Σε κατάσταση πολιορκίας η κυβέρνηση: Τα αδιέξοδα σε προσφυγικό & αγροτικό - iefimerida.gr

Σε κατάσταση πολιορκίας η κυβέρνηση: Τα αδιέξοδα σε προσφυγικό & αγροτικό

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα καυτά μέτωπα να παραμένουν ανοικτά, εν μέσω κλιμακούμενης κοινωνικής έντασης και χιλιάδων προσφύγων να είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός καταβάλλει προσωπικές προσπάθειες προκειμένου να κλείσουν μέτωπα με στόχο να αντιστραφεί το κλίμα. Χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν η εφ’ όλης της ύλης παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού προειδοποίησε πρώτα πως θα μπλοκάρει οποιαδήποτε συμφωνία στην Ευρώπη, αν δεν κατοχυρωθεί ο ισομερής καταμερισμός προσφύγων και στις υπόλοιπες χώρες, καταπιάστηκε με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στο Μαξίμου οι…σκληροί των μπλόκων
Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα, ο πρωθυπουργός υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου αγρότες. Στις 10.30 το πρωί, εκπρόσωποι της Νίκαιας και του Προμαχώνα, που μέχρι στιγμής κράτησαν και την πιο σκληρή στάση προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι 17-20 άτομα εκπροσωπώντας 69 μπλόκα από όλη την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, πάντως, έχει καταστήσει σαφές ότι σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού θα προχωρήσει, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει πως «δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα υψηλά εισοδήματα των αγροτών που είναι μόνο 5%» και ότι "θα προστατέψουμε το 95% των αγροτών με τα χαμηλά εισοδήματα».

Σειρήνες για το προσφυγικό
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο «πυρετός» διπλωματικών επαφών για το προσφυγικό. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες –εντός και εκτός Ελλάδος- διαβλέποντας ότι έχουν εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο δίχως περιθώριο ελιγμών.

Οι επικοινωνίες του κ. Τσίπρα το επόμενο διάστημα αναμένεται να πυκνώσουν, ενώ και το υπουργείο εξωτερικών βρίσκεται «επί ποδός». Ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης, θα βρεθεί το επόμενο διήμερο σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη, όπου και θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές με ομολόγους του.

Ανήσυχοι οι βουλευτές
Μπαράζ ερωτήσεων, τέλος, αναμένονται στη σημερινή άτυπη ΚΟ από τους κυβερνητικούς βουλευτές, προς τους υπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Κατρούγκαλο και Βαγγέλη Αποστόλου.

Πιο συγκεκριμένα, στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των επιτροπών (ΕΠΕΚΕ) αγροτικών και εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, με τους δύο υπουργούς να προχωρούν τόσο σε απολογισμό για τις έως τώρα προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά και στο σχεδιασμό ενδεχόμενων βελτιωτικών ρυθμίσεων. Με δεδομένο ότι το Μαξίμου «καίγεται» για να κλείσει η αξιολόγηση, θεωρείται βέβαιο ότι οι βουλευτές θα υποχρεωθούν να πιουν το πικρό ποτήρι των μέτρων μέχρι το τέλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ