Mέρκελ και Σαρκοζί σχεδιάζουν μια συρρικνωμένη ευρωζώνη - iefimerida.gr

Mέρκελ και Σαρκοζί σχεδιάζουν μια συρρικνωμένη ευρωζώνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ταράζει τα νερά άρθρο που αναφέρει πως υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ Γάλλων και Γερμανών προκειμένου να δημιουργηθεί μια σαφως μικρότερη ευρωζώνη. Το σχέδιο περιλαμβάνει έξοδο των «απείθαρχων», δημιουργία ενός διευθυντηρίου των οικονομικά ισχυρών και περισσότερη οικονομική ενοποίηση για τα κράτη μέλη που θα παραμείνουν στο ευρώ.

Το άρθρο, που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, επικαλείται αξιωματούχους (οι οποίοι για ευνόητους λόγους δεν κατονομάζονται), σύμφωνα με τους οποίους ο Γαλλογερμανικός άξονας σκέφτεται σοβαρά να εφαρμόσει στην πράξη την «Ευρώπη των δύο ταχυτήτων».

«Θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια λίστα με εκείνους που δεν θέλουν να είναι μέλη του κλαμπ και σε εκείνους που απλά δεν μπορούν» ισχυρίζεται ο εν λόγω αξιωματούχος ο οποίος περιέγραψε το σχέδιο για μια μικρότερη και πιο ευέλικτη ευρωζώνη στην οποία θα συμμετέχουν μόνο οι εύρωστες οικονομίες και όπου η οικονομική ενοποίηση θα πάει ένα βήμα παρακάτω.

Οι ισχυρισμοί αυτοί έρχονται σε συνέχεια των δηλώσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος προειδοποίησε πως «η ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλώ δε μάλλον της ευρωζώνης, δεν μπορεί να είναι αυτή των πιο αργών μελών της ή των πιο επιφυλακτικών».

Τη συζήτηση για αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, είχε ανοίξει η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας πως «η αλλαγή των συνθηκών δεν είναι πλέον ταμπού». Ωστόσο δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση των ισχυρισμών του Reuters.το οποίο αναφέρει ότι οι όποιες συζητήσεις μεταξύ Γάλλων και Γερμανών βρίσκονται ακόμη «σε ακαδημαϊκό επίπεδο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ