Πρωθυπουργός Βελγίου: Οσες χώρες δεν δεχθούν πρόσφυγες πρέπει να πάρουν λιγότερα χρήματα - iefimerida.gr

Πρωθυπουργός Βελγίου: Οσες χώρες δεν δεχθούν πρόσφυγες πρέπει να πάρουν λιγότερα χρήματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιμέτωπες με κυρώσεις, λαμβάνοντας λιγότερα κονδύλια, είναι οι χώρες που δεν θελήσουν να υποδεχθούν πρόσφυγες, προειδοποιεί ο Βέλγος πρωθυπουργός.

«Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν λιγότερα χρήματα εάν δεν θελήσουν να υποδεχτούν πρόσφυγες», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ στην De Standaard.

«Η καθεμιά από τις 28 χώρες έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου. Στις 7 Μαρτίου πρόκειται να γίνει μια ακόμη Σύνοδος κορυφής. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να δοθεί η απάντηση που απαιτείται από τις περιστάσεις. Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε», επεσήμανε ο Βέλγος.

Παράλληλα, τόνισε ότι αν οι χώρες της ΕΕ διαθέσουν στην Αγκυρα 3 δισ., τότε και η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εκφράζοντας αισιοδοξία για την εφαρμογή της συμφωνίας των δύο μερών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Βέλγος πρωθυπουργός βλέπει πρόοδο. «Επί μήνες η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να δεχτεί την στήριξη των άλλων χωρών και της Επιτροπής για λόγους που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας αλλά ίσως είχαν να κάνουν και με ένα αίσθημα εθνικής περηφάνειας. Τώρα όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφοροποιήσει την πολιτική της και ολοένα και περισσότερο ο πρωθυπουργός Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δεχτεί βοήθεια. Και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι ένα νέο στοιχείο που σίγουρα θα παράγει αποτελέσματα. Και τα 4 από τα 5 hotspots είναι πλέον λειτουργικά, γεγονός που θα βοηθήσει να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα της κατανομής των προσφύγων», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις απειλές του Έλληνα πρωθυπουργού να μπλοκάρει όλες τις αποφάσεις εάν κλείσουν τα σύνορα με τη Μακεδονία, ο Βέλγος πρωθυπουργός απαντά:

«Κάτι τέτοιο δεν μου προξενεί δέος. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και χρειάζεται την βοήθεια των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ για να κρατήσει ζωντανή την οικονομία της. Όλοι πρέπει να κρατούν χαμηλούς τόνους και να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν όρια στις βαρυσήμαντες δηλώσεις που γίνονται ενώπιον του Κοινοβουλίου προκειμένου να διατηρηθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το λέω ακόμα μια φορά: Είμαστε καταδικασμένοι να συνεργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύσεις». Σημειώνοντας ότι χάθηκαν τρεις μήνες μέχρι να γίνουν λειτουργικά τα hotspot προσθέτει ότι για αυτό το λόγο μερικές χώρες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε μονομερείς αποφάσεις.

Σε άλλη συνέντευξή του, στη Le Soir, κληθείς να σχολιάσει αν τον ενοχλεί το γεγονός ότι «αφήνουμε την Ελλάδα να γίνει ένα καζάνι που βράζει από μετανάστες ενώ στο Βέλγιο λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μη μας χαλάσουν οι μετανάστες τις διακοπές μας», ο Μισέλ απάντησε «Ως πρωθυπουργός, δεν προτίθεμαι να αφήσω να δημιουργηθούν ζώνες ανομίας, με διακινητές, βία και προβλήματα υγιεινής».

Την ίδια ώρα η επικεφαλής των Φλαμανδών Φιλελεύθερων, Οπεν Ρούτεν, εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με τις «ανθελληνικές θέσεις» του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος, Ντε Βέβερ για το προσφυγικό.

«Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να λύσουν την προσφυγική κρίση η καθεμιά χωριστά. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αλήθεια. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πράγματι σοβαρή, αλλά η λύση σίγουρα δεν είναι να λέμε ότι οι Έλληνες πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μόνοι τους. Αντιλαμβάνεται κανείς καλά τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο; Η συλλογιστική είναι ότι οι Έλληνες θα αναγκαστούν τελικά να ενδώσουν εάν αφήσουμε το πρόβλημα να εκραγεί την Ελλάδα και ανακύψει εκεί ένα ανθρωπιστικό δράμα. Ας μην ξεχνάμε όμως πως πρόκειται για ανθρώπινες ψυχές. Δεν μπορούμε να παίξουμε Stratego με αληθινούς ανθρώπους, έτσι δεν είναι;», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξ ντε Κρου, που αποδοκίμασε τις δηλώσεις Ντε Βέβερ.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνω καλά τον Ντε Βέβερ όταν λέει ότι θα κλείσει τα σύνορα εντός της Ευρώπης και θα προκαλέσει ένα είδος ανθρωπιστικής καταστροφής μόνο και μόνο για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα να αναλάβει δράση. Αυτό το είδος της Ευρώπης, ο καθένας δηλαδή να κοιτάει τον εαυτό του, δεν αποτελεί για μένα λύση», υπογραμμίζει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σαρλ Μισέλ πρόσφυγες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ