Spotlight -Οσκαρ στους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν την παιδοφιλία στην Εκκλησία - iefimerida.gr

Spotlight -Οσκαρ στους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν την παιδοφιλία στην Εκκλησία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Spotlight βραβεύτηκε ως η καλύτερη ταινία και πήρε Οσκαρ. Είναι μια επική και μεγαλειώδης ταινία που αφηγείται την έρευνα της εφημερίδας Boston Globe, η οποία αποκάλυψε το σκάνδαλο παιδοφιλίας στην καθολική εκκλησία.


Σε αυτή την ταινία μεγάλου μήκους του Thomas McCarthy, ο οποίος νίκησε τον σκηνοθέτη Alejandro Iñarritu και του πήρε το Οσκαρ, πρωταγωνιστούν ο Μάικλ Κέην, ο Μαρκ Ρούφαλο και η Ρέιτσελ ΜακΑνταμς, οι οποίοι ενσαρκώνουν τον καθημερινό δημοσιογράφο που αποκαλύπτει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα.
«Αυτή η ταινία έδωσε φωνή σε όσους υπέστησαν το σκάνδαλο. Και το Οσκαρ που κέρδισε, μεγαλώνει τη φωνή τους και μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα γίνει χορωδία που θα φτάσει ως το Βατικανό», δήλωσε ο συμπαραγωγός της ταινίας Michael Sugar, ο οποίος παρέλαβε το Οσκαρ, στην τελετή της Κυριακής, 28 Φεβρουαρίου.

Spotlight -Οσκαρ στους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν την παιδοφιλία στην Εκκλησία  | iefimerida.gr 0


«Είναι καιρός να αποκατασταθούν αυτά τα παιδιά και να εφαρμοστεί ο νόμος», πρόσθεσε.
Ανεξάρτητη ταινία με προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων δολαρίων, το "Spotlight" έβγαλε ήδη δυόμιση φορές το κόστος της, στις αίθουσες όλου του κόσμου.
Η έρευνα του Boston Globe επέτρεψε να αποκαλυφθεί πώς η τοπική καθολική ιεραρχία, με επικεφαλής τον καρδινάλιο Bernard Law, είχε καλύψει, με ωμό και κυνικό τρόπο, τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις 90 ιερέων στη Βοστόνη και στα περίχωρα, κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Τα άρθρα που είχαν γράψει στην εφημερίδα και οι δημοσιογράφοι τιμήθηκαν με το βραβείο Πούλιτζερ.

Εδώ, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, μαζί:

Spotlight -Οσκαρ στους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν την παιδοφιλία στην Εκκλησία  | iefimerida.gr 1


«Δείξτε μου ότι ήταν συστηματικό, ότι ερχόταν από ψηλά στην ιεραρχία», λέει, μέσα στην ταινία, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, προς την ομάδα των δημοσιογράφων. Ξεροκέφαλος και αποφασισμένος, ο αρχισυντάκτης ωθούσε τους δημοσιογράφους του να είναι υπομονετικοί και να κάνουν προσεκτική και εξονυχιστική έρευνα για το σκάνδαλο παιδεραστίας.
Εκατοντάδες θύματα παιδεραστίας αποκάλυψαν το σκάνδαλο της καθολικής εκκλησίας.
Εκτός από το κεντρικό θέμα της παιδοφιλίας στην καθολική εκκλησία, το "Spotlight" είναι και μια ωδή στην ερευνητική δημοσιογραφία, όπως παλιότερα η ταινία «Ολοι οι άνθρωποι του Προέδρου» η οποία εξιστορούσε το σκάνδαλο Γουοτεργκέητ.
«Χάρη σε αυτή την ταινία, πιστεύω ότι μπορούμε να αποδώσουμε τιμή στην επίπονη δουλειά των δημοσιογράφων έρευνας» δήλωσε ο σκηνοθέτης Thomas McCarthy. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι ανήσυχος από το γεγονός ότι απομένουν λίγοι δημοσιογράφοι έρευνας σε σχέση με πριν από 15 χρόνια, αφού ο τομέας των ΜΜΕ βρίσκεται σε δυσκολία.
Η Ρέητσελ ΜακΑνταμς χαρακτήρισε υπόδειγμα έμπνευσης την δημοσιογράφο Sacha Pfeiffer, την οποία ενσαρκώνει. «Μίλησε με πολλούς άντρες που είχαν δυσκολία να μιλήσουν και να εμπιστευτούν σε κάποιον κάτι τόσο τραυματικό. Ακουγε με συμπόνοια» δήλωσε η σταρ.

Spotlight -Οσκαρ στους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν την παιδοφιλία στην Εκκλησία  | iefimerida.gr 2


Ο ηθοποιός Μαρκ Ρούφαλο, ο οποίος παρολίγο να πάρει το Οσκαρ δεύτερου καλύτερου ρόλου, υπογραμμίζει ότι οι δημοσιογράφοι του Globe δεν βγήκαν άθικτοι από την έρευνά τους: «Τους κόστισε προσωπικά να αποκαλύψουν αυτή την ιστορία», είπε.
«Ηταν συναισθηματικά δύσκολο να ακούς τις ιστορίες τόσων ανθρώπων που η ζωή τους είχε καταστραφεί από την παιδική τους ηλικία», εξήγησε ο Walter Robinson, ένας δημοσιογράφος, μέλος του Spotlight, σε συνέντευξη τύπου στο Παρίσι.
«Η γυναίκα μου είναι νοσοκόμα και πιστεύει ότι έχουμε υποστεί ένα μετα-τραυματικό στρες» πρόσθεσε ο δημοσιογράφος. Πιστεύει ότι η επιδημία παιδοφιλίας στην καθολική εκκλησία είναι ακόμη πολύ υποτιμημένη: «Σε πολλά μέρη, οι περιπτώσεις που εντοπίζονται είναι πολύ λίγες γιατί η Εκκλησία δεν έχει ακόμη υποχρεωθεί να πει την αλήθεια. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες και σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ», κατέληξε ο δημοσιογράφος.

Spotlight -Οσκαρ στους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν την παιδοφιλία στην Εκκλησία  | iefimerida.gr 3
Spotlight -Οσκαρ στους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν την παιδοφιλία στην Εκκλησία  | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ