ΔΝΤ το οποίο έχει τους δικούς του κανόνες και εκτιμήσεις που δεν συνάδουν με τον τρόπο σκέψης στην Ευρώπη.

Ευχολόγια για να μην κοπούν συντάξεις
Ενδιαφέρον, είχαν οι προσεκτικές απαντήσεις του πρωθυπουργού για το μέλλον των συντάξεων. Εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευθούν οι συνταξιούχοι που έχει δει τις συντάξεις τους να μειώνονται. Και διευκρίνισε ότι η ελληνική πρόταση «προστατεύει πλήρως τις συντάξεις των χαμηλών συνταξιούχων». Άγνωστο, βέβαια, παραμένει τι θα αποφανθούντελικώς οι θεσμοί. Δεν απέκλεισε, πάντως, να επιβληθεί πλαφόν, ενώ επανέλαβε ότι "στόχος είναι να μην μειωθούν συντάξεις 1400 ευρώ".

Κανένα πρόβλημα για τις καταθέσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τέλος, την πολιτική του τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα στην οικονομία είναι πολύ καλύτερα και από τις προβλέψεις. Διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη καθώς και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων και προέβλεψε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα πάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ