Ο Κώστας Λαπαβίτσας εξηγεί: Γιατί απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ – Η λάθος στρατηγική και η ηγετική ομάδα Τσίπρα - iefimerida.gr

Ο Κώστας Λαπαβίτσας εξηγεί: Γιατί απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ – Η λάθος στρατηγική και η ηγετική ομάδα Τσίπρα

Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους λόγους για τους οποίους απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ αναλύει ο πρώην βουλευτής του κόμματος Κώστας Λαπαβίτσας, σε ομιλία του στο συνέδριο «Σχέδιο Β'» στη Μαδρίτη.

Υπό τον τίτλο «να απαιτήσουμε την κυριαρχία» ο Κ. Λαπαβίτσας αναφέρεται στην «έντονη κινητικότητα« που επικρατεί στη ευρωπαϊκή Αριστερά αναζητώντας εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη. Κατά τη γνώμη του, δύο παράγοντες ερμηνεύουν αυτή την κινητικότητα: Η προοπτική του σχηματισμού κυβέρνησης στην Ισπανία από το Ποδέμος, αλλά και η βαρύνουσας σημασίας συμμετοχή του Κόμματος της Αριστεράς στις επερχόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές. Ο δεύτερος είναι «η πλήρης αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα του οποίου είχε λειτουργήσει στην πράξη ως «Σχέδιο Α'» της ευρωπαϊκής Αριστεράς για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο Κ. Λαπαβίτσας υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να προτείνει ένα φιλόδοξο εναλλακτικό σχέδιο, ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανόρθωσης. «Το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση του είναι η ανάλυση της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει και εξηγεί τους τρεις «καίριους» λόγους για την αποτυχίας του:

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάθος στρατηγική. Δεν μπορεί να υπάρξει άρση της λιτότητας και φιλολαϊκή πολιτική μέσα στην ΟΝΕ, χωρίς ευθεία σύγκρουση με τους μηχανισμούς της ΕΕ.
  2. Καταργήθηκε η εσωκομματική δημοκρατία, καθώς η ηγετική ομάδα Τσίπρα αυτονομήθηκε και εφάρμοσε τις δικές της επιλογές.
  3. Η Ελλάδα αποδέχθηκε μεγάλη απώλεια κυριαρχίας στο εσωτερικό και διεθνώς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δρα υπό τη συνεχή επιτήρηση της Τρόικα/Κουαρτέτου.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ