Βόρεια Κορέα: Προφυλακίστηκε Αμερικανός φοιτητής - iefimerida.gr

Βόρεια Κορέα: Προφυλακίστηκε Αμερικανός φοιτητής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμερικανός φοιτητής που κρατείτο στη Βόρεια Κορέα από τις αρχές Ιανουαρίου, προφυλακίστηκε με την κατηγορία ότι προσπάθησε να κλέψει μια επιγραφή που ανέγραφε προπαγανδιστικό σύνθημα από το ξενοδοχείο όπου διέμενε στην Πιονγκγιάνγκ, ενώ ομολόγησε τη διάπραξη “σοβαρών εγκλημάτων” κατά του κράτους, σύμφωνα με τα βορειοκορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Βόρεια Κορέα έχει μακρά παράδοση στην προφυλάκιση ξένων, αλλά και Αμερικανών πολιτών στο παρελθόν, σε μια προσπάθεια να επιτύχει την επίσκεψη υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, καθώς δε διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ο Ότο Γουάρμπιερ, 21 ετών, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, συνελήφθη λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό την Κίνα, για ένα περιστατικό που συνέβη στο ξενοδοχείο του το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί επαρκώς, σύμφωνα με δήλωση του τουριστικού πρακτορείου που είχε οργανώσει το ταξίδι, στο Ρόιτερς, τον Ιανουάριο.

 Βόρεια Κορέα: Προφυλακίστηκε Αμερικανός φοιτητής  | iefimerida.gr 0

“Έκανα το έγκλημα να αφαιρέσω μια επιγραφή με πολιτικό σύνθημα από το χώρο των εργαζομένων του ξενοδοχείου Yanggakdo International Hotel”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA, επικαλούμενο τον Γουάρμπιερ σε δηλώσεις του στα εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον Γουάρμπιερ, ένας γνωστός του, μέλος μιας εκκλησίας του προσέφερε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο αξίας 10.000 δολαρίων, με αντάλλαγμα να παρουσιάσει στο εκκλησίασμα μια επιγραφή με ένα σύνθημα ως “αναμνηστικό” από τη Βόρεια Κορέα, μεταδίδει το KCNA. Ο γνωστός αυτός, του είχε πει ότι η εκκλησία θα πλήρωνε στη μητέρα του, το ποσό των 200.000 δολαρίων στην περίπτωση της σύλληψής και μη επιστροφής του στις ΗΠΑ, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ο Γουάρμπιερ, σύμφωνα με το KCNA.

“Το έγκλημά μου, είναι σοβαρό και προσχεδιασμένο”, φέρεται να δήλωσε ο Γουάρμπιερ προσθέτοντας ότι έχει εντυπωσιαστεί από την ανθρωπιστική αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας απέναντι σε “σοβαρούς εγκληματίες” όπως ο ίδιος.

Άλλοι πολίτες δυτικών χωρών που είχε τεθεί υπό κράτηση στη Βόρεια Κορέα ομολόγησαν επίσης τα εγκλήματά τους κατά του κράτους. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας τον Ιανουάριο, ο Γουάρμπιερ “συνελήφθη να διαπράττει μία εχθρική ενέργεια κατά του κράτους,” η οποία σύμφωνα με την άποψη του καθεστώτος “υπαγορεύτηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ”.

Ο Γουάρμπιερ που βρισκόταν σε πενθήμερη εκδρομή στη Βόρεια Κορέα με μια ομάδα άλλων 20 ατόμων είχε καθυστερήσει στη διαδικασία ελέγχου στο αεροδρόμιο πριν δύο υπεύθυνοι του αερολιμένα τον απομακρύνουν από το χώρο αυτό, σύμφωνα με τη μαρτυρία του τουριστικού πράκτορα.

 Βόρεια Κορέα: Προφυλακίστηκε Αμερικανός φοιτητής  | iefimerida.gr 1

Ο μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέπτονται τη Βόρεια Κορέα προέρχονται από την Κίνα, ενώ περίπου 6.000 τουρίστες από τη Δύση επισκέπτονται τη χώρα ετησίως, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά έχουν επίσημα συστήσει στους πολίτες τους να την αποφεύγουν ως τουριστικό προορισμό. Οι περισσότεροι από τους τουρίστες αναζητούν την περιπέτεια προσπαθώντας ν' ανακαλύψουν τον τρόπο ζωής πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα της Πιονγκγιάνγκ. Οι επικριτές τους, τονίζουν ότι τα δολάριά τους συντηρούν το βορειοκορεατικό καθεστώς.

 Βόρεια Κορέα: Προφυλακίστηκε Αμερικανός φοιτητής  | iefimerida.gr 2
 Βόρεια Κορέα: Προφυλακίστηκε Αμερικανός φοιτητής  | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΟΡΕΙΑΚΟΡΕΑ ΗΠΑ φοιτητής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ